Need for Speed pc

De Need for Speed-reeks is misschien wel één van de bekendste gamefranchises die er is. Het eerste deel verscheen in 1994 en het aantal racegames dat inmiddels onder de Need for Speed-noemer is verschenen, is allang niet meer op twee handen te tellen. Nadat Burnout-ontwikkelaar Criterion Games ons Need for Speed: Hot Pursuit (2010) en Need for Speed: Most Wanted (2012) bracht, richtte uitgever Electronic Arts met Ghost Games een nieuwe studio op die zich specifiek op de Need for Speed-franchise zou gaan richten. Het eerste resultaat was Need for Speed: Rivals en eind 2015 verscheen de nieuwste Need for Speed.

Tunen en tweaken

Met deze nieuwe Need for Speed gaat Ghost Games een jaar of tien terug in de tijd. We krijgen een game à la Need for Speed: Underground waarin je naar hartenlust je eigen auto kunt tunen, zowel qua uiterlijk als performance. Bovendien is er naast “zo hard mogelijk racen” ook ruimte voor evenementen waarin je drift-skills centraal staan. Zoals Daniël bij de release van de PlayStation 4- en Xbox One-versie van Need for Speed in zijn review beschreef, heeft dit uiteindelijk een matige game opgeleverd, die lijdt onder tal van mankementen. Zo is de open wereld waarin je rondrijdt uiterst ongeïnspireerd en deprimerend, en ook de races weten al snel niet echt meer te interesseren.

4K matigheid

In eerste instantie was er weinig hoop voor deze pc-versie van Need for Speed. Zo zou de framerate bijvoorbeeld worden vastgezet op 30 frame per seconde. Daar is an sich niets mis mee bij een consoleversie, maar als je pc krachtig genoeg is speel je natuurlijk toch heel wat liever met een hogere framerate. Als gevolg van deze kritiek besloot EA de pc-versie van Need for Speed niet gelijktijdig te releasen met de consoleversie, maar voor een uitstel te kiezen om zo de pc-port de aandacht te geven die hij verdient. Dit uitstel heeft zijn vruchten afgeworpen, want niet alleen beschikt de game nu over een unlocked framerate, ook de ondersteuning voor 4K zal een kleine groep pc-gamers gelukkig maken. Op grafisch vlak presteert de game prima en krijg je mooie plaatjes voorgeschoteld zonder dat er overdreven veel van je systeem gevraagd wordt, wat natuurlijk ten dele te danken is aan het gebruik van de goed geoptimaliseerde Frostbite 3 engine.

Qua besturing worden de muis en het toetsenbord uiteraard ondersteund, maar, zoals bij iedere racegame doe je jezelf hier geen plezier mee. Voor een arcaderacer als Need for Speed kan je dan ook veel beter een controller erbij pakken om op een stijlvolle wijze door de bochten heen te glijden. Daarnaast kan je natuurlijk je toevlucht zoeken tot een stuurtje, waarvan er een select gedeelte ondersteund wordt.

Niet genoeg

Hoewel Ghost Games met de pc-port op zich goed werk heeft geleverd en middels een aantal updates ook voor de consoleversies wat verbeteringen heeft doorgevoerd, is het niet genoeg om het spel te redden. Middels patches is de A.I. al wat onder handen genomen en je kan inmiddels ook handmatig schakelen, wat dan wel weer pover is geïntroduceerd. Zo beschikken auto’s in-game soms over meer versnellingen dan in het echt. Eén van de grotere boosdoeners blijft echter onaangepast: het volstrekt overbodige always online-systeem. Het is leuk om soms wat andere spelers tegen te komen tijdens het cruisen (en soms ontzettend irritant als ze midden op de weg stilstaan terwijl jij rondracet), maar dit staat niet in verhouding tot de frustratie die het brengt. Zelfs als je andere spelers niet toelaat in je spelwereld kan je als gevolg van dit always online-beleid je game niet eens pauzeren.

Conclusie

Hoewel de pc-versie van Need for Speed een uitstekende port is, maakt dit het nog niet tot een uitstekende game. De grafische pracht en praal weet de deprimerende, ongeïnspireerde wereld niet te verhullen en het rondrijden in door zelf getunede auto’s weet het gebrek aan afwisseling in de races niet te verbergen. Daarnaast beschikt de game over een always online-systeem dat meer nadelen dan voordelen met zich meebrengt. Deze reboot van Need for Speed doet de historie van de serie dan ook zeker geen recht aan en daar verandert deze prima port helaas niets aan.

  1.   
    darroox's avatar

    Ik geniet nog dagelijks van NFS Wanted van EA die laatst te krijgen was, dus ik ben toe aan een nieuw race avontuur. 8) 😛