Far Cry Primal Fast Forward 2016

Far Cry heeft al heel wat settings gezien de laatste jaren. Van tropische eilanden en Afrikaanse steppes tot de besneeuwde bergtoppen in de Himalaya. Far Cry 3 was in elk geval een schot in de roos met een heerlijke combinatie van shooter en RPG. Deel 4 pakte dezelfde draad op en kende daardoor vrienden en vijanden. Het was wederom heel tof, maar ook wel erg herkenbaar. In 2016 krijgt de serie een verrassende wending, want Far Cry Primal is aangekondigd en neemt ons mee naar de prehistorie. In deze Fast Forward blikken we eens vooruit op de nieuwe Far Cry.

Flexibel

Far Cry heeft zich bewezen als een bijzonder flexibel concept. Ik heb genoten van de tropische setting (en gegruweld van de keuze voor mutanten), de Afrikaanse setting was een leuke twist en met het tropische eiland van Far Cry 3 was er zowel sprake van nostalgie als van een hele nieuwe aanpak. Het schieten werd ineens gecombineerd met upgrades, skills en andere RPG-elementen. Een briljante keuze, die perfect uit de verf kwam. Hoewel Far Cry 4 op dezelfde voet verder ging, heb ik er toch van genoten alsof het een volledig nieuwe game was. Herkenbare elementen zijn meer dan logisch, het is immers een nieuw deel in een bestaande franchise.

Far Cry Primal neemt ons straks mee naar het Stenen Tijdperk. We schrijven het jaar 10.000 voor Christus en gaan het avontuur aan met TAKKAR, een jager in het wilde land van Oros. Het is nog onduidelijk wat precies je motivatie is en waar het verhaal om verder om draait, al staat natuurlijk overleven centraal. Wat al snel duidelijk wordt, is dat je als mens niet aan de top van de voedselketen staat. Je hebt immers geen moderne wapens om op terug te vallen. Geen machinegeweren, vlammenwerpers, landmijnen of ander hedendaags geweld.

Herkenning en vernieuwing

Ondanks de nieuwe setting blijft Far Cry Primal een echte Far Cry-game, dus er zal zeker sprake zijn van herkenbare elementen in een iets ander jasje. De militaire groeperingen zijn vervangen door gewelddadige stammen en kannibalen. Een outpost van gebouwen is een kamp met tenten van dierenhuiden. De alarminstallatie is een persoon die met een hoorn medestrijders kan oproepen. Kortom, qua opbouw van de gameplay en de spelwereld kan je ‘achter de schermen’ herkenbare methodes ontdekken, maar deze keer dus in een prehistorisch jasje.

Verder zijn ook diverse RPG-elementen weer van de partij. Zo kan je jagen voor voedsel en huiden, is het mogelijk om wapens en munitie te maken en kan je op diverse manieren jezelf verbeteren als strijder. Ook het kunnen maken van vuur is een logische vaardigheid om jezelf meester te maken. De skill tree van TAKKAR is in elk geval lekker groot, met keuzes op het gebied van Survival, Gathering, Beast Master, Hunting, Fighting en Crafting. Er komen ook wat categorieën bij die verbonden zijn aan het verhaal, waarover nu nog niets naar buiten wordt gebracht.

Vrees overigens niet dat je alleen met een simpele pijl en boog een gevecht aan moet gaan. Er zijn behoorlijk wat brute wapens te maken met materialen uit de natuur. Denk bijvoorbeeld aan een stok met scherpe punten of een lompe knots om met twee handen rond te maaien. Voor de echt leuke wapens heb je overigens wel vaak delen nodig van bepaalde gevaarlijke dieren, dus je komt niet zomaar aan je materialen.

Dierenvriend

Kon je in Far Cry 4 al lekker op de rug van een olifant rijden, in Far Cry Primal gaat dit verbond tussen mens en dier een behoorlijk stuk verder. Volgens het verhaal is TAKKAR de eerste mens die wilde dieren kan temmen. Hoe meer je je vaardigheden van Beast Master ontwikkelt, hoe meer wilde dieren je kunt temmen. En een getemd dier is een ideaal maatje, want ze beschermen je tegen andere dieren en kunnen ook in de aanval gaan. Je trouwe beestje kan echter ook gewond raken of dood gaan, dus wees wel op je hoede waar je hem/haar op afstuurt. Met een stuk vlees of een helende plant kan je een dier nog wel oplappen, maar getemde dieren zijn dus ook kwetsbaar.

Net zoals in de de recente Far Cry-delen kan je op de map van de wereld zien waar bepaalde dieren leven, zoals de iconische sabeltandtijger. Met het juiste stuk aas en een goede timing kan je zelfs deze krachtige vleeseter temmen. Hoe tof is het om straks door de wereld te rennen met zo’n gevaarlijk dier aan je zijde! En wat te denken van de uil. Het lijkt een dom beestje, maar met een druk op de knop kan je de camera verplaatsen naar het perspectief van je uil, zodat je vijanden kunt taggen en de rest van de omgeving kunt verkennen. En als je wilt kan je ook met de vleugels en scherpe bek van de uil wat schade uitrichten.

Voorlopige conclusie

Veel gamers, fans en sceptici, zullen zich blijven afvragen of Far Cry Primal genoeg gaat vernieuwen. Far Cry 4 voelde voor sommigen toch aan als Far Cry 3.1. Of de setting van Far Cry Primal de herkenbare elementen voldoende weet te combineren met frisse ideeën valt nog te bezien. Veel zal ook afhangen van de verhaallijnen en de variatie in gameplay. Is het niet te eenvoudig om steeds een sterker dier te temmen? Ben je niet alleen maar van tentenkamp naar tentenkamp aan het trekken om meer te veroveren? Deze vraagtekens zorgen nu nog voor een twijfel bij deze Fast Forward-beoordeling. De game kan heel erg tof worden, maar we zijn niet op voorhand overtuigd.

Far Cry Primal is vanaf 23 februari 2016 verkrijgbaar voor de Xbox One en de PlayStation 4. De pc-release volgt in maart.

Bekijk onze gamepagina om nog veel meer over Far Cry Primal te weten te komen, bekijk de screenshots, check de video’s en lees al het nieuws.

 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Mijn vraag is was dit nu echt nodig geweest?

  Want het lijkt wel of dit een soort van snel tussendoortje is wat Ubisoft probeert te doen. 🙂

 2.   
  nielsiebro's avatar

  Ik zit nog steeds op een jurassic far cry te wachten

 3.   
  Daan's avatar

  Twijfel heel erg over deze game. Eerst de review maar afwachten.

 4.   
  gamerfriend01's avatar

  Pluspunt voor de game hij komt op mijn verjaardag, minpunt had gehoopt op een Vietnam setting. Waar je als een Rambo allerlei boobytrap kon ontwijken in de jungle. 😉

 5.   
  Sjouke Hoogland's avatar

  Stiekem wel zin in deze :).

 6.   
  mattioza's avatar

  Ik heb erg veel zin in de game! Het klopt wel dat er weer veel bekende elementen van Far Cry 3 en 4 in de game gaan zitten, als je daar geen zin in hebt kan je beter Far Cry Primal gewoon niet kopen. 🙂

 7.   
  MikeGevers's avatar

  We schrijven het jaar 10.000 voor Christus

  Volgens mij schreven we toen nog helemaal niks 😉

  On topic: ik hoop heel erg dat Ubisoft dit goed aanpakt, want ik heb wel zin in een nieuwe singleplayer-game die zich in de prehistorie afspeelt en die niet voor eeuwig in Early Access blijft hangen.

 8.   
  Thomsnov's avatar

  Beter gaan ze het oer gedeelte goed doen dan kan het een top game worden

 9.   
  nielsiebro's avatar

  Thomsnov schreef, "Beter gaan ze het oer gedeelte goed doen dan kan het een top game worden "

  Het is een oer-game

 10.   
  Thomsnov's avatar

  nielsiebro schreef, "

  ”Thomsnov” schreef, "Beter gaan ze het oer gedeelte goed doen dan kan het een top game worden "

  Het is een oer-game "

  iknow maar ze moeten echt dat oermens gedeelte goed doen dat je ook echt i grotten leeft dat bedoel ik. maar je hebt gelijk

 11.   
  mheiden21's avatar

  Ik haak nu alvast maar af, klinkt als een tussendoortje gemaakt door een stagiaire. Verwacht van deze game een hoop hype maar nog een hoop meer teleurstelling.

 12.   
  Hillianii's avatar

  Dit moeten ze dus echt niet doen, ja oke leuke aparte thema maar echt dat is weer één titel erbij die gewoon van hetzelfde Far Cry 4 komt met een nieuw thema.

  👿

 13.   
  Bram_M99's avatar

  Het lijkt me een leuke game maar ik ga hem niet halen. Het word volgens mij enorm snel saai en eentonig… Ik ben benieuwd.

 14.   
  MisterMDW's avatar

  ”DutchGamer-W-“ schreef, "Mijn vraag is was dit nu echt nodig geweest?
  Want het lijkt wel of dit een soort van snel tussendoortje is wat Ubisoft probeert te doen. 🙂 "

  Helemaal mee eens! Ook hoe de game is aangekondigd door Ubisoft niet op een beurs, maar gewoon uit het niets. Daarnaast gaan ze na een schitterend FC3 met Vaas/Faas een geweldige bad guy (waar een tijd aan is gewerkt) nu een beetje richting AC voor mijn gevoel. Ik heb liever dat ze gewoon de tijd besteden aan weer zo’n fc met weer zo’n memorabele vijand.

  Hoe dan ook kijk ik hier wel naar uit 😀

 15.   
  Turk–Life's avatar

  Far cry is altijd goed. Welke tijdperk/thema ze ook pakken.

  Precies net zoals Assassins creed. Bij die game maakt het ook niet uit waar het zich afspeelt. AC is altijd goed.

  Ubisoft is echt mijn faovriete maker. Ook mede ook omdat ze bij alle games Nederlandse ondertiteling erbij zetten.

 16.   
  FCBaselFan's avatar

  lijkt me een leuke game. lijkt me wel lastiger dan de voor gaande delen.