Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4

Zeggen dat Naruto “best bekend” is, is als zeggen dat Hans Otjes op “een paar fans” kan rekenen. Behoorlijk zacht uitgedrukt dus. Voor de ontelbare fans is Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 een hoogtepunt en tegelijk een bittere pil. Het vierde deel is namelijk het eerste deel voor de systemen van de huidige generatie, maar meteen ook de laatste in de Ultimate Ninja Storm-serie. Misschien wordt het überhaupt de laatste Naruto, want het bronmateriaal is met het afsluiten van de manga en anime immers ook tot een einde gekomen. De kans blijft bestaan dat ergens nog een spin-off opduikt, maar met Ultimate Ninja Storm 4 sluit CyberConnect2 de Naruto-gameserie voorlopig af en dat doet de studio in stijl.

Het principe zal voor liefhebbers van de games bekend zijn. De iconische figuren uit de Naruto-manga/anime nemen het tegen elkaar op in 3D-arena’s en maken naast hun vuisten en voeten veelvuldig gebruik van speciale krachten en vaardigheden. De keuze bestaat ook deze keer weer uit een indrukwekkend aantal personages, waarvan de meeste ook nog in verschillende variaties te spelen zijn. De combat is op zich makkelijk op te pikken, maar aan de andere kant ook lastig om echt meester over te worden. Waar de diepgang van bijvoorbeeld Street Fighter ontbreekt, wordt dat ruimschoots gecompenseerd door de spectaculaire effecten die de Ultimate Jutsu-technieken opleveren. Ultimate Ninja Storm 4 is net als zijn voorgangers spectaculair en die eigenschap wordt grafisch flink versterkt door de capaciteiten van de hedendaagse consoles.

Humor met een donkere toon

Om de sfeer meteen goed neer te zetten, start de Story Mode met een terugblik op een gevecht tussen twee van de beste Shinobi van de wereld. Het filmische gevecht maakt meteen duidelijk wat de rest van de game gaat brengen. Alle registers worden opengetrokken en met steeds lager hangende onderkaak keek ik toe wat de knoppencombinaties teweeg brachten. De actie wordt een aantal keer aangevuld door quick time events en daarbij schrijf ik bewust “aangevuld”. De events zijn namelijk geen plichtmatige onderbreking van het spektakel, maar een soepele verrijking van de gameplay. Het naadloos indrukken van deze knoppencombinaties levert daarbij vele extra’s op, waarmee er voor de verzamelaars onder ons ook een zekere urgentie aan de feature toegevoegd wordt.

Het verhaal draait rond de vierde Shinobi-oorlog en wordt verteld vanuit de perspectieven van Naruto en Sasuke. De gebeurtenissen zijn verder niet iets om te verklappen, hoewel Naruto-kenners natuurlijk al een idee hebben van de ontwikkelingen. Wat opvalt ten opzichte van eerdere delen is de donkere toon van het verhaal, hoewel humor nog steeds in een bepaalde mate aanwezig is. Met het verharden van de manga en anime is het logisch dat ook een serieuze benadering in de games de overhand krijgt. Het besluit van het verhaal van Masashi Kishimoto is nu eenmaal geen luchtig onderwerp. Voor nieuwkomers is het lastig om te begrijpen waar het allemaal om draait, maar met een meerjarige geschiedenis zoals dat bij Naruto het geval is, is dat uiteraard geen punt van kritiek. Zonder besef van de historie is er genoeg plezier uit de game te halen.

Tegen de muur op

Buiten het nieuwe verhaal zijn er natuurlijk wat toevoegingen op de formule te noemen. ‘Nieuw’ in deel vier is de terugkeer van de wall run, een feature die voor het eerst opdook in 2008, maar daarna even snel weer verdween. Met deze techniek kunnen personages tegen de muren oprennen om hun aanvallen op de tegenstander los te laten. Verdere toevoegingen zijn de mogelijkheid om personages gedurende de gevechten te wisselen met de schouderknoppen en de kostuums van de verschillende vechters kunnen zichtbare schade oplopen, waarmee wat ‘realisme’ is aangebracht. De Secret Techniques zijn deze keer ook als team uit te voeren en voor een ultieme aanval is er met de Team Ultimate Jutsu ook een manier om samen een Ultimate Jutsu uit te voeren. Het effect van de allesvernietigende techniek is afhankelijk van de personages waarmee je deze uitvoert. Met de toevoeging van elemental damage is er deze keer ook sprake van extra schade als er met de elementen wordt gesmeten.

Genoeg te doen

Het verhaal kost je al snel meer dan tien uur en wordt weergegeven met vooral stilstaande beelden, waarin dynamische elementen op de achtergrond verwerkt zijn. Graag had ik meer bewegende beelden gezien, maar over het geheel genomen is er voldoende variatie aanwezig om de aandacht vast te houden. Handig is het dat bij de verschillende hoofdstukken wordt aangegeven hoe lang een hoofdstuk ongeveer gaat duren. De Story Mode is overwegend onderhoudend en ondanks de prima tijdsduur nog slechts het begin van de uren die je in de game kunt steken. Met de Adventure-, Collection-, Online Battle– en Free Battle modi zijn er nog diverse andere opties om de speeltijd te verlengen. Hoewel het aantal iets beperkt lijkt, is dat in de praktijk verre van waar.

De Naruto games staan bekend om de berg content die ze herbergen en dat is in dit geval niet anders. In alle modi is het mogelijk om schatten te verzamelen en daarvoor moet je bijvoorbeeld doelen behalen, zoals een gevecht eindigen met meer dan een vooraf gesteld percentage van de levensbalk of afsluiten met een bepaalde rank. Er zitten letterlijk honderden verzamelobjecten in de game gepropt, waarvan veel ook online te gebruiken zijn.

Online op eigen risico

Met alle actie is er solo al veel uren plezier uit Ultimate Ninja Storm 4 te halen, maar uiteraard draait een dergelijke game voor velen om het online gedeelte. Hier komt eens te meer naar voren dat het principe relatief simpel is, maar de uitvoering niet. De gevechten zijn snel, erg snel, en kunnen na een aantal pijnlijke aanvallen alweer voorbij zijn. De gevechten bleken snel op te starten en heerlijk soepel te draaien. Hoewel er weinig personages tegelijk op het scherm zijn, gebeurt er van alles en de openheid van de arena’s maakt dat de confrontaties erg dynamisch aanvoelen. Het nadeel van deze opzet is wel dat het geheel snel onoverzichtelijk kan worden en voor minder vaardige spelers een frustrerende aaneenschakeling van kontschopperij.

Conclusie

Ultimate Ninja Storm 4 is een waardig slotstuk van een kwalitatieve serie, die het midden houdt tussen fanservice en een degelijke vechtgame. De gevechten zijn spectaculair en naast de enorme hoeveelheid content in de singleplayer is er online een bak aan uitdaging te vinden die niet wordt verstoord door haperingen. Voor fans van Naruto een moetje, voor anderen zeker het overwegen waard.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Spectaculair!
 • Een onderhoudend verhaal
 • Ramvol content

Wat is NOT

 • Zonder voorkennis lastig te begrijpen
 • Voornamelijk stilstaande beelden in de Story Mode
 • Mist enige diepgang

8.7

 1.   
  King of Heroes's avatar

  Vooral de stilstaande anime cutscenes (recht uit de anime geript) stoorde me…

 2.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Zonder voorkennis lastig te begrijpen

  Dit is een min punt die ik vaak zie in (GN) reviews.
  Of het nu een South Park, Naruto, DBZ of een andere (anime releated) game is van een populaire show.

  Maar is het echt nodig vraag ik me af om dit min punt op te noemen of te zien, en belangrijker gaat het ook van de totale scoren af?
  Want het is en blijft gewoon een game vol fan service voor alléén de fans die het ook begrijpen.

  Verder dan dat is dit een pracht van een review, ik kan er dan oom zeker mee eens zijn.
  Ooo en P.S. wil je een terechte min punt zet er dan neer: “Bandai/de ontwikkelaars hebben er nog steeds niet ervoor gekozen om de originele Naruto Shippuuden OST te gebruiken!”
  Wat is het toch weer een gemisten kans.
  🙁

 3.   
  Felis_Rufus's avatar

  ”DutchGamer-W-“ schreef, "

  Zonder voorkennis lastig te begrijpen"

  Dit is een min punt die ik vaak zie in (GN) reviews.
  Of het nu een South Park, Naruto, DBZ of een andere (anime releated) game is van een populaire show.
  Maar is het echt nodig vraag ik me af om dit min punt op te noemen of te zien, en belangrijker gaat het ook van de totale scoren af?
  Want het is en blijft gewoon een game vol fan service voor alléén de fans die het ook begrijpen.
  Verder dan dat is dit een pracht van een review, ik kan er dan oom zeker mee eens zijn.
  Ooo en P.S. wil je een terechte min punt zet er dan neer: “Bandai/de ontwikkelaars hebben er nog steeds niet ervoor gekozen om de originele Naruto Shippuuden OST te gebruiken!”
  Wat is het toch weer een gemisten kans.
  🙁

  Het gaat niet van de score af. De ‘minpunten’ staan los van het gekozen cijfer. Hoewel ik je volledig begrijp, is het naar mijn mening voor de algemene lezer op GamersNET wel een punt van aandacht om te noemen. Daarbij noem ik in de tekst wel dat het eigenlijk geen punt van kritiek is. Maar goed, verder noem je het een “pracht van een review” dus daar kan ik het dan weer mee eens zijn 😀

 4.   
  FireBallz's avatar

  Dit is eigenlijk gewoon Pokemon met een andere naam en op de PS4, XOne en PC.

 5.   
  Felis_Rufus's avatar

  FireBallz schreef, "Dit is eigenlijk gewoon Pokemon met een andere naam en op de PS4, XOne en PC."

  Shots fired!

 6.   
  Lashrom's avatar

  Paar dagen geleden al uitgespeeld, volop bezig voor de Platinum trophy nu. Het duurde in ieder geval langer dan dat ik had verwacht om eerlijk te zijn. Ik vind dat CC het best wel netjes heeft gemaakt. Zoals altijd weer gruwelijke nieuwe (team) Ultimate Jutsu’s (ziek veel particles), maar ook de Switched Team Leader combo maakt het gevechtsysteem echt vlotter en interessant. Het is inderdaad jammer dat er geen originele OST’s worden gebruikt, maakt de game wat voor de echte Naruto fans nog beter.

  Zit nu al te wachten op de komende DLC’s. Heb de vermoeden dat de nieuwe DLC’s over de laatste twee Naruto films gaan (the Last en Boruto).

  Nette review! Passende score ook.

 7.   
  DMilan's avatar

  Goedenavond,

  Ik hoop dat 1 van jullie ons willen helpen.
  Mijn vriend speelt Naruto op de Xbox One, hij heeft een season pack gekocht maar word niet weergeven, alles is gewoon via zijn xbox account gegaan maar de season pack zelf is nergens te vinden. Ik heb al een tijd op internet lopen zoeken maar ik kan hier nergens wat over vinden.

  Alvast bedankt!!!