Total War: Warhammer

Tijdens de E3 en Gamescom kregen we al een episch gevecht te zien in Total War: Warhammer, maar een beetje Total War-kenner weet dat de franchise zoveel meer biedt dan die heerlijke grootse veldslagen. Waar die real-time strategy gevechten het uithangbord zijn van de Total War-games, besteed je tijdens het spelen van zo’n game waarschijnlijk het meeste tijd aan de turn-based campagne. Tot op heden kregen we van die campagne nog niet bijster veel te zien, maar daar is nu verandering ingekomen!

Welcome to the world of Warhammer

Net zoals in de andere Total War-games krijg je in de campagne van Total War: Warhammer weer een wereldkaart voorgeschoteld die jij langzaam maar zeker dient te veroveren. Ditmaal is het echter geen Europa of Japan, maar een op de lore van Warhammer Fantasy gebaseerde kaart. De diverse provincies zijn verdeeld over de Empire, Dwarfs, Greenskins en Vampire Count. Daarnaast is er nog de Chaos, die beperkt zijn in een Horde-achtige rol zoals in Total War: Attila. Terwijl je rondkijkt over het uitgestrekte landschap zal je al direct zien welke gebieden tot welke factie behoren. Zo leven de dwergen in de bergen, kiest de Empire voor de groene weilanden en hebben de Greenskins een geheel eigen kijk op architectuur.

Het verschil tussen de diverse facties gaat echter veel verder dan alleen het visuele onderscheid. Dit is van groot belang voor de wijze waarop je met zo’n factie speelt. Voor de Greenskins, waar de nadruk tijdens deze preview-sessie op lag, geldt dan ook dat zij weinig waarde hechten aan infrastructuur die dient om geld te verdienen. Het is een agressief volk dat gefocust is op vechten en zijn tijd niet besteedt aan iets futiels als handeldrijven.

WAAAGH!

Dit zie je bijvoorbeeld sterk terug in de fightiness-balk waarover enkel de Greenskins-leiders beschikken. Als zo’n leider met zijn leger te lang niet heeft gevochten, bereikt het balkje zijn dieptepunt en zullen de eenheden onderling met elkaar vechten om aan hun kick te komen. Natuurlijk heeft deze fightiness-statistiek ook zijn voordelen, want als je binnen een bepaalde tijd juist veel vecht, krijg je ondersteuning van een extra computergestuurd, leger. Het is slechts één voorbeeld van de talloze verschillen tussen de verschillende facties, dat ook aantoont hoeveel meer diepgang Total War: Warhammer bezit dan voorgaande delen.

TBS, RTS én RPG

Hetzelfde geldt voor de leiders van je legers, bij wie een fors RPG-element om de hoek komt kijken. Iedere lord kan voorzien worden van wapens en armor die de leider en zijn leger op diverse fronten van een bonus geven. Ook beschikken alle leiders over een drietal skill trees. Hiermee kun je de prestaties van hun legers verbeteren en op de campaign gerichte bonussen aanschaffen. Daarnaast zijn er nog de ‘legendary lords’, die hun oorsprong kennen uit de tabletop game. Bij deze leiders heb je toegang tot een karakterspecifieke reeks aan quests, die eindigen in een grandioos gevecht, waarin je onder andere unieke loot kunt verdienen.

Voorlopige conclusie

Total War: Warhammer kan met recht één van de meest ambitieuze projecten van The Creative Assembly genoemd worden. Waar de voorgaande Total War-games al van flink wat diepgang voorzien waren, geldt dat voor Total War: Warhammer des te meer. Het verschil tussen de vier speelbare rassen is immens en dat laat zich niet alleen zien tijdens de gevechten, het loopt als een rode draad door de gehele campaign. Hoewel de toegankelijkheid van de game er wellicht wat onder te lijden zal hebben, belooft Total War: Warhammer een heerlijk diepgaande strategiegame te worden waar zowel Total War-fans als Warhammer-liefhebbers met recht naar uit kunnen kijken.

 1.   
  Thomsnov's avatar

  Best wel vet deze maar ga m niet kopen

 2.   
  Mjolnir's avatar

  Ik had altijd meer met 40k…. Maar tja, tegen Total War(hammer) kan mijn verlangen niet op. Hebben! 8)

 3.   
  stencelot's avatar

  eerste reactie wouw
  ik heb al vaker total war games bij vrienden gespeeld en ik vond het echt geweldig maar dit lijkt me gewoon echt vet aangezien dit een fantasy achtige game word en ik hou daar echt van kan nu al niet wacten