TrackMania Turbo

TrackMania is al jaren de vaste prik voor pc-gamers die op korte, creatieve en zelfs zieke tracks continu hun tijden aan het verbeteren zijn en met TrackMania Turbo kunnen ook consolebezitters aan de slag. Onder het bewind van Ubisoft kan er alleen nog maar meer knotsgekke actie van terechtkomen, want de stijl doet heel erg denken aan Trials. Maar is ontwikkelaar Nadeo nog net zo bekwaam om een heerlijke racegame neer te zetten?

Snelheid met turbo

Het concept van TrackMania is vrij duidelijk en simpel. Race en haal de beste tijd van je provincie, land en zelfs de hele aardbol, dit op achterlijke tracks die meestal tussen een halve minuut en een minuut te behalen zijn. Dit is nog niet het enige, want het racen gebeurt op enorm hoge snelheden, op de gekste banen die krappe bochten hebben, grote sprongen, loopings en diverse obstakels om te ontwijken. De ontwikkelaar is op 200 tracks helemaal los gegaan en geen enkel circuit lijkt op elkaar. Dit alles maakt TrackMania Turbo heerlijk onvoorspelbaar met een hoge trial-and-error die in een game als deze niet erg bevonden wordt. De tracks zijn zo kort dat je heel vlug opnieuw begint tot je de gouden medaille hebt behaald, of zelfs de beste tijd ooit.

TrackMania Turbo is dan ook niet gemakkelijk. De eerste banen zijn soort van opwarmrondes voor het echte werk, want bepaalde tracks zul je eerst moeten onderzoeken hoe ze überhaupt lopen, waarna je de bochten kunt perfectioneren, strak langs de obstakels kunt manoeuvreren en die verre sprong recht kunt nemen. Ja, dit spel, ofwel deze serie, is en blijft een test voor je skills waar je flink wat uren in zult stoppen. TrackMania is hoe dan ook toegankelijk, aangezien de auto’s vrij goed op te pakken zijn en korte tracks ervoor zorgen dat je het snel leert, maar de echte meesters komen van ver.

Divers gevroem

Om wat variëteit in de game te brengen, zijn de 200 tracks verdeels over vier locaties: Canyon Grand Drift, Down & Dirty Valley, International Stadium en Rollercoaster Lagoon. Deze laatstgenoemde is de enige nieuwe locatie in TrackMania Turbo, de andere drie zijn bekend uit vorige delen. Deze locaties zorgen voor veel diversiteit, zo race je op Down & Dirty Valley veel off-road, draait Canyon Grand Drift logischerwijs om het vele driften en wordt Rollercoaster Lagoon door mij nu al geroemd om de gestoorde tracks. Op die locatie zul je ook de meeste banen opnieuw doen en eerst onderzoeken, want de loopings, wallrides en dus achtbaanachtige omgevingen zorgen voor nogal wat verwarring. Om van locaties af te wisselen, speel je iedere keer tien tracks binnen zo’n locatie waarna je de volgende vrij speelt.

Nog meer afwisseling biedt TrackMania Turbo in de keuze van de auto’s, aangezien je in elk gebied met een ander voertuig rijdt. Canyon Grand Drift geeft je een soort van Nascar-achtige wagen, op Down & Dirty Valley race je met een buggy en op International Stadium keert de welbekende Formule 1-achtige auto terug. Leuk, maar ook wennen geblazen. Na tien races zit je er volledig in met één van de genoemde wagens, maar dan schakel je natuurlijk over naar een andere locatie met een ander voertuig. Dit kan even vervelend zijn, al houdt dit de uitdaging er wel continu in. Zeker met de offroad stukken of bepaalde loopings, dan is je auto vrijwel onbestuurbaar en dat kan je die uitstekende tijd gaan kosten.

Een dwaas multiplayer gehalte

Met de singleplayer ben je al de nodige uren bezig die goed in elkaar zit. Enig minpuntje is dat je op latere tracks per se alles op goud moet halen om een volgende locatie vrij te spelen. Hier heb je online gelukkig geen last van, maar een perfecte tijd neerzetten is ook hier zo makkelijk nog niet. Er kunnen tot wel honderd man in een lobby, dus probeer dan maar eens de eerste plek te bemachtigen. Hier komt de essentie van TrackMania Turbo echter wel naar voren, want online met vrienden of met een aantal op de bank ploffen en split screen racen geeft veel voldoening. En absoluut als je de nieuwe modus probeert, genaamd Double Driver, kun je heerlijk lachen. Dit is een modus waarin je met twee man één auto bestuurt, de game berekent het gemiddelde tussen jullie controller gebruik. Stuur jij bijvoorbeeld volledig naar links en een vriend een stukje naar rechts, dan zal de auto nog maar lichtelijk naar links sturen. Je ziet het al aankomen, dit gaat de eerste keren finaal mis, maar als je op elkaar bent ingespeeld kun je nog best ver komen. Een unieke modus die hilarisch uitpakt.

De gewone online multiplayer zit ook fijn in elkaar. Per race krijgt iedereen in de lobby vijf minuten de tijd om de baan zo vaak mogelijk uit te rijden met natuurlijk een strakke tijd. Je tegenstanders rijden als ghosts op de track, dus je ziet wat ze doen, wie je inhaalt en wie keihard crasht door het maken van een fout. De multiplayer werkt prima, nieuwe tracks worden snel gestart en met vrienden in de partychat kan dit voor uren plezier en haat zorgen. In de stream stond ik één plek boven een GamersNET-bezoeker en dat geeft natuurlijk alle voldoening. De formule van de online multiplayer werkt en dat is belangrijk, iets wat we al jaren van TrackMania gewend zijn.

Technisch creatief

Heb je alle banen wel gezien en hou je van bouwen? Pak dan de track editor erbij en maak je eigen knotsgekke track, waar je zeker tijd in moet stoppen. Er kwamen in TrackMania Turbo al toffe en creatieve banen voorbij, maar de track editor is iets waar je moeite voor moet doen. Je krijgt diverse tips die handig zijn, verder zul je je eigen creatieve geest eruit moeten gooien om wat moois te creëren. Lukt het even niet, dan kun je de random editor erbij roepen om de game een track te laten bouwen. De editor geeft veel mogelijkheden voor nieuwe tracks en verlengt de speelduur van het spel aanzienlijk, mits de community blijft hangen. Buiten dat, genoeg om je al mee te vermaken en om de al bestaande user created tracks uit te proberen.

Het moet gezegd worden dat dit alles fijn werkt in TrackMania Turbo. Ontwikkelaar Nadeo weet inmiddels wel een game te maken die technisch in orde is en met Turbo is dat niet anders. Op de PlayStation 4 draait het spel constant soepel, zelfs op hoge snelheden en ben ik amper foutjes tegengekomen. Ook qua vormgeving, level design, grafisch en audio is er niets te klagen. Ik roem zelfs de soundtrack, want opzwepende elektronische beats, zelfs op zulke korte tracks, geven deze TrackMania extra kracht. Ook de verwijzing naar films is leuk gedaan zoals Try Hard 2: Try Harder en ‘Double Driver’ in jaren ’80-stijl. Zo zijn er onnoemelijk veel verwijzingen, foute zinnen en gekke billboards, die een heerlijk kleurrijke charme geven aan de game. Enige kanttekeningen zijn wel de enigszins lange laadtijden en de stem die je hoort als je schade rijdt, dan krijg je kritische noten naar je hoofd geslingerd waar je je aan gaat ergeren.

Conclusie

TrackMania Turbo is een fantastische racegame met de nodige vernieuwingen, zieke tracks, een nieuwe locatie, verschillende voertuigen en een verfrissende online multiplayer modus. De 200 singeplayer tracks bieden vele uren plezier, trial-and-error en voldoening, waarna je over kunt stappen op een prima werkende multiplayer. Je kunt online gaan, maar ook gewoon met vrienden op de bank aan de gang met split screen. Ook is Double Driver het proberen zeker waard, want deze modus pakt hilarisch uit. Daarnaast kun je creatief aan de gang met de track editor, die alleen niet heel toegankelijk is. Gelukkig is er een community die al flink wat banen heeft gemaakt. Tot slot zijn de verwijzingen leuk, ziet TrackMania Turbo er netjes en kleurrijk uit, is het technisch dik in orde en is de soundtrack heerlijk. De laadtijden mochten wel wat korter en de kritische voice-over mogen ze er uittrappen. Echter, TrackMania Turbo is een voldoening gevende game die genoeg diversiteit biedt.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Diverse
 • zieke tracks en voertuigen
 • Rijdt als een zonnetje
 • Genoeg content
 • Elektronische soundtrack
 • Multiplayer modus Double Driver

Wat is NOT

 • Track editor niet heel toegankelijk
 • Laadtijden
 • Irritante voice-over

8.8

 1.   
  fdennis's avatar

  Mooie cijfer. Wat mij betreft ook volledig terecht. De game speelt echt heerlijk.

 2.   
  mheiden21's avatar

  Heb de beta mogen spelen, not my cup of tea. Ik raakte continu de weg kwijt xD. Maar met vrienden op de bank een lekkere game om een avondje lol te hebben.

 3.   
  Sjouke Hoogland's avatar

  Ik vond turbo wel erg gaaf. Vind 40 € wel een hoop geld voor zo’n spel.

  Goed geschreven review tho!

 4.   
  TheNerdNL's avatar

  ik vindt de game tof maar heb er geen 40 euro voor over. eerder 20 euro.

 5.   
  Bram_M99's avatar

  (null)

 6.   
  Tom 2.0's avatar

  Als Trackmania fan van vroeger uit valt de optimalisering op de PC me een beetje tegen. Hoe hoog ik de settings ook zet, in de verte blijft het een beetje vaag en hou ik last van pop-up. Dat was in mijn herinnering bij de vorige versies wel beter. Verder een vermakelijke game hoor. Typisch Trackmania.