Een trailer, een belofte, een beta, en een grote hype: The Division komt er aan! Op 8 maart kunnen we onze stille favoriet eindelijk in de armen sluiten. Waar de game na de aankondiging nog niet zo veel aandacht kreeg, is de hype rondom The Division inmiddels uitgegroeid tot een die vergelijkbaar is met Fallout 4 en Star Wars: Battlefront. Maar is die hype terecht?
Stel
Stel, puur hypothetisch, de gehele maatschappij stort in. Niet per sé door een oorlog, maar door het wegvallen van bepaalde, essentiële voorzieningen in de samenleving. Wat dan? Het feit dat er geen antwoord gegeven kon worden op die vraag, baart de president van de Verenigde Staten grote zorgen. Om toch een beeld te kunnen schetsen, wordt er een simulatie genaamd Darkwinter opgezet, dat de overheid laat zien wat er gebeurt als precies dat bovenstaande werkelijkheid wordt.
Je raadt het misschien al, maar dit is waar The Division om de hoek komt kijken. De president schrijft Directive 51 uit: het protocol voor bovengenoemde scenario. In tegenstelling tot veel andere games zijn de leden van Directive 51, The Division, geen soldaten met exo-skeletten, maar doodgewone burgers die pas operationeel worden op het moment dat de verordening in werking treedt. Hun taak? Redden wat er te redden valt.
Black Friday
En dan is het zo ver: The Division wordt operationeel. Een dodelijk virus heeft een pandemie ontketend, waardoor de gehele samenleving is ingestort. Jouw stad, New York, is zwaar getroffen en vrijwel compleet overgenomen door bendes. Aan The Division de taak om hen uit te schakelen en New York te herstellen naar de grootse stad die het voor de uitbraak was.
Hamers
Grote fans van de game zullen zich ongetwijfeld nog de E3-demo kunnen herinneren. Hierin zagen we hoe het de leden van The Division een politiebureau wisten te bevrijden. Natuurlijk niet zonder slag of stoot, want het ontaardde in een flink vuurgevecht voor de deur van onze trouwe dienders. Een ander aspect wat de presentatie van de game zo bijzonder maakte, is dat er op een aantal dingen flink werd gehamerd. Het is volgens Ubisoft mogelijk om de game volledig in singleplayer te spelen, maar om de maximale ervaring te krijgen wordt aangeraden om zo veel mogelijk in multiplayer door de Big Apple te struinen.
Juist door de multiplayer wordt ook de taakverdeling belangrijk, want zoals te zien is in de E3-trailer, kent ieder lid zijn eigen specialiteit. De tank zorg met zware wapens voor afleiding aan de frontlinie, een ander haalt de vijanden van een afstandje neer en de hospik rent van hot naar her om iedereen van de nodig pleisters te voorzien. En dat alles met duizenden verschillende mogelijkheden in wapens, gear en outfits!
Een andere belangrijke hamer van Ubisoft is het feit dat je te allen tijde vrij bent om je eigen dingen te doen. Het politiebureau uit de trailer hoef je niet te bevrijden, geen enkel probleem als je liever een potje gaat klaverjassen. Dat je daarmee een belangrijke hoeksteen uit de samenleving, de ordehandhaving, laat voor wat het is én een boel ammo misloopt, is een goed argument om toch even langs te gaan.
Samen spelen, samen delen
Ondanks alles blijft de multiplayer toch het tofste onderdeel van de game, dat heeft de afgelopen beta wederom bewezen. Het is natuurlijk mogelijk, en zelfs aangeraden, om de verhaallijn van de game met een aantal vrienden te spelen, maar een andere belangrijke locatie in het samenspel is de Dark Zone. Dit PvP-gebied midden in de stad biedt de kans om je te meten met andere spelers en waardevolle loot te verdienen. Dat is echter niet alles.
De waardevolle loot die je kan vinden, is niet alleen van andere spelers. De Dark Zone gold na het uitbreken van de pandemie als een soort quarantainezone waarin alle besmette burgers werden opgenomen. Hoewel het leger in eerste instantie een oogje in het zeil hield, vluchtten zij na een aanval van burgers met zombie-achtige verschijnselen weg. In hun vlucht lieten ze waardevolle spullen achter en die liggen daar nog. Klaar om door jou opgepakt te worden!
Voorlopige conclusie
Ik heb mijn kaartje voor de hype train al wel binnen. De schitterende omgeving die reageert op jouw daden, de goede co-op en de keuzevrijheid zijn allemaal enorme pluspunten. Vooralsnog lijkt er nog niet veel aan te merken op The Division, maar wellicht dat connectieproblemen bij de lancering roet in het eten kunnen gooien. Omdat de pluspunten overduidelijk daar zijn, en de minpunten slechts ‘als’, is de game voor ons enorm heet!
