Adr1ft Fast Forward 2016

Tijdens de E3 in 2015 werd Adr1ft het grote publiek in gegooid met een zeer benauwende trailer. De speler kruipt in de huid van een vrouwelijke astronaut. Je ruimtestation is in stukken gescheurd en al je collega’s dood. Je weet echter niet wat er is gebeurd en door een scheur in je helm is zuurstof een schaars goed. Je zult je een weg moeten banen door de brokstukken van het ruimtestation om te ontdekken wat er is gebeurt en hoe je moet overleven.

“First person experience”

ThreeOneZero, de ontwikkelaar achter Adr1ft, noemt het een first person experience. Spelers zullen zenuwslopende momenten meemaken tijdens hun zweefvluchten door het gebroken ruimtestation. Met de aarde ver beneden je en de grote leegheid van de ruimte om je heen, zal je vaak snel moeten handelen. Zoals eerder vernoemd is je zuurstof schaars en dit maakt het extra dringend om feilloos te overleven.

Adr1ft geeft je een flinke berg vrijheid in de game, maar deze vrijheid komt met een prijs. Je kunt vrijwel overal heen zweven, maar dit kost natuurlijk zuurstof. Je moet bijvoorbeeld ook oppassen dat je niet te snel zweeft, want voor je het weet zweef je net busje zuurstof voorbij. Of het zal net door je vingers glippen. Spelers die bekend zijn met de film Gravity zullen de scenario’s wel herkennen. Doodseng, in totale stilte.

Oculus Rift

Tijdens de E3 werd Adr1ft gepresenteerd met de mogelijkheid om virtual reality brillen te gebruiken. Dit is zowel mogelijk voor de Oculus Rift en de PlayStation VR. Dit geeft deze first person experience een enorme extra dimensie. Voor je televisie of monitor zitten met deze game zal behoorlijk zenuwslopend zijn, maar de VR-brillen zullen je echt helemaal in de game gooien.

De game zal ook anders reageren wanneer er gebruik gemaakt wordt van een VR-bril. Normaliter beweeg je met je controller zowel je hoofd als je beweging, zoals bij een standaard shooter ook gebeurt. Echter, met de bril op heeft het bewegen van je hoofd geen effect behalve dat je achter je kunt kijken terwijl jij jezelf, door een verkeerde beweging, in de leegheid van de ruimte in gooit. Een extra dimensie die je alleen zult ervaren met de luxe van virtual reality.

Voorlopige conclusie

Adr1ft is een game dat een ervaring moet bieden. Dit soort first person-games hebben we al eerder gezien; vooral bij het horrorgenre is dit inmiddels een bekende. Denk bijvoorbeeld aan het griezelige P.T. of Outlast. Je kunt als speler vaak niet veel doen dan het ervaren. De setting van de ruimte op Adr1fts wijze is erg verfrissend. De vrijheid die je krijgt is namelijk zowel gaaf als beangstigend, want elke beweging telt en een foute kan zomaar het einde betekenen. Dit soort games zijn echter wel vrij kort. Nu is dat niet direct een groot probleem, maar het is te hopen dat ThreeOneZero genoeg actie en ervaringen erin weet te proppen, zodat je niet bedrogen uitkomt. Hoewel de game in wezen dus veelbelovend oogt, is het nog maar de vraag of veel gamers er mee aan de slag gaan. En uiteindelijk is het toch meer een nichegame en dus lang niet ieder cup of tea.

enter

  1.   
    Sjouke Hoogland's avatar

    “Je moet bijvoorbeeld ook oppassen dat je niet te snel zweeft, want voor je het weet zweef je net busje zuurstof voorbij.”

    Best grappig dat ze aan zulke detail hebben gedacht!