Razer DeathStalker Chroma

Wie vandaag de dag op zoek gaat naar een beetje toetsenbord voor de gamer, belandt al snel bij een groot scala aan zware modellen met evenredig zware, mechanische switches. Enerzijds heel duurzaam en precies in het gebruik, anderzijds vaak wel wat vermoeiender en luid bovendien. Terwijl deze mechanische keypads terrein winnen in het pro-circuit, steekt ondertussen ook een nieuwe markt de kop op, eentje voor gamers die hun speelsessie liever wat subtieler houden. Voor deze stille strijders is er bijvoorbeeld de DeathStalker Chroma van Razer: een gelikt en minimalistisch knoppenplankje voor de gamer, nota bene met scissor switches

Sexy in stilte

De Razer DeathStalker Chroma is het nieuwste kindje uit Razers eigen DeathStalker-familie. Deze gaming toetsenborden bieden gamers al langer de mogelijkheid om in relatieve stilte tekeer te gaan op de toetsen, mede mogelijk gemaakt door een ondergelegen membraan en de compacte scissor switches daarbovenop. Deze toets-technologie wordt voornamelijk gebruikt in laptops en produceert, in tegenstelling tot veel mechanische schakelaars, minder geluid. Ook de nieuwe Chroma-uitvoering blijft trouw aan deze switches en in het inmiddels bekende design, maar nu dan toch voorzien van Razers iconische Chroma-verlichting. Subtiel, maar charmant.

In het fysieke ontwerp zien we dus weinig tot geen vernieuwing bij de DeathStalker Chroma. Het letterbord pronkt nog steeds met de minimalistische chiclet keycaps in een strakke, zwarte behuizing met aaneengesloten polssteun. Dat geheel resulteert in een bijzonder simplistisch toetsenbordje voor het oog, die bovendien relatief plat is en net één kilogram weegt. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat de nieuwe DeathStalker broos of makkelijk breekbaar is, in tegendeel juist: in alle opzichten voelt de keypad juist enorm degelijk en robuust aan, zonder ooit echt lomp over te komen. De DeathStalker schuif je makkelijk in je tas voor een LAN-feestje, zonder te hoeven vrezen dat hij onderweg zomaar doormidden knakt. Wel jammerlijk voor de duurzaamheid: de USB-kabel is van rubber, terwijl een gewoven sleeve hier toch beter had gepast.

Qua aanslag is DeathStalker ook een genot op zich. De losse chiclet toetsen steken enige millimeters uit de behuizing, maar vergen weinig kracht om terug naar binnen te drukken. De feedback op het membraan is ergens wat ‘dof’, zoals verwacht, maar toch voelt elke slag bijzonder stevig en duidelijk aan. Daarin is echter wel wat ruimte voor speling gelaten, aangezien evenals de minder centrale aanslagen van je vingers nog goed opgepakt worden. In alle in-game paniek een keer van de zijkant op een toets afkomen is dus geen probleem, aangezien de toetsen op die cruciale momentjes in al hun vergevingsgezindheid ook nog wat meegeven.

Al met al oogt en voelt de nieuwe Razer DeathStalker gewoon bovengemiddeld chique aan. Het design is subtiel en tijdloos, de afwerking is van topkwaliteit (USB-kabel daargelaten) en bovendien tikt het vehikel gewoon bijzonder lekker weg. De gamer met een voorliefde voor de platte en gemakkelijke toetsen van een laptop, kan hier heerlijk mee uit de voeten. Misschien is het allemaal net iets minder precies of geeft het minder duidelijke feedback dan andere gaming keyboards, maar als het aankomt op het typen van een lange YouTube-razernij of een dikke scriptie, dan verkies ik de subtiele DeathStalker toch over menig mechanisch toetsenbord. Mijn vingers zijn al zo tenger, die hoeven niet nóg meer grammetjes kwijt aan overbodige cardio.

Voor de gamer, met mate

In al zijn subtiliteit lijkt de DeathStalker Chroma zich daardoor ook minder toe te spitsen op de gamer, en die aanname is niet geheel ongegrond. Er zijn simpelweg geen extra functietoetsen aanwezig op de DeathStalker, wat voor sommige intensieve gamers toch een nadeel kan zijn. Weliswaar is er de mogelijkheid om (on-the-fly) macro’s op te nemen en toe te wijzen aan de al bestaande knoppen, maar in veel hectische games doet het geen kwaad om specifieke gaming toetsen in te kunnen stellen voor sommige broodnodige handelingen. Een miniem missertje voor hen die waarde hechten aan hun geliefde extra knoppen.

Wel beschikt de nieuwe DeathStalker over de voor gamers benodigde responstijd van één milliseconde en bovendien degelijke anti-ghosting. Vooral die laatste is een blijk van toewijding richting de gamer. Waar het voorheen vaak lastig bleek om meerdere toetsen feilloos over te laten komen op membraantoetsenborden, kun je met de DeathStalker Chroma tot in ieder geval tien verschillende toetsen tegelijkertijd bedienen. In de snellere complexere games kun je hier uiteindelijk dus ook prima mee uit de voeten, al zal je handige ‘thumbster keys’ en functietoetsen wel definitief uit moeten zwaaien.

Karige Chroma

Hetgeen wat de DeathStalker Chroma uiteindelijk toch van je bureau af doet spatten, is uiteindelijk toch Razers inmiddels welbekende Chroma-verlichting. Al is ‘uitspatten’ misschien niet helemaal het juiste woord voor DeathStalker, in ieder geval niet als we deze vergelijken met zijn oudere Chroma-broertjes. Weliswaar is het toetsenbord backlit met 16.8 miljoen kleuren, maar gewoonweg een stuk basaler dan we gewend zijn van de andere Chroma-paradepaardjes. De verlichting werkt bijvoorbeeld niet per toets, maar met een drietal losse area’s van de letterbak. Hierin zijn uiteraard tal van verschillende kleuren, golven en verloopjes in te stellen, maar je mist de mogelijkheid om losse toetsen te verlichten of gave druppel-effecten te creëren rondom je aanslagen. Dat waren nou juist de functies die de Chroma-verlichting van Razer zo oogstrelend maakten.

Toegeven, de nieuwe DeathStalker is één van de weinige losse membraantoetsenborden met een wijd kleurenspectrum achter de keycaps, maar dat verklaart wellicht ook meteen waarom de verlichting significant doffer is dan menig ander Chroma-product. De LED-lampjes bevinden zich ónder het toetsenmembraan, waardoor ze gewoonweg niet bijzonder fel over weten te komen. Op sommige uithoeken van het toetsenbord is zelfs te merken dat er geen LED-je in de nabijheid ondergelegen is, die toetsen steken dan nog wat doffer af van de rest. In het donker is dat zonder meer nog steeds een genot voor het oog, maar met een Nederlands winterzonnetje op je toetsenbord merk je al snel niet veel meer van die kekke 16.8 miljoen kleurtjes.

Conclusie

Voor de richtprijs van 119,99 euro hoeft de Razer DeathStalker Chroma absoluut geen verkeerde keuze te zijn. In zijn totaliteit is dit letterbord nog steeds prima alternatief voor de gamer die zich liever afstandelijk houdt van zware mechanische switches, de speler die in subtiele stilte tekeer wil. De scissor switches en onderliggende technologie bieden zich prima voor een verhit potje gamen, maar misschien nog wel net iets meer voor het tikken van een flinke lap tekst. Ik zie het als een degelijke uitkomst voor gamers zoals mijzelf: je kunt leven zonder teveel poespas en auditieve feedback tijdens je games, maar als het erop aankomt, laat je ook gewoon je typgrage vingers erop los zónder kramp of gehoorschade op te lopen. Deze recensie (volledig getypt op het hier betreffende toetsenbord) is daar het bewijs van: mijn vingers én oren zijn content.

De DeathStalker wint dus in subtiliteit en haar eigenzinnige stijl, maar wel met een paar kanttekeningen. De iconische Chroma-verlichting is in dit geval qua mogelijkheden relatief karig en wat betreft felheid toch net wat té subtiel. Ook kan het gebrek aan extra functietoetsen wellicht als een nadelige factor uit de bus komen, al draagt het uiteraard wel weer bij aan dat strakke en minimalistische overkomen. Als gaming toetsenbord is de nieuwe DeathStalker van Razer al met al wel een stijlvol statement. Het fluistert: fuck je mechanische switches en opzichtige game-toetsen, niemand hoort mij aankomen. En het staat nog eens bijzonder chique op je bureaublad ook.

 1.   
  Thomsnov's avatar

  Jahoor typt als een tiet hahaha

 2.   
  Ferdi29's avatar

  Misschien is het net hoe ik het lees, maar klinkt beetje als anti mechanisch stukje tekst. Terwijl je veel verschillende soorten hebt, langer meegaan en voor ongeveer dezelfde prijs. Verder leuk om te lezen.

 3.   
  bjorntukkertje's avatar

  Mooi apparaat alleen te duur voor mij lol, eerst ff een game pc bouwen en dan maar betere gear halen

 4.   
  Tom's avatar

  Ik ben zelf absoluut niet tegen mechanische switches, maar ik ben er wel vanuit gegaan dat de anti-mechanische beweging de doelgroep is voor de DeathStalker. In veel aspecten zijn die schakelaars uiteraard wel preciezer en duurzamer (zoals ook beschreven staat in het artikel), maar dit probeert gewoon iets compleet anders te leveren, en daarin slaagt het ook. De DeathStalker is gewoon bij uitstek geschikt voor gamers die het niet hebben op die zwaardere schakelaars of af en toe langere stukken tekst moeten typen.

  Als het aankomt op duurzaamheid en precisie moet je toch aankloppen bij mechanische switches, maar ik kon hier ook de meerwaarde van inzien. Het is een welkome afwisseling voor gamers die wel echt een afkeer hebben voor de mechanische hype.

 5.   
  Ferdi29's avatar

  bedankt voor de reactie. Heel duidelijk. Daar heb je ook zeker gelijk in.:)

 6.   
  PaNNa's avatar

  Thomsnov schreef, "Jahoor typt als een tiet hahaha "

  Een typische uitspraak van Tom als ik me niet vergis? 😆

 7.   
  Slashy's avatar

  Opzich een leuk toetsenbord! Ik ben zelf wel meer fan van de Blackwidow series.