XCOM 2 Fast Forward 2016

XCOM zette het genre van turn-based tactische actie nog wat steviger op de kaart. Na het succes van XCOM: Enemy Unknown volgde nog een uitbreiding, XCOM: Enemy Within. Inmiddels zijn we weer wat jaren verder en gelukkig heeft het succes van de games geleid tot een volwaardig deeltje 2. In deze Fast Forward blikken we snel vooruit op XCOM 2, want de game komt al vroeg in het nieuwe jaar naar de (digitale) winkelrekken.

Winterslaap

Was het in XCOM nog zo dat je een buitenaardse invasie moest afstoppen, in XCOM 2 wordt duidelijk dat je eerdere missie volledig mislukt is. De aliens heersen op aarde en in een soort Agents of S.H.I.E.L.D.-stijl overleeft de XCOM-organisatie in een vliegende basis. Op deze manier weten ze uit de handen te blijven van de buitenaardse heersers van de aarde. De mensen die wel gewoon op aarde leven, worden scherp in de gaten gehouden door de diverse aliens.

Om rebels gedrag te onderdrukken, hebben de aliens het lichaam van de Commander (jouw personage) ingevroren. Onder strenge bewaking ziet men er op toe dat de Commander geen kwaad kan doen. Het moge duidelijk zijn waar de overgebleven Xcom-leden werk van gaan maken: bevrijd de Commander uit zijn gedwongen winterslaap en ga opnieuw het gevecht aan om de aarde weer alien-vrij te krijgen.

Weerstand

Een leuk gegeven in XCOM 2 is dat zowel jij als de aliens een race tegen de klok voeren. De aliens zijn ‘iets’ van plan en jij moet zorgen dat je eerder dan hen succesvol bent in het bevrijden van de aarde. Daarbij heb je aan boord van je vliegende basis weer herkenbare zaken, zoals het Command Center met een overzicht van je missies en Science Labs voor de nodige ontwikkelingen.

Overigens kennen de missies in XCOM 2 een iets andere insteek dan in de vorige games, want jij bent nu immers de indringer. Je kunt wat meer in het geheim te werk gaan, al zal je vroeg of laat wel ontdekt worden. Hoe beter je stealth toe past, hoe groter je voordeel zal zijn in missies. Door middel van bakens proberen de aliens omgevingen te scannen op menselijke aanwezigheid. Een Specialist kan bijvoorbeeld bakens hacken, zodat je langer ongezien kunt blijven. En volgens de eerste berichten kan je met succesvolle hacks ook leuke voordelen verdienen, wat het extra interessant maakt. Een mislukte hack heeft echter ook grote gevolgen, dus ook op dit vlak speelt tactiek een belangrijke rol.

Andere opvallende vernieuwingen zijn onder meer de uitgebreidere mate van destructie, waardoor je niet zomaar veilig bent in elke cover, de grote variatie aan aliens en alien-tactieken en de zeer kleurrijke omgevingen. Ook is het niveau flink opgeschroefd, want de aliens hebben zich goed ontwikkeld en zijn een stuk sterker en slimmer. Mede dankzij diverse Hybrids, combinaties van aliens en andere organismen en technologieën, kan je behoorlijk wat weerstand verwachten.

MODS!

Als ontwikkelaar Firaxis eerlijk is, dan was het ontbreken van goede mod-ondersteuning wel een gemis bij XCOM. Fans lieten zich gelukkig niet ontmoedigen en onder andere de mod The Long War was fenomenaal qua content en vernieuwing. Met XCOM 2 wordt het maken van mods echter nog veel leuker en interessanter. De volledige Unreal Development Kit wordt met de game geleverd, waarbij je toegang krijgt tot alle code, scripting en andere zaken waar ook de officiële ontwikkelaars mee gewerkt hebben. Kortom, de mogelijkheden zijn ongekend. De game maakt tevens gebruik van de Steam Workshop, waardoor het zoeken en downloaden van mods heel eenvoudig is.

Voorlopige conclusie

XCOM 2 belooft een walhalla te worden voor liefhebbers van turn-based actie en tactische gameplay. Visueel gaat het allemaal weer een stap vooruit en qua gameplay zijn er leuke nieuwe features om voort te borduren op de succesformule van XCOM. We verwachten al volop content van XCOM 2 zelf, maar dankzij de riante ondersteuning van mods kan dit wel eens een game worden waar je letterlijk jaren plezier aan zult beleven. De community heeft zich met het vorige deel al bewezen en de fanatieke fans staan al te popelen om de volledige broncode van XCOM 2 onder handen te mogen nemen. Deze game is dus bloedheet!

  1.   
    Thomsnov's avatar

    Ik ben er zeker niet hyped voor ziet er ook uit als een XBOX 360 game uit 2009 een beetje die genre maar verder wel redelijk

  2.   
    Duffed's avatar

    Ben benieuwd wat voor moois er uit de mod ondersteuning komt. Xcom enemy unknown met long wars was heel goed gemaakt! kijk ernaar uit. is natuurlijk al ge pre-orderd.