Razer Orbweaver Chroma

Fabrikant Razer is hard op weg met het uitbreiden van diens gaming catalogus. Niet enkel middels compleet nieuwe producten, zoals capture cards of gestripte toetsenborden, maar ook door bestaande accessoires nu in het nieuwe Chroma-jasje te hijsen. Sinds kort is dat dan ook het geval voor de Razer Orbweaver, een geprezen gaming keypad die bij uitstek van nut kan zijn tijdens verhitte online shooters of uitgebreide (MMO)RPG’s. Is deze vernieuwde, kleurrijke Razer Orbweaver Chroma zijn volprijs waard, of blijft het bij een uitermate bijzonder luxeproduct?

Waarom een gaming keypad?

Toetsenborden voor gamers zijn tegenwoordig volop in omloop. Wel of niet mechanisch, soms geruisloos en bovendien ook nog eens van allerlei uiteenlopende merken en prijzen. Uiteindelijk heeft elke pc-gamer er toch eentje nodig, dus dit uitdijen van de keuzemogelijkheden is absoluut geen slechte zaak. Sommige gamers zoeken het echter nóg wat specifieker. Al die grote keyboards zijn immers enorm handig voor tekstverwerking, maar wat nou als je op zoek bent naar iets wat zich volledig focust op het spelen van games? Een aantal broodnodige toetsen, met de vetjes van al onbereikbare en overbodige knoppen weggesneden? Dat is waar producten als de Razer Orbweaver (en de goedkopere Tartarus Chroma) zich toe spitsen.

In wezen kom je in het gros van de games bijzonder goed uit de voeten met alleen je muis en een keypad als de Orbweaver. Op dit model vinden we een twintigtal mechanische toetsen (vier rijen, als een blokje van de ‘~’ tot aan de ‘V’) van Razer zelf, een verstelbare palmsteun en een unieke ‘console’ voor je duim. Die laatste beschikt op zijn beurt weer over een eigen Alt-toets, een aluminium spatiebalkje en een duimstick die in acht verschillende hoeken gedrukt kan worden. Elk met een lichte, muisachtige klik. Al met al is dat tot in de puntjes geoptimaliseerd om je game-ervaring tegemoet te komen. Aan de hand van de universele Razer Synapse-software kun je elke toets naar smaak koppelen aan functies of alternatieve toetsen en alle inbegrepen LED-jes kunnen je duidelijk maken in welk profiel en keymap je momenteel tekeergaat.

Meedoen met de give-away van de Razer Orbweaver Chroma? Reageer dan onder de bijbehorende GamersNET Gear van deze luxueuze gaming keypad!

Vooral intensieve (MMO)RPG-spelers kunnen enthousiast worden voor een product als deze. Zo biedt het immens populaire World of Warcraft ingebakken ondersteuning voor de Razer Orbweaver, al kun je uiteraard zelf ook tal van koppelingen en macro’s instellen voor verschillende profielen en games. Van de precieze mechanische switches tot aan de duimjoystick: qua software is het allemaal te tweaken naar smaak en situatie.

Bijdehand beest

Wat minder aanpasbaar is, moet toch wel de fysieke vorm van de Orbweaver zijn. Deze nieuwe Chroma-editie van Razers keypad is weliswaar een gerenoveerde uitvoering van de Orbweaver, maar is in de tast haast onveranderd gebleven. Dat wil zeggen dat de Orbweaver zich wederom fysiek laat ‘kneden’ middels drie factoren. De polssteun is naar voor of achter te verschuiven, de palmplaat kan in twee hellende standen geklikt worden en de duimconsole kan verder of dichterbij versteld worden. En weliswaar brengt die flexibiliteit met zich mee dat de Orbweaver grondig anders aan kan voelen, maar naar mijn idee is het misschien nog niet genoeg.

Gamers die sowieso nog nooit op dit kaliber keypads gespeeld hebben, zullen ongetwijfeld een uur of twee moeten experimenteren met het besturen van Razers Orbweaver. De componenten verstellen, de juiste plaatsing vinden en wennen aan de ligging van de toetsen. Dat soort zaken. Zo was ik ook talloze potjes lang aan het klooien in Star Wars: Battlefront tijdens mijn tests. Telkens belande mijn vingers naast een of andere cruciale toets, waarna ik tijdens mijn sterven snel wat verstelwerk verrichtte om dit soort gehannes te voorkomen. En dan twintig seconden later weer gruwelijk falen omdat ik dan weer niet die ene andere belangrijke knop kon vingeren. En zo ging mijn verstelgedrag op repeat. Wat bleek uiteindelijk? De perfecte mal voor mijn hand was hier niet te vinden. In mijn geval miste ik nog een draaiing tussen de palmsteun en het toetsenstuk zelf, of misschien wel een in te stelling helling van het geheel. Dit minpunt is uiteraard volledig afhankelijk van de handvorm en de smaak van de gamer, maar voor mij kon de Orbweaver Chroma niet op tegen het ‘simpele’ comfort van een doorsnee gaming toetsenbord.

Robuuste linkse rakker

Dat mijn hand moeite ondervond met het wennen aan de vernieuwde Orbweaver, wil overigens niet zeggen dat het apparaat niet degelijk is in zijn uiterlijke vorm. In tegendeel zelfs. Deze partner voor je linkerhand staat ten alle tijden aardig stabiel op het tafelblad en laat duidelijk niet met zich sollen. De Orbweaver voelt enorm stevig aan en oogt bovendien nog bijzonder ruig. Eenmaal vastgeklikt in de gewenste afstelling en goed geplaatst, gaat dit ding nergens meer naartoe. Als een rots onder je hand. De combinatie van hard kunststof, de stevige switches en wat rubberen oppervlaktes zorgen ervoor dat dit product tegen een stootje kan, en dat vettige vlekken nog relatief gemakkelijk te verwijderen zijn.

Ook in de afwerking valt er weinig te klagen over de Orbweaver Chroma. De vormgeving is natuurlijk al vrij uitgesproken, maar er is daarnaast overduidelijk gelet op de kleinste details. Hoe de verschillende toetsen ten opzichte van elkaar staan, in welke maten de steunplaten afhellen en uiteraard het niet compleet waterpas staande geheel: in alle opzichten zit veel achterliggend denkwerk verstopt. Persoonlijk vond ik het daardoor des te pijnlijker om uiteindelijk geen fijne grip op de Orbweaver te kunnen vinden. Want stiekem wil waarschijnlijk elke gamer wel een dergelijke doordacht stukje technologie links van het toetsenbord hebben liggen.

Vijf bij vier lichtshow

De meest kenmerkende nieuwigheid die de Razer Orbweaver Chroma met zich meebrengt, is uiteraard de toevoeging van Razers iconische Chroma-verlichting. En die is bij GamersNET inmiddels meer dan bekend en bewezen. Denk bijvoorbeeld aan de uitermate strak afgewerkte verlichting op de Razer Diamondback Chroma of, een ietwat minder geslaagd Chroma-product, de Razer Deathstalker Chroma. Gelukkig gaan de kanttekeningen van de laatste model absoluut niet op voor de nieuwe Orbweaver, aangezien die kristalhelder kleuren tevoorschijn tovert op je bureau. En dat is altijd weer een genot voor het oog.


Elk van de twintig toetsenschakelaars is uitgerust met een eigen, fel lichtgevende kleuren-LED. Deze schijnt deels door de nummerindicatie van de bijbehorende toets, maar ‘bloedt’ ook mooi over tussen de verschillende toetsen. Dit komt met name tot zijn recht als er mooie golven van kleuren afgebeeld worden, maar uiteraard zijn ook deze lampjes geheel naar smaak in te stellen. Van statische kleuren en regenbooggolven tot aan specifieke waterdruppeleffecten, je kunt het allemaal inprogrammeren middels de Chroma Configurator in Razer Synapse. Voor de één compleet overbodig, voor de ander een unieke manier van jezelf uitdrukken in de eigen set-up. Voor mij vooral een blijk dat deze ultieme versie van de Orbweaver een ultiem luxeproduct is.

Conclusie

Ja, het is enorm niche-gericht. Ja, voor 149.99 euro kun je ook een volwaardig toetsenbord kopen. En ja, het moet maar net goed aansluiten op je hand. Maar als je echt naar iets dergelijks op zoek bent, dan biedt de Razer Orbweaver Chroma een uitermate sexy toevoeging aan je bureaublad. In zijn overkomen is het gewoon een ontzettend robuust apparaat, wat bij uitstek uitkomst kan bieden in tal van shooters of role-playing games. Middels de software rust je de Orbweaver gemakkelijk uit met tal van verschillende koppelingen voor elke situatie, terwijl de Chroma-verlichting ervoor zorgt dat je nooit echt uitgekeken raakt op het geheel. De enige nadelige puntjes zijn wellicht een gebrek aan verstelbare componenten (al is dat sterk afhankelijk van je smaak) en uiteraard die torenhoge prijs. Maar goed, daarvoor krijg je tenminste wel een uniek en uitermate goed uitgedacht toetsenbord voor je linkerhand terug.

Give-away alert!
Valt de Razer Orbweaver Chroma ook ietwat te duur voor jou? Vergeet dan niet dat we deze dikke tech gewoon weggeven in de respectievelijke aflevering van GamersNET Gear!

  1.   
    GBA43's avatar

    Zijn die polssteunen van goud gemaakt? Een volwaardig toetsenbord bovendien van Razer ligt in dezelfde prijsklasse (ook mechanisch + Led toetsen) , terwijl het een verkapt toetsenbord is waar polssteuntjes bijzitten.

    Nutteloos is het uiteraard niet, maar zal wel een specifieke hardcore gamer groep zijn die dit soort spul koopt.

    Nette review overigens! 🙂

  2.   
    Tom's avatar

    Bedankt voor het compliment! En ja, je hebt ergens helemaal gelijk: Razers eigen Blackwidow Chroma heeft dezelfde switches, is een full size keyboard en gaat her en der voor dezelfde prijs op de kop. De Orbweaver is dan ook een bijzonder prijzig randproduct, met name geschikt voor de gamer die het écht nodig heeft.

    Weliswaar is dit wel wat makkelijker te verstellen dan een gemiddeld toetsenbord. Maar als ik eerlijk ben, heb ik nooit problemen gehad met de vaste ligging en handling van een willekeurig gaming keyboard. Voor mij was er dus niet enorm veel drang om hierbij te blijven hangen. Maken we er liever een behoeftige bezoeker blij mee. 🙂

  3.   
    Ik kom Harambe wreken's avatar

    Ziet er fijn uit maar allejezus wat een prijs. Zelfs als ik mijn kont zou afvegen met 100 euro biljetten zou ik nog twijfelen

  4.   
    jorisboots's avatar

    Volgens mij als je hier aan gewend raakt kan je uiteindelijk ook niet meer zonder

  5.   
    AtomicDogg's avatar

    Wel handig om mee te nemen naar een LAN party.

  6.   
    GNMarf's avatar

    ziet er goed uit 😀

  7.   
    iDraxo's avatar

    super vet zeker omdat vandaag ook te winnen is

  8.   
    rojepaes's avatar

    Kan eindelijk die oude meuk weg 😀