Razer Ripsaw capture card

Diversificatie staat hoog in het vaandel bij accessoire-fabrikant Razer. Na het overspoelen van de markt met hoogwaardige muizen, toetsenborden en meer, komt het Amerikaanse bedrijf nu ook al de proppen met een eigen capture card. Jawel, ook de gamer die aspirerend YouTuber of Twitch-bekendheid wil worden, kan nu terecht bij Razer voor een USB-opnamekaart gericht op gameplay-beelden van consoles. De nieuwe Razer Ripsaw moet epische opnames in hoge kwaliteit doorsturen naar je pc, maar lijkt hij eigenlijk niet een beetje veel op een andere bekende capture card?

De Razer Rip-off?

Al toen de Razer Ripsaw aangekondigd werd, was de gelijkenis niet te missen. Qua aansluitingen, specificaties en grootte leek het apparaat wel bijzonder veel op AVerMedia’s paradepaardje, de LGX. Toevallig prezen we die capture card laatst nog, in de bijbehorende Live Gamer Extreme review. De USB 3.0-aansluiting staat garant voor minimale vertraging en de best mogelijk bitrate, twee extra audio-jacks maakten het apparaat toegankelijker en er was fraaie ondersteuning van de populairste programma’s om mee te streamen. En dat zijn nou toevallig ook precies de selling points van de Ripsaw…

En jawel hoor, wat blijkt nu? De Razer Ripsaw ís in wezen gewoon een alternatief gemerkte Live Gamer Extreme. Niet alleen komen de specificaties en poorten naadloos overeen, ook de inbegrepen chipsets lijken van precies dezelfde makelij. Het offline-scherm dat verschijnt zodra er geen geldig signaal binnenkomt, is evenals een directe kopie als dat van de LGX. Uiteraard geen enorm probleem als je bedenkt dat dit een alternatieve uitvoering van een van ’s werelds beste capture cards is, maar misschien wel hinderlijk als je de prijs in acht neemt.


De Razer Ripsaw gaat namelijk op de kop voor een richtprijs van 179,99 euro in de officiële webshop, een goede dertig euro duurder dan de technisch compleet identieke Live Gamer Extreme. Weliswaar dezelfde prijs als de Elgato “publieksfavoriet” HD60, maar die delfde sowieso al het onderspit in onze laatste capture card artikel. Wat dat betreft brengt Razer nu dus weinig echt nieuws op de markt, alleen de prijs wordt wat opgevoerd zonder daadwerkelijke toevoegingen. Tenzij je uiteraard het Razer-embleem bovenop als volwaardig nieuwe feature telt.

“Style over substance”

Dat is dan ook het enige aspect waar Razer wellicht meerwaarde zou kunnen bieden tegenover AVerMedia’s LGX: de mate van stijl. Hardware-technisch gezien verschillen de twee niet, dus de toegenomen prijs moet wel aankomen op de looks. De Ripsaw is stijlvol en strak vormgegeven, een duidelijk verschil met het wat schreeuwerige overkomen van zijn concurrerende tweelingbroertje. Weliswaar heb je bij de uitgesproken Live Gamer Extreme wel de mogelijkheid om coverplaten te printen en te vervangen, maar bij Razer maakt die functie plaats voor een subtielere touch van het merk. Het staat in ieder geval niet snel verkeerd op een gemiddeld bureau of tv-meubel. En daarmee wordt het wederom duidelijk: bij Razer gaat het toch ook deels om prestige, je dient altijd wat extra te betalen voor het gitzwarte design en dat sinistere embleem.

Geen eigen software

Wat eigenlijk wel enigszins schandalig is, moet toch wel het gebrek aan een eigen stuurprogramma zijn. Meer betalen voor in wezen hetzelfde product is al tot daaraantoe, maar bij de Live Gamer Extreme kreeg je tenminste nog een fijn stukje bijbehorende software meegeleverd. Weliswaar kun je de Ripsaw alsnog gebruiken met gratis applicaties als Open Broadcaster Software of het betaalde Xsplit Broadcaster, maar van een eigen stuurprogramma is verder geen sprake. Niet geheel ongekend, maar ook niet echt gebruikelijk. AVerMedia, Elgato en zelfs oudere fabrikanten als Roxio leveren vrijwel al hun kaarten met een stukje dedicated software, maar Razer laat het direct over aan derde programma’s. Uiteraard zijn deze programma’s uiteindelijk superieur als het aankomt op een beetje professioneel streamen, maar voor een aantal simpele ‘offline’ opnames van gameplay prefereer ik vaak toch gewoon de meegeleverde applicatie.

Toch tof, voor de tweede keer

Verder doet de Razer Ripsaw gewoon precies wat hij moet doen, de formule is immers al bewezen met de Live Gamer Extreme. Het apparaat verwerkt kristalheldere, ongecomprimeerde gameplay-beelden in 1080p op 60 frames per seconde. De bitrate kan oplopen tot 60 mb per seconde en met behulp van de USB 3.0-aansluiting heb je minimale vertraging voor een externe opnamekaart. Voor extra gemak in je audiopijpleiding kun je zelfs twee 3.5 mm jacks aansluiten voor bijvoorbeeld de directe doorvoer van je microfoon of tablet. Op zich zijn het tal van features waar we heet van zouden kunnen worden, zij het niet dat we ze allemaal al een keer gezien hebben op AVerMedia’s uitvoering van deze capture card.

Conclusie

De Razer Ripsaw is een vreemde eend in de bijt in het land der capture cards. Het gebrek aan een eigen stuurprogramma, een opgeschroefd perspectief voor prijs en uiteindelijk toch precies dezelfde prestaties als een goedkopere en eerder verschenen concurrent, AVerMedia’s LGX. De Ripsaw moet het daardoor vooral hebben van zijn gladde overkomen: strak in het geheel, netjes in de afwerking. Mét natuurlijk dat Razer-logo fier, doch subtiel, verwerkt op de behuizing. Dat is uiteindelijk toch waar je die dertig euro extra voor moet rekenen en het gemis van dedicated software even voor lief moet nemen. Mocht het sinistere embleempje je niet zo aan het hart gaan, dan biedt de AVerMedia Live Gamer Extreme misschien toch een grofweg zelfde, maar goedkoper alternatief.

  1.   
    NietNickMeneer's avatar

    Jammer dat ze het een beetje overnemen van avermedia, maar hij ziet er wel een stuk beter uit als een avermedia. Ik zou zelf (als ik zou streamen) geen avermedia op mijn bureau willen maar zoon razor ripsaw staat er wel mooi tussen