BlizzCon 2015

Afgelopen weekend was het weer zover. In Anaheim, Californië, konden Blizzard-fans helemaal uit hun dak gaan tijdens de Blizzcon. En je had reden om uit je dak te gaan, want dit jaar was er meer Blizzard-nieuws dan ooit! Dat heeft deels met het feit te maken dat Blizzard inmiddels zijn game-portfolio heeft uitgebreid, maar ook dat niet alleen gamenieuws naar buiten werd gebracht. E-sports was één van de grote onderwerpen van 2015. Zo werd er onder andere het World of Warcraft Arena en de Hearthstone World Championships gehouden. Daarnaast was er ook nieuws uit de entertainmenthoek, want de eerste prachtige beelden van de Warcraft-film waren te bewonderen. Er waren ook activiteiten zoals de traditionele costume en dance contests bijvoorbeeld, maar het is toch indrukwekkend dat een voormalig relatief kleinschalige evenement de laatste jaren is uitgegroeid tot een multimediafestijn. Net zoals de uitgever zelf.
Wij hebben de belangrijkste informatie van Blizzcon 2015 voor je samengevat.


De nieuwste en laatste Expansion voor Starcraft 2 ligt deze week in de winkels. We hebben de game al mogen spelen en jullie kunnen binnenkort van ons een uitgebreide review verwachten. Tijdens Blizzcon was het aftellen naar de release van de game en werd er behalve wat laatste informatie niet echt iets groots aangekondigd. Logisch ook, want wat is er groter dan de launch zelf.


Al een tijdje volgen we deze film. Ons wordt een real-life fantasie spektakel beloofd, met fantastische CGI over de wonderbaarlijke wereld van Warcraft. De productie moest wat drempels overwinnen en wisselde vaker van regisseur, maar het lijkt alsof het allemaal wel goed gaat komen. De eerste trailer ziet er indrukwekkend uit en we kunnen niet wachten om meer te zien! Travis Fimmel, Ragnar uit de populaire serie Vikings, speelt Anduin Lothar, leider van het leger van de Alliance. Een hele goede keuze, want hij heeft ons in Vikings al overtuigd, met zijn vechtkunsten. Verder was er al gigantisch veel merchandise-materiaal te zien, zoals figurines, statues en replica’s van wapens. Er komen dure maanden aan voor de verzamelaars onder ons.


De laatste uitbreiding Reaper of Souls ligt al een tijdje in de winkels. Ergens in Augustus was er sprake van een mogelijke tweede expansion, omdat iemand een verdachte vacature had ontdekt. Tijdens de Blizzcon was het daar echter verassend stil over. Er is echter goed nieuws voor de spelers die op de huidige content zijn uitgekeken. Blizzard heeft Patch 2.4 aangekondigd en deze moet het spel dusdanig vernieuwen dat fans het blijven spelen. Een erg leuke toevoeging is een stapel nieuwe Dungeons waar je specifieke challenges voor jouw armor-set vindt. Heb je een set-Dungeon succesvol afgerond wachten kosmetische upgrades voor je armor op je, zodat iedereen kan zien wat je hebt gepresteerd. Als je zo fanatiek bent en alle sets verzamelt en de verschillende bijpassende Dungeons probeert te overleven, wachten aan het einde nog andere, grotere beloningen op je. Verder komt er een nieuwe zone, de Greyhollow Island, en ook sommige van de oudere zones worden uitgebreid. En uiteraard krijgen we weer heel veel nieuwe items, waaronder ook nieuwe Legendary items. Als je niet kan wachten om alle nieuwe content uit te proberen, dan kan dat binnenkort al op het public test realm.


Uiteraard kregen we tijdens de Blizzcon ook veel info over de nieuwe World of Warcraft uitbreiding: Legion. Deze moet ergens in Q2 of Q3 volgend jaar verschijnen en verhoogt de levelcap naar 110. Als je al een tijdje geen WoW meer speelt, maar deze expansion je interessant lijkt, dan hoef je niet eerst tot het huidige level 100 te spelen om het nieuwe continent The Broken Isles te verkennen. Je mag na het kopen van Legion één van je personages een boost naar level 100 geven, zodat je meteen aan de slag kan. Natuurlijk zullen er weer nieuwe Raids en Dungeons zijn, maar Blizzard blijkt ook van plan te zijn het Player vs Player-gedeelte te vernieuwen. PvP heeft in de loop van de jaren al wat updates gehad, dus we zijn benieuwd wat ze er nu mee van plan zijn. Ook mogen we met een nieuwe class aan de slag, de Demon Hunter. De Demon Hunter ziet er uitermate cool uit en biedt doormiddels van zijn abilities een nieuwe manier van spelen. Ze vertrouwen voornamelijk op handwapens en magie en kunnen verschillende demonische vormen aannemen. Ze kunnen niet healen en zijn een tank en dps class, dus vergelijkbaar met de Death Knight. De Demon Hunter is na de Shaman, de Death Knight en de Monk de vierde nieuwe class sinds de launch van het spel. Hij is voor zowel de Alliance als de Horde beschikbaar.

Verder mogen we in Legion aan de slag met Artifact-wapens. Als de kracht van jouw personage groeit, dan worden ook jou Artifact Weapons sterker. Feitelijk betekent dat, dat jij je Artifact kan customizen en ook jouw beslissingen of successen hebben impact op het uiterlijk, de abilities, de look & feel en zelfs het geluid van je wapen. Het klinkt erg cool, want in plaats van steeds op zoek te moeten gaan naar dat ene nieuwe zwaard in een bepaalde Dungeon of Raid, is dit misschien een mogelijkheid om op zoek te gaan naar dat ene bepaalde upgrade voor JOUW wapen. Jouw wapen dat je al levels met je meesleept en waar je gehecht aan bent geraakt. WoW draait om loot, maar dat maakt items vaak waardeloos. Zodra je iets beters hebt gevonden disenchant of verkoop je het oude wapen. Sommige spelers bewaren hun favorieten ook op de bank, maar feitelijk kan je er niets meer mee. Het zou geweldig zijn als je het wapen waar je de sterkste Raid Bosses mee hebt verslagen steeds beter kan maken en het uiteindelijk een deel van je personage wordt.


Samen met Starcraft 2 en Hearthstone is Heroes of the Storm sinds dit jaar DE e-sports titel van Blizzard. De titel is goed ontvangen en begint een serieuze concurrent voor games als League of Legends en Dota 2 te worden. Blizzard geeft deze game dan ook de nodige aandacht. Binnenkort kunnen we nieuwe helden en nieuwe maps verwachten. De meest interessante nieuwe feature van HotS is misschien wel de Arena Mode. Hier kan iedereen uit je team uit drie toevallige helden kiezen. Je hebt hier maar 45 seconden voor. Vervolgens wordt je in de Arena gegooid en zonder enige planning of voorbereiding moet je de objective van de map zien te behalen. Arena is bedoeld als een snelle, onvoorspelbare game modus, die nog meer flexibiliteit van je vraagt. Tijdens Blizzcon hadden spelers de mogelijkheid om deze nieuwe mode uit te proberen en de reacties waren erg positief. Het zag er allemaal wat chaotisch uit, maar juist daardoor brengt het mogelijk veel fun. In 2016 wordt Arena aan Heroes of the Storm toegevoegd.


Het succes van dit kaartspel is ongekend. Tientallen miljoenen spelers, spelen op je mobiel of je tablet, toernooien, recent nog een nieuwe uitbereiding en veel, veel meer. De wereldkampioenschappen tijdens de Blizzcon trokken een immens aantal kijkers. Zowel ter plekke als online. De meeste spelers hebben nog niet eens alle kaarten van de recente expansion The Grand Tournament in bezit, en de volgende nieuwe kaarten zitten er al aan te komen. Nog deze week mogen we aan de slag met het avontuur League of Explorers. We krijgen 4 weken lang iedere week een nieuw deel van het avontuur in form van een Raid-Wing en ieder onderdeel kost 700 goud of 6€. In totaal zitten er 45 nieuwe kaarten in League of Explorers, die volledig online te ontdekken zijn, zou je al je deck willen bouwen. Ons eerste voorproefje van co-op play hebben we ook al gehad. Tijdens een Tavern Brawl was het mogelijk samen met een vriend tegen de AI te spelen.

Binnenkort kunnen we nog meer co-op play van Hearthstone verwachten. De meta scene rond dit spel is gewoon insane. Iedereen lijkt het te spelen en er zijn talloze sites met tips, decks en discussies over mogelijke kaart-combo’s. We hopen alleen dat Blizzard niet de fout maakt, die Wizards of the Coast met Magic the Gathering maakte. Te veel uitbreidingen in te korte tijd kunnen een strategisch kaartspel als Hearthstone op lange termijn kapot maken, omdat mensen afhaken. Niet alleen omdat je het financieel niet meer kan bijhouden, maar ook omdat je het overzicht verliest. Tot nu toe valt het mee en is hier zeker nog geen sprake van, maar dat het nieuwe avontuur werd aangekondigd voor een release nog geen week later is alarmerend. Er is dan namelijk geen tijd meer goud te verzamelen. Dat lukt dan alleen maar met echt geld. Dat in combinatie met het feit dat The Grand Tournament recent is verschenen en het opgespaarde goud van spelers voor Boosters daarvan dus is opgemaakt, ruikt helaas toch een klein beetje naar ‘het is free to play, maar we willen toch je euro’s. Laten we hopen dat dit soort praktijken bij Blizzard niet te overhand krijgen, want het is niet zo alsof ze niets aan de fans verdienen.


We hebben de closed beta van Overwatch al mogen spelen en tot nu toe zijn we erg gecharmeerd van de game. Tijdens de Blizzcon werd aangekondigd dat het spel ook voor de consoles verschijnt en we met een release ergens in Q1 2016 rekening kunnen houden. Daarnaast werden de laatste helden en een map getoond die we nog niet eerder hadden gezien. Overwatch wordt dus één van de weinige Blizzard games die ook op console speelbaar zal zijn. Tot nu toe was dat alleen met Diablo 3 mogelijk en hebben we op zolder nog ergens een Starcraft cartridge voor ons N64 liggen. Shooter-gameplay is dan ook wel geschikt voor consoles in tegenstelling tot de meeste Blizzard games. Overwatch wordt een free to play game, maar er zal een boxed versie te koop zijn die veel extra’s bevat. Blizzard heeft dit voor Heroes of the Storm ook gedaan, en blijkbaar werkte deze manier van release goed. De drempel om online voor digitale extra’s te betalen is voor het gevoel ook hoger als deze bij aanschaf van een boxed product erbij te krijgen. Wij kijken in ieder geval erg uit naar de release van het veel belovende Overwatch.

Blizzcon heeft ook dit jaar zeker niet teleurgesteld. Als we zien wat er allemaal te beleven viel en te doen was, dan zetten we dit evenement toch zeker bovenaan ons lijstje om misschien volgend jaar eindelijk een keertje te bezoeken. Well played Blizzard, well played.

 1.   
  Supermanneke's avatar

  Blizzard is love… 😀

  Zelf live zitten kijken en zeer benieuwd naar Cho’Gall in HotS (Komt morgen!). Twee spelers die één char spelen.

  Verder een klein puntje, “De Demon Hunter is na de Shaman, de Death Knight en de Monk de vierde nieuwe class sinds de launch van het spel.” klopt niet helemaal. Shaman was namelijk al sinds launch beschikbaar, maar sinds TBC pas voor beide factions, waar deze eerst voor de Horde was (zelfde geld voor Paladins, alleen dan voor de Alliance).

 2.   
  WesterW's avatar

  Ben zelf met name benieuwd naar Cho’Gall en die Arena-modus. Denk dat ik voorlopig Heroes of the Storm nog wel even blijf spelen!

 3.   
  SjompeSjonnie's avatar

  Misschien ook wel interessant, hoewel de Demon Hunter-class voor zowel Alliance als Horde beschikbaar zal zijn, is dit voor beide zijden voor slechts één ras, namelijk de Night Elves en de Blood Elves.