Pokémon Super Mystery Dungeon

Het is dit jaar alweer twintig jaar geleden dat Pokémon het levenslicht zagen en voorlopig hebben wij het laatste nog niet gezien van de populaire zakmonsters. Waar de serie over het algemeen speelt rond de Pokémon trainers, draait het in de Mystery Dungeon-games volledig om de Pokémon. Net als in de voorgaande delen is de speler een mens die als Pokémon in de Pokémon-wereld ontwaakt. Als welke van twintig mogelijke Pokémon dat is, wordt door het beantwoorden van een persoonlijkheidstest bepaald. De uitkomst van de test is echter achteraf te veranderen als deze niet bevalt.

Super veel Pokémon

Twintig Pokémon klinkt karig, maar dan komt het ‘Super’ uit de titel in het spel. Alle 720 Pokémon die tot op heden het levenslicht zagen, zijn aanwezig in de game en dat imposante aantal houdt de gevechten enigszins boeiend. Er zijn namelijk steeds nieuwe Pokémon om tegen te strijden, maar die variatie kan uiteindelijk niet verhullen dat de actie behoorlijk repetitief is. Hetzelfde moet gezegd worden over de dungeons, want hoewel deze procedureel gevormd worden, komen ze in de praktijk neer op “meer van hetzelfde”.

Terug naar school

Nadat je bent ontwaakt, neemt de vriendelijke Nuzleaf je mee naar zijn dorp. Vanuit dit dorp start het omvangrijke avontuur, maar eerst moet je naar school. De lessen zijn een tutorial verwerkt in het verhaal en Super Mystery Dungeon plaatst je dus letterlijk in de schoolbanken. De docenten sturen je naar gevaarlijke dungeons met als leerdoel dat je de diverse spelprincipes leert. Iedere les bevat telkens één nieuwe toevoeging op de gameplay en daardoor is de schooltijd enorm uitgerekt. Na flink wat uren speeltijd komen er nog steeds nieuwe onderdelen aan bod, hetgeen een diepe spelervaring suggereert. De praktijk is echter anders.

De gevechten zijn turn-based, waarbij uit vier speciale aanvallen gekozen kan worden. Iedere aanval heeft voordelen en is beperkt te gebruiken omdat er “PP-kosten” aan verbonden zijn. De vaardigheden zijn individueel te verbeteren door het gebruik ervan en het loont dus om ze veelvuldig op de vijandelijke Pokémon los te laten. Naast de speciale moves is er ook een standaardaanval die minder schade toebrengt. De actie loopt vloeiend omdat de beurt na iedere handeling automatisch naar de volgende gaat.

Ik ga op reis en neem mee…

Hoewel het bovenstaande weinig uitdaging doet vermoeden, is dat in de praktijk niet het geval. Omdat je jouw voortgang niet kunt opslaan in een dungeon moet je vaak goed opletten en zorgen dat je de juiste keuzes maakt. Zo moet je kiezen welke items je meeneemt en ook welke Emera’s je in je Looplet stopt. De Emera’s zijn speciale kristallen die je onderweg tegenkomt en je van een bonus voorzien. Een Looplet is het sieraad waarin je de Emera’s kunt plaatsen, maar op het moment dat je een dungeon verlaat, worden deze weer vernietigd. Ieder uitstapje begin je dus weer met lege handen.


De meeste gevechten worden naar verloop van tijd een automatisme, maar nu en dan zitten er verraderlijke bazen tussen die je het leven zuur maken. Mocht je op zulke momenten niet de juiste items tot je beschikking hebben, dan kan het resultaat zijn dat je opnieuw moet beginnen. De balans tussen makkelijk en moeilijk lijkt zo nu en dan scheef te liggen, maar je kunt ook zeggen dat dit zorgt voor wat extra spanning.

Oogt prachtig, klinkt lekker

De uitblinkers zijn toch zeker het beeld en het geluid. De spelwereld is prachtig weergegeven en dat geldt ook voor de honderden Pokémon. Fanatieke liefhebbers zullen ze zonder moeite kunnen herkennen en voor nieuwkomers is het ook genieten van de prettige beelden. De 3DS bewijst weer eens zijn meerwaarde. De actie wordt ondersteund door orkestrale muziek met aanzienlijke productiewaarden. Rustige momenten worden afgewisseld met bombastische geluiden en het geheel is daarmee prettig afgewerkt.

Conclusie

Met Pokémon Super Mystery Dungeon is er weer een deel volgens het Mystery Dungeon-principe verschenen. De aanwezigheid van alle 720 Pokémon zal voor liefhebbers voldoende motivatie vormen om op jacht te gaan en voor nieuwelingen is er voldoende reden om in te stappen. De mooie omlijsting en het redelijk onderhoudende avontuur kunnen echter niet verhullen dat de diepgang ontbreekt en de uitdaging vooral ligt in moeilijkheidspieken. Ook is het zeer vervelend dat je jouw voortgang niet kunt opslaan in de dungeons. Pokémon Super Mystery Dungeon is dus repetitief, maar gelukkig maken de audiovisuele opsmuk en humor veel goed.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Oogt prachtig
  • Klinkt heerlijk
  • 720 Pokémon
  • Geen dungeon hetzelfde

Wat is NOT

  • Terug naar school
  • Weinig diepgang in de gevechten
  • Procedureel verschilt het niet veel
  • Repetitief geheel

7.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren