Resident Evil Origins Collection

De horror keert terug! Die hard Resident Evil-fans kunnen vanaf deze week met niet één maar twee heuse remasters op hun Xbox One, PlayStation 4 of pc aan de bak. Is een likje verf genoeg om de games anno 2016 weer uit hun graf te laten herrijzen? Of is het tijd om die zombies voor eens en altijd met rust te laten? Wij verkennen wederom Raccoon City!

Begin vorig jaar mochten de fans van het eerste uur al genieten van Resident Evil HD, een remake van de allereerste Resident Evil game. Hoewel de game toen slechts digitaal verscheen, vond Capcom dat niet genoeg en daarom brengt men de game nu ter ere van het twintigjarige jubileum alsnog op disc uit. Gebundeld met de kersverse remaster-editie van Resident Evil 0 welteverstaan. Wij zetten per deel uiteen wat je kunt verwachten.

Resident Evil HD

Al sinds 1996 is dit eerste Resident Evil-deel een begrip in de gamingwereld. Dit klassieke deel was één van de games die leven gaf aan het inmiddels bekende survival horror-genre en liet zien hoe je horror op een heerlijk interactieve manier kon meemaken. Anno 2016 merk je hoe anders de serie was twintig jaar geleden. Zelfs nu is die tocht door het landhuis in Raccoon City eentje die je gespannen houdt. Hoewel de kans dat je van je stoel springt van angst een stuk kleiner is dan de kans dat dit de laatste remake van de game is, blijft de spanning je ook nu voeden als gamer. Of je nou moet rennen voor je leven voor bloeddorstige honden, spinnen of zombies.

Resident Evil HD is een remake die het meeste eigenlijk goed doet. Zo zijn de vaste camerahoeken nog altijd aanwezig, waardoor het enerzijds wel pijnlijk duidelijk wordt dat dit een verouderde titel is, maar blijft de game daardoor ook een ouderwets stuk spannender. Even stiekem om de hoek kijken of een zombie je staat op te wachten is er bijvoorbeeld niet bij. Want wat is een remake die niet trouw blijft aan het origineel? Daartegenover heeft Capcom gelukkig wél de besturing aangepakt en daarbij aan spelers de keuze overgelaten. Puristen kunnen nog altijd aan de bak met een beeldverhouding van 4:3 en de oude clunky controls. Modernere gamers hoeven dat gelukkig niet, waardoor je de game ook als een iets meer traditionele third-person shooter weg kunt spelen. Al blijft ook dan de besturing soms lastig als je snelle games gewend bent en de de camerahoek om de zoveel meter verandert.

Plekken om te saven zijn verder nog altijd even schaars, net als in het origineel. Voor nieuwkomers van de serie zal dit schrikken zijn, maar de bedoeling hiervan is vooral om dat gevoel van veiligheid weg te halen dat jij als gamer hebt en je zo beter na te laten denken over je keuzes. Een punt van kritiek nog altijd is dat je praktisch geen begeleiding krijgt. Zo leer je niet via een tutorial dat je zombies van je af kan schudden of dat je spaarzaam moet zijn met je kogels. Nee, dat moet je op de harde wijze leren door te proberen en keihard tegen de lamp te lopen. Want na al die jaren is het originele Resident Evil nog altijd even meedogenloos! En hoewel dat enerzijds de charme van de game is, kan dat veel nieuwe gamers een hoop irritatie bezorgen.

Resident Evil 0 HD

Resident Evil 0 verscheen in 2002 op de GameCube en vormt de proloog van de horror die opgediend wordt in het originele Resident Evil. In de game kruip je in de huid van lid van het STARS-team Rebecca Chambers en de veroordeelde ex-soldaat Billy Coen, waarbij stukje bij beetje meer duidelijkheid wordt over de achtergrond van Bill. Ook kom je er achter wie verantwoordelijk is voor de uitbraak van het zombievirus. Meteen als je deze remaster oppakt na de remaster van het origineel moet je even wennen aan het feit dat de besturing net iets anders is. Gelukkig is die gewenning van korte duur en duurt het niet lang voor je een zelfde heerlijk luguber scenario krijgt voorgeschoteld.

Net als de remaster van het origineel heeft gelukkig ook dit deel eindelijk moderne gameplay gekregen. Mocht je anno 2016 het avontuur dus een stuk toegankelijker willen doorlopen dan veertien jaar terug, dan maakt Capcom dat nu eindelijk mogelijk. Daarnaast is Resident Evil 0 van origine altijd een iets flexibelere titel geweest dan deeltje één. Zo hoef je niet te kiezen met welk karakter je wil spelen, maar krijg je controle over beide karakters waartussen je kunt wisselen. Al is Billy duidelijk een sterker karakter dan Rebecca en zul je daarom hem waarschijnlijk verkiezen, maakt die keuze de game iets dynamischer. Hetzelfde geldt voor het feit dat je nu eindelijk wel overal je items kunt laten vallen en niet krampachtig op zoek hoeft te gaan naar een kist zoals in het origineel.

Net als Resident Evil HD blijft ook deze remaster van Resident Evil 0 zeer trouw aan het origineel. Zo gaat het ook nu nog erom dat je zorgvuldig omgaat met de items die je vindt. Een paar verkeerde keuzes kunnen er zo voor zorgen dat je net met te weinig munitie een flink misvormde mutant te lijf mag gaan, waarbij je op zijn zachtst gezegd niet als overwinnaar uit de strijd naar voren komt. Ook zijn er in dit deel maar weinig plekken om je voortgang op te slaan en keren de vaste camerahoeken terug. Alles om het je ongemakkelijk te maken als speler. Hoewel de GameCube-game al een prachtige titel was voor zijn tijd, heeft Capcom de titel wel opgepoetst voor zover dat kan. Tuurlijk zijn ook hier de achtergronden soms gedateerd, maar er is duidelijk gedaan wat er kon. Ten slotte geeft Capcom een flinke lading fanservice door toevoeging van de Wesker-modus, waarin spelers Billy Coen kunnen inruilen voor Wesker en alleen al zijn belachelijk absurde sprinttactiek maakt het spelen met deze badguy het waard. Al speel je deze modus pas aan het einde vrij natuurlijk.

Conclusie

Resident Evil HD en Resident Evil 0 HD doen beide exact wat je van remakes mag verwachten: een nostalgische trip uit het verleden naar het hier en nu halen! Beide titels houden het originele gevoel van de titels vast, terwijl ze nu voor zover dat kan een moderne uitstraling bieden. Tuurlijk kom je hier en daar textures tegen die verraden dat het om een paar bejaarde games gaat en daarnaast moet je een hoop geduld opbrengen voor de verouderde gameplay. Al is die gameplay eindelijk een stuk toegankelijker! Toch heeft Capcom een knap staaltje werk getoond met de renovatie van dit stukje belangrijke gamegeschiedenis en als je het begin van de Resident Evil-serie altijd al een kans wilde geven, dan heb je nu daarvoor nu de uitgelezen kans!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Trouw aan het origineel
  • Moderne besturing
  • Prima opgepoetst
  • Toevoeging extra Wesker-modus

Wat is NOT

  • Voelt sterk gedateerd voor nieuwe spelers
  • Gebrek aan uitleg kan frustrerend zijn

7.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren