Hitman Go

Er is iets vreemds aan de hand met de PlayStation 4. Het is de krachtigste console op de markt, maar tegelijkertijd is er geen enkele andere console waarvoor zoveel games verschijnen die grafisch jaren achterlopen. Pixelige indiegames domineren de PlayStation Store al jaren en nu zet Square Enix een nieuwe trend in door zelfs mobiele games naar Sony’s new gen-krachtpatser te brengen. Een twijfelachtige actie, met in het geval van Hitman Go overtuigende resultaten.

Geniale puzzelgame

Hitman Go was zonder twijfel één van de beste mobiele games uit 2014. Het spelconcept, waarbij je een pionnetje van Agent 47 over een vast grid langs vijanden en andere dreigingen schuift, is ontzettend simpel, maar juist in die simpelheid schuilt de genialiteit. Zoals in iedere goede puzzelgame beginnen de levels simpel en worden er langzamerhand steeds meer features toegevoegd. De laatste levels zijn dus flink pittig, maar door de vloeiend opgebouwde leercurve zul je nooit het idee krijgen dat de game onmogelijk is.

Toch kan de naam “Hitman” enigszins misleidend zijn. Hitman Go is namelijk een spin-off in de puurste zin van het woord, dus gamers die spectaculaire stealth-actie verwachten zullen van een koude kermis thuiskomen. Hitman Go is een puzzelgame in hart en nieren en dat maakt hem perfect geschikt voor korte speelsessies op bijvoorbeeld het toilet of in de trein. Laat daar nou echter net het probleem van deze ‘Definitive Edition’ zitten…

Niet draagbaar

De PlayStation 4 voelt namelijk als een onlogisch platform voor een puzzelspelletje als dit. Misschien ligt het aan mij, maar als ik achter mijn PlayStation 4 kruip doe ik dat juist omdat ik even wat meer diepgang wil dan een mobiel spelletje me kan bieden. Waarom zou ik Hitman Go op mijn tv spelen, als ik de game ook op ieder gewenst moment binnen enkele seconden kan opstarten? Toegegeven: deze Definitive Edition ziet er een stuk mooier uit dan dan de mobiele versie, maar dit is nog steeds shit die je PlayStation 2 ook had kunnen draaien.


Juist doordat de PlayStation 4 zich leent voor langere speelsessies, worden de tekortkomingen van Hitman Go plotseling een stuk duidelijker. Het spel is namelijk best eentonig: hoewel er vrij regelmatig nieuwe features worden geïntroduceerd, doe je in feite vier uur lang niets anders dan een poppetje over een spelbord schuiven. Dat is aanvankelijk leuk, maar gaat na een stuk of 20 levels toch echt vervelen. Op je telefoon duren speelsessies vaak kort en is dat dus geen probleem, maar op de PlayStation 4 word je na een half uur gillend gek van dat repetitieve deuntje. Terwijl je dan je afstandsbediening pakt om het geluid uit te zetten, vraag je je af: “als ik toch achter mijn tv zit, waarom zou ik dan niet gewoon een volwaardige Hitman-game spelen?”

Gelukkig lijkt Square Enix zich ook gerealiseerd te hebben dat Hitman Go eigenlijk veel beter tot zijn recht komt op het kleine, draagbare scherm en dus heeft het ook een Vita-versie ontwikkeld. Deze biedt alle voordelen van zijn grote PlayStation 4-broertje (fraaie graphics, trophy-ondersteuning en alle extra levels), maar dan op een platform dat je op elk gewenst moment en op elke plaats kunt aanzetten. De game is sinds woensdag cross-buy, dus als je de kans hebt zou ik hem zeker op de Vita spelen.

Conclusie

Hitman Go was een heerlijke puzzelgame op de mobiele platformen en deze PlayStation 4-versie is op papier enkel beter. Toch blijkt in een praktijk dat een console niet het beste platform is om de puzzelavonturen van Agent 47 te ervaren. Tijdens langere speelsessies worden de designtechnische gebreken pijnlijk duidelijk en daar komt bij dat een puzzelspelletje als dit zich van nature veel beter leent voor korte speelsessies onderweg. Heb je een Vita in huis, stof dat ding dan af en haal dit puzzelfestijn direct binnen. Beschik je enkel over een PlayStation 4 en ben je niet zo van de snackgames, dan is het misschien wijzer om te wachten op de échte comeback van Agent 47.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Puzzels zijn even simpel als geniaal
 • Originele insteek
 • Trophies!

Wat is NOT

 • Beter voor korte speelsessies
 • Repetitief
 • Irritant deuntje

7.3

 1.   
  evilmase's avatar

  man man man…wat had ik genoten van deze pionnen spelletje zeg…

 2.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  Vond het een leuke game, dit is ook ideaal om op n verjaardag je kleine irritante neefje te laten doen zodat iedereen rust heeft. Ben het met Leon eens wat betreft dat het op de console vrij moeilijk is om je poppetje te sturen ivm dat je schuin op het speelveld kijkt. Alleen het deuntje vond ik wel prima. Goeie review, fantastisch cijfer zouden meer overgewaardeerde games moeten krijgen. 😉

 3.   
  gk_douwe's avatar

  ik doe mee met de xbox giveaway