Hyrule Warriors Legends

Wat doe je als alle ontwikkelaars oude games naar nieuwe consoles halen? Juist, dan probeer je praktisch het tegenovergestelde te doen door een nieuwere game werkende te krijgen op een handheld! Met die insteek lijken Nintendo en Tecmo-Koei te zijn begonnen met de ontwikkeling van Hyrule Warriors Legends: een ‘port’ van de Wii U-titel die anderhalf jaar geleden verscheen. Onze Nintendo-fanaat Valentijn dook opnieuw de wereld van deze spin-off in.

Wereldwijd heeft Hyrule Warriors voor zowel Nintendo als Tecmo-Koei geen windeieren gelegd. Zo werd dit unieke experiment meer dan een miljoen keer verkocht. En dat op de Wii U! Daarnaast was het een prima titel zoals je ook kunt lezen in onze Hyrule Warriors review, ondanks dat de game toch iets meer als een Dynasty Warriors- dan een The Legend of Zelda-titel voelde. Niet heel gek daarom dat zowel beide partijen als de fans de game naar de Nintendo 3DS wilden halen, het apparaat dat wereldwijd bijna vijf keer zo vaak verkocht is als zijn grote broer. Hyrule Warriors Legends vormt in de kern vooral een soort port van de originele titel, die aangevuld is met alle DLC en wat unieke content. Hierdoor krijg je als handheldgamer gelijk het hele pakket op je bordje en daar ben je wel even zoet mee.

Kwaadaardige maskers en pratende schepen

Het grootste paradepaardje van deze nieuwe versie van de game is zonder twijfel de toevoeging van The Legend of Zelda: The Wind Waker en Majora’s Mask. Zo kun je nu ook in de huid van Tetra, King of Hyrule, Toon Link en Skull Kid kruipen. Het is tof om te zien dat met deze toevoeging eindelijk alle 3D Zelda-games deel uitmaken van het pallet. Zo kun je voor het eerst in de huid kruipen van de ‘kwaadaardige’ Skull Kid en de barmhartige King of Red Lions (beter bekend als de zeilboot uit The Wind Waker). Hierdoor krijg je eindelijk een complete versie van Hyrule Warriors voorgeschoteld die enerzijds raar voelt met al die verschillende stijlen naast elkaar, maar toch ook wel weer een zeker compleet gevoel van nostalgie geeft. Vooral als je door de uiteenlopende maps rent die geïnspireerd zijn door omgevingen als Lake Hylia en The Forsaken Fortress. En dat voelt goed.

Een andere grote toevoeging is de introductie van het karakter Linkle: een vrouwelijke versie van onze eigen Link! Oorspronkelijk stond zij al gepland als één van de karakters voor de originele game, maar uiteindelijk werd ze toch geschrapt. Totdat de fans schetsen van haar design tegenkwamen in het artwork van de game en gelijk de ontwikkelaars bestookten met de vraag of ze toch echt niet toegevoegd kon worden aan de game. Hoewel ze erg op Link lijkt, heeft ze haar eigen karaktertje. Sterker nog, ze gelooft er heilig in dat ze een uitverkoren held is! Daarnaast speelt ze heel anders met haar twee kruisbogen als wapen. De vraag is of we deze linke dame ooit nog in andere Zelda-games terug zullen gaan zien.

Wii U-gamers hoeven zich overigens niet direct buitengesloten te voelen. Alle nieuwe karakters kunnen namelijk ook gewoon overgezet worden naar het oorspronkelijke Hyrule Warriors, al heb je daarvoor natuurlijk wel beide versies nodig. Te hopen valt daarom dat Nintendo deze extra content ook gewoon los gaat aanbieden voor de thuisconsole. Daarnaast kent deze handheldversie nog een andere toevoeging in de vorm van een My Fairy-modus, waarin je een eigen feetje kan grootbrengen en ze zelfs kan laten meevechten als steun en toeverlaat. Toegegeven, je moet dit vooral als een klein extraatje zien en niet meer. Groter is de toevoeging van een gouden ocarina en een aantal uilenstandbeelden per map. Hierdoor is het mogelijk om van de ene naar de andere kant van het speelveld te teleporteren, wat heel wat frustraties kan besparen als je lange afstanden moet afleggen.

Van upgrade naar downgrade?

Toch is niet alles beter aan deze versie van de game. Nee, de grootste downgrade slaat je al gelijk in het gezicht als je de game opstart. Zo heeft de hardware van de 3DS het knap lastig om de game te draaien. Overduidelijk mag zijn dat Hyrule Warriors Legends onder meer grafisch flink naar beneden is geschroefd, wat in eerste instantie flink wennen is als je het origineel hebt gespeeld. Toch gaat de ietwat meer cartoony stijl na een tijdje wel wennen. Het is een beetje hetzelfde als bij de twee versies van Super Smash Bros. Ook daar is de 3DS-versie duidelijk minder mooi, maar bezit die wel zijn eigen charme. Daarbij moet wel gezegd worden dat de cutscenes van een bijna gelijke kwaliteit zijn gebleven, wat zeker indrukwekkend is voor op een handheld.

Een veel ergere downgrade is het gebrek aan een multiplayermodus. Zo waren veel fans van het originele Hyrule Warriors flink verslaafd aan de co-op daarin! Helaas kunnen handheldgamers die ervaring niet meemaken, wat deze nieuwste versie toch beperkt maakt. Dat is erg jammer, omdat de 3DS natuurlijk het apparaat bij uitstek is om ergens mee naar toe te nemen om samen te spelen met vrienden of juist volslagen onbekenden. Een laatste punt waarvan ik niet weet of het nou positief of negatief is, dat is de aankondiging van een season pass voor zowel de Wii U- als 3DS-versie van de game met daarin vier DLC-pakketten. Enerzijds is het tof om te zien dat de game aandacht blijft krijgen en nog voller wordt. Anderzijds blijf je als gamer hierdoor wel met het gevoel zitten dat je game nooit compleet is. Daarbij is de originele game inmiddels alweer anderhalf jaar oud, waardoor het een beetje mosterd na de maaltijd is. Al valt daarover pas echt een oordeel te vellen als we weten welke karakters nog worden toegevoegd.

Conclusie

Hyrule Warriors Legends is dé kans voor 3DS-bezitters om deze toffe spin-off van The Legend of Zelda ook mee te maken. Al moet gezegd worden dat ook deze port natuurlijk in de kern meer Dynasty Warriors dan The Legend of Zelda is, ondanks de flinke Zelda-saus die eroverheen zit. Hoewel deze port net als het origineel dus zeker geen must-buy titel is, is het wel degelijk een vermakelijke hack ’n slash-game die je flink wat uurtjes bezig kan houden. Helemaal gezien het feit dat deze 3DS-versie bestaat uit het origineel, alle DLC en ook nog extra unieke content. Hoewel de 3DS het er wel behoorlijk zwaar mee heeft, is het Nintendo en Tecmo-Koei toch gelukt om een Wii U-titel draaiende te krijgen op een handheld. En dat is hoe dan ook zeker bewonderenswaardig! De vraag is dan ook welke nieuwe samenwerkingen we nog gaan zien tussen deze twee partners. Al zullen we daar wellicht achter komen op de volgende E3.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Inclusief alle DLC en nieuwe content!
 • Besturing werkt prima op 3DS
 • Een aantal gebruiksvriendelijke toevoegingen
 • Heel veel The Legend of Zelda-details

Wat is NOT

 • Soms iets te zwaar voor de hardware van de 3DS
 • Blijft vrij repetitief
 • Geen multiplayer

7.5

 1.   
  Crazysamuel's avatar

  ik snap alleen de rol van linkle niet maar voor de rest vond ik de wii u versie super tof
  en had graag skull kid en de rest ook op de wii u willen zien

 2.   
  Timmerito's avatar

  Huh nog een keer dezelfde review?