Call of Duty: Black Ops 3

Ik woon in Assendelft, een relatief dichtbevolkt dorpje onder de rook van Amsterdam. In Assendelft gebeurt doorgaans niet zoveel. Wel was er laatst een vrijmarkt (met draaimolen!) bij het winkelcentrum. Daar kwam flink wat volk op af (de aankondiging had immers in de lokale krant gestaan) en het duurde niet lang voordat de Cola Light rijkelijk vloeide.

Inderdaad: op een gemiddelde dag gebeurt er niet zoveel in Assendelft. Eens in het jaar is er echter kermis, wat voor de gemiddelde Assendelver toch wel een hoogtepunt is. Daar komt het hele dorp dan op af, bijvoorbeeld om blikken te gooien of een gokje te wagen in de schiettent. Die schiettent is leuk, maar toch – net als alles in Assendelft – elk jaar weer hetzelfde. Call of Duty: Black Ops 3 is het videogame-equivalent van die Assendelftse schiettent.

Jason Statham

Dat er dit jaar weinig nieuws onder de zon is, merk je al tijdens de eerste singleplayer-missie. De mogelijkheid om de campaign dit keer in co-op te doorploegen is leuk, maar of je nu in je eentje in de schiettent staat of dat je drie halfdronken vrienden ook zo gek zijn geweest vijf euro neer te tellen voor een sleutelhanger: het maakt weinig uit. De schiettent blijft immers hetzelfde.

Dat geldt ook voor Black Ops 3. De singleplayer is namelijk zoals we van Call of Duty gewend zijn: er zijn explosies en je mag schieten op alles wat beweegt. In feite doe je dat zo’n vijf uur lang en dan bereik je de credits. Op het hoesje staat ook dat de campaign-modus een verhaal bevat, maar ik denk dat dat een grapje is. De dialogen zijn namelijk pijnlijk slecht geschreven en ook de personages komen zeer matig uit de verf. Het is een beetje als een Jason Statham-film: de actie is gruwelijk en leuk genoeg om je even bezig te houden, maar een uur later ben je alles alweer vergeten.

Bang for your buck

De teleurstellende singleplayer maakt het des te beter dat de Zombies-modus, die bij veel spelers nog steeds de favoriet is, eindelijk de productiewaarden heeft gekregen die hij verdient. Treyarch heeft alles uit de kast gehaald en zelfs een heuse verhaallijn geïntroduceerd, met sterren als Jeff Goldblum (Jurassic Park) en Ron Perlman (Sons of Anarchy). Bovendien heeft de ontwikkelaar op gameplaygebied enkele toffe vernieuwingen doorgevoerd. Zo kun je op gezette tijden in de huid kruipen van The Beast, een mysterieus monster dat ondode hersenvreters verteert alsof het Fruittella’s zijn. Dergelijke toffe vernieuwingen zorgen ervoor dat Black Ops 3 misschien wel de sterkste Zombies-modus in de geschiedenis van de franchise biedt.

Sowieso biedt Black Ops 3 bizar veel waar voor je geld. Naast een singleplayer, multiplayer en Zombies-modus, bevat de game namelijk ook een Freerun-modus. Hoewel deze niet echt interessant is en vooral dient als opwarmertje terwijl de game geïnstalleerd wordt (de Freerun-modus is bij de installatie als eerste beschikbaar), is het prijzenswaardig dat Treyarch zoveel content in de game gestopt heeft. Toch zal negentig procent van de gamers al die extra modi haastig wegklikken, om snel tot het kloppende hart van de franchise te komen: de multiplayer.

“Vernieuwingen”

Helaas laat Treyarch juist op dit gebied de meeste steken vallen. De multiplayer van Black Ops 3 is nog steeds prima te pruimen, maar voelt na al die jaren té bekend aan. Dat komt vooral doordat de grootste “vernieuwingen” eigenlijk helemaal niet zo nieuw zijn. Het jetpack bijvoorbeeld kennen we al uit Advanced Warfare en het Specialist-systeem is leuk, maar eigenlijk zijn dit niet meer dan veredelde presets voor het Create A Class-systeem. Staat de serie niet al sinds het vierde deel bekend om de mogelijkheid je eigen soldaat samen te stellen?

Daarnaast bekroop mij tijdens de multiplayer regelmatig een “net niet”-gevoel. Je merkt in alles dat Treyarch hard zijn best heeft gedaan om een goede COD-game neer te zetten, maar op veel vlakken schiet de ontwikkelaar net iets tekort. Neem bijvoorbeeld het bewegingssysteem. Het jetpack op je rug zorgt voor een aangename bewegingsvrijheid en de wallrunning gameplay is een welkome toevoeging, maar de toepassing ervan is frustrerend inconsistent. Het is me meer dan eens overkomen dat ik vanwege onzichtbare muren bepaalde punten niet kon bereiken en ook heeft Treyarch voor ogenschijnlijk willekeurige muren bepaald dat je er niet op kunt lopen. Dit zorgt ervoor dat je nooit een echt gevoel van bewegingsvrijheid hebt, terwijl de gameplay daar in de basis wel op gebouwd is.

De eSports-toevoegingen vormen uiteindelijk de grootste vernieuwing in Black Ops 3. Treyarch heeft de afgelopen maanden uitgebreid getoond hoe het de Call of Duty-serie heeft klaargestoomd voor professionele gamers en toegegeven: de resultaten zijn indrukwekkend. Helaas heeft 99 procent van de gamers hier geen boodschap aan. Mensen als jij en ik spelen Call of Duty puur om het plezier en zullen alle nieuwe customisatie- en balansopties waarschijnlijk niet eens opmerken. Net als bij de freerun- en campaign-modus geldt hier weer dat Treyarch zich volledig heeft ingezet voor een klein groepje spelers en hoewel dat prijzenswaardig is, is het zonde dat dit ten koste is gegaan van de rest van de multiplayer.

Conclusie

Call of Duty: Black Ops 3 is een prima game. De singleplayer is – ondanks het oninteressante verhaal – bij vlagen best vermakelijk, de Zombies-modus is zelfs sterker dan ooit en ook met de multiplayer is niets mis. Het probleem is dat de vorige delen net zo prima waren en daarmee graaft de serie in feite zijn eigen graf. Spelers van eerdere delen weten precies wat ze kunnen verwachten en vooral in de multiplayer zijn Treyarchs toevoegingen te miniem. Heb je al jaren geen Call of Duty-titel meer gespeeld, dan is dit een prachtig moment om in te springen. Er zijn namelijk weinig games die zoveel waar voor je geld bieden als Black Ops 3. Heb je echter – net als ik – Advanced Warfare vorig jaar zuchtend weggelegd, dan kun je Black Ops 3 veilig overslaan. Laten we dan samen wachten op een Call of Duty-game die eens teruggaat naar het verleden, want daar zijn we na al dat futuristische gewauwel wel weer eens aan toe.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Veel waar voor je geld
 • Zombies-modus beter dan ooit

Wat is NOT

 • Weinig vernieuwing in multiplayer
 • Singleplayer valt tegen
 • Weer een futuristische setting

7.8

 1.   
  Moodey's avatar

  Eerste missie van CoD leek gemaakt door Michael Bay, explosions all over the place

 2.   
  Noice!'s avatar

  Goede review en ik denk dat hef cijfer ook wel fair is. Mijn grootste punt is gewoon dat Titanfall verreweg de beste CoD was van de laatste jaren en ook Black Ops 3 haalt dat niveau in de multiplayer nergens. De maps weten niet goed of ze nu ‘oude stijl’ of ‘nieuwe stijl’ CoD moeten zijn en het wallrunnen voelt heel geforceerd. Bij Titanfall zijn het allemaal vloeiende bewegingen en is de multiplayer ook spot on; Black Ops heeft wéér last van slechte hit detection, áls ik al online kon spelen. Ik heb van allerlei instellingen moeten veranderen en daarna was het nog niet geweldig.

  Wat Titanfall niet had en deze CoD wel is content, tonnen aan content! Geef Treyarch een jaar extra en ze gaan niet uit hun neuzen zitten vreten. Maar uiteindelijk kom je voor de mp en die biedt gewoon niets wat ik niet al heb gezien. Ik denk overigens dat de echte fan ontzettend aan z’n trekken komt en als je dit pakket ziet kun je als die hard met gerust hart de season pass kopen, want ze geven echt een hoop voor je geld.

  Maar aub Activision, knijp er nu eens één jaartje tussenuit en gooi alles op de schop! Dit hoeft niet per se geld te kosten, want ik heb een geweldig idee: naast dat je Blops kan blijven ondersteunen met nog een season pass, kun je Modern Warfare 2 remaken. Elke fan zou uit z’n plaat gaan en je zou zeker net zo veel verkopen als met een nieuwe game, waarschijnlijk meer, en dan kun je eindelijk deze “era” afsluiten en overgaan naar een nieuwe engine en een nieuwe setting.

 3.   
  DaanDeGamer's avatar

  7,8??? Veel te laag

 4.   
  GBA43's avatar

  DaanDeGamer schreef, "7,8??? Veel te laag"

  Een game die al jaren geen goede vernieuwing kan bieden en blijft teren op een oude engine in een nieuw jasje verdiend geen 8.

 5.   
  rude1980's avatar

  ik geef het een 6. zolang ze niet met een nieuwe engin komen is dit me laatste cod

 6.   
  Caroldus_Maximus's avatar

  “Call of Duty: Black Ops 3 is het videogame-equivalent van die Assendelftse schiettent.”

  Niet alleen is deze stelling uitermate raak, ik lag ook op de grond van het lachen na het lezen van deze wervelende introductie 😆

  Zoals wel in meerdere takken binnen de mediabranche te zien is, lijkt het erop dat ook in de game-industrie de innovatie geslachtofferd wordt ten faveure van het grote geld. COD (maar ook bijvoorbeeld Assassin’s Creed) vormt het schoolvoorbeeld van deze trend. En ja, COD kent veel haters, de verkoopcijfers vertellen jaarlijks echter een heel ander verhaal.

  Ik mis echt het middensegment in de game-industrie. Enerzijds heb je nu de grote partijen, gerund door lieden die geregeld nog nooit een joypad hebben aangeraakt, en de kleine indies die vaak het geld missen om hun goede ideeën tot volle wasdom te laten komen. Is een open deur, ik weet het, de ouwe lul houdt op met zeuren 😳

 7.   
  nielsiebro's avatar

  wat zieken jullie allemaal zeg ik geef het een 8.5

 8.   
  Kamelot2's avatar

  Goede review. Zeker hoe ik er zelf ook overdacht.
  Geef mij de oude tweede wereldoorlog setting maar. Dat vind ik veel interessanter dan die futuristische rommel.
  Zombie modus dat is en blijft gewoon vet.
  Multiplayer is gewoon standaard hetzelfde en veranderd eigenlijk niks tot nauwelijks.
  Singleplayer, tja heb dat niet gespeeld en zal daar niks over zeggen.

 9.   
  Neolite's avatar

  Op dit moment is het voor mij helemaal klaar met Call of Duty. Wederom een futuristische setting, wederom een singleplayer die voorspelbaar verloopt en natuurlijk een multiplayer die absoluut niks nieuws doet. Combineer dit met de zeer karige DLC die er aan zit te komen voor een belachelijk hoog bedrag en men vermoedelijk nu al gewoon klaar heeft.

  Een nieuwe engine, nieuwe opzet van het verhaal en een multiplayer die compleet vernieuwend is. Nee dit spel is voor mij amper een voldoende, er zijn genoeg andere spellen die iets volledig nieuws doen en dit is daar helaas niet een van. Een pauze van een jaar of 2 a 3 zou het spel goed doen.

 10.   
  3333/3333's avatar

  ”Kamelot2″ schreef, "
  Geef mij de oude tweede wereldoorlog setting maar. Dat vind ik veel interessanter dan die futuristische rommel.
  "

  Doe mij ook maar de WW2 Rommel. 8)

  Maar oei, een 7,8 dat is niet mis. Als je bedenkt dat een 8,5 ongeveer het gemiddelde is op GamersNet.

 11.   
  stan_the_manNL's avatar

  Ik begrijp iedereens kritiek wel, mijn laatste CoD is BO2 dus ik heb wat jaartjes geskipt en vermaak me prima met deze titel. De argumenten van een nieuwe engine begrijp ik wel maar wat zou dan jullie idee zijn van een ‘geheel nieuwe multiplayer’ uiteindelijk blijft het gewoon een shooter en zou ik niet weten wat je nu helemaal zou moeten veranderen

 12.   
  Throbert's avatar

  Jongens volgend jaar is Infinity Ward aan de beurt. Laten we hopen op een remake van CoD 1 en niet op MW4

 13.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Mensen als jij en ik spelen Call of Duty puur om het plezier en zullen alle nieuwe customisatie- en balansopties waarschijnlijk niet eens opmerken.

  Is dit de reden dat ik niks lees over de nieuwe paint shop feature, of is het een gevalletje ‘reviewer heeft de game maar 5 minuten gespeeld’ ?

 14.   
  Throbert's avatar

  Ikspeelnooitpokemon schreef, "

  Mensen als jij en ik spelen Call of Duty puur om het plezier en zullen alle nieuwe customisatie- en balansopties waarschijnlijk niet eens opmerken."

  Is dit de reden dat ik niks lees over de nieuwe paint shop feature, of is het een gevalletje ‘reviewer heeft de game maar 5 minuten gespeeld’ ?

  Voor de echte in-depth reviews moet je naar Drif0r kijken, die zal de komende week wel zo’n review uploaden op zijn channel.

 15.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Throbert schreef, "

  ”Ikspeelnooitpokemon” schreef, "

  .."

  Is dit de reden dat ik niks lees over de nieuwe paint shop feature, of is het een gevalletje ‘reviewer heeft de game maar 5 minuten gespeeld’ ?"

  Voor de echte in-depth reviews moet je naar Drif0r kijken, die zal de komende week wel zo’n review uploaden op zijn channel.

  Zal het in de gaten houden, bedankt voor de tip.

 16.   
  Noice!'s avatar

  Throbert schreef, "Jongens volgend jaar is Infinity Ward aan de beurt. Laten we hopen op een remake van CoD 1 en niet op MW4"

  MW2 zou geniaal zijn, om vervolgens daarna hard terug te komen met n nieuwe engine. Maar IW is niets dan een leeg omhulsel, Respawn is waar nu al het talent zit en ik hoop dat we TF2 snel mogen begroeten!

 17.   
  Ryan2000's avatar

  Ik ben 14 en kijk niet zo kritisch op alle details. Als ik pelzier heb met de game vind ik het best!!

 18.   
  mheiden21's avatar

  Ja na de beta had ik al besloten om deze niet te halen en deze review bevestigd dat alleen maar.
  Dat CoD van die hoge verkoopcijfers haalt is ook simpel te verklaren, ik ken namelijk genoeg mensen in mijn omgeving die gelijk pre-orderen zodra CoD het nieuwe deel aankondigd om naderhand te klagen dat ze het toch niet zo leuk vinden.

  Maarja ze willen elk deel toevoegen aan hun verzameling ofwel kansloos.
  CoD is feitelijk elk jaar meer een “uitbreiding” op hun voorganger had net zo goed DLC kunnen zijn 8)

 19.   
  SpikeP21's avatar

  En even voor de mensen op de oude generatie consoles: deze heeft geen Singleplayer!!

 20.   
  noah81's avatar

  Meer not punten dan Hot punten en toch nog zo’n hoog cijfer…
  Maar goed als je er van houd kan het spel tof zijn.
  Ik sla alweer een deel over.

 21.   
  Leon's avatar

  Ikspeelnooitpokemon schreef, "Is dit de reden dat ik niks lees over de nieuwe paint shop feature, of is het een gevalletje ‘reviewer heeft de game maar 5 minuten gespeeld’ ?"

  Een goede review behandelt niet elk aspect van de game; dan eindig je met een handleiding van 10.000 woorden die niemand wil lezen. Je moet als schrijver dus keuzes maken wat je wel en niet behandelt. Ik heb ervoor gekozen de Paint Shop feature niet te behandelen in mijn review, juist omdat dit weer zo’n niche-element is dat de meeste spelers niet zal interesseren (bovendien kun je je afvragen in hoeverre deze feature echt vernieuwend is). Natuurlijk is het wel meegenomen in het cijfer 🙂

 22.   
  Sjouke Hoogland's avatar

  Duidelijke review! Heb het spel zelf bij een vriend gespeeld en nou vind ik 7,8 nog net iets aan de hoge kant 😛 .

  De game verdient, naar mijn mening, een 6je.

  Puur omdat het weer hetzelfde is en ik vind het iets te overdreven.

  Ben geen fan van de Zombie modus. Vond die van BO2 ook al afvallen.

  Natuurlijk ben in voor een WW2 setting!

  Vietnam lijkt me daarin tegen ook wel erg vet!

 23.   
  FireBallz's avatar

  Ik vind de Multiplayer er echt geweldig uitzien. Zeker niet repititief. Ik moet wel toegeven, ze zijn wel aan het voortborduren geweest op Black Ops II. Maar jongens, wat veel mensen nog wel vergeten, is dat Black Ops II wel gewoon in veel ogen van spelers de beste Call of Duty ooit. hoe heet de spreuk ook alweer? never change a winning team. Dat vind ik hier dus ook van toepassing. Verder moet ik er nog aan toevoegen dat het het echt, en daar kunnen we niet omheen, lekker speelt. Het speelt bij vlagen veel soepeler dan het uiteindelijk toch wat matige Advanced Warfare, waar de hele game op Doublejumpen en Dashen gebaseerd was. Dit is hier niet het geval, het is gewoon een handigheidje om gebouwen op te komen. Wat ik wel echt een minpunt vind, is de Singleplayer. De verhaallijn lijkt nog lineairder dan ooit en redelijk ver te zoeken, maar alsnog vermaakt ik me er nog wel mee. De Zombiemodus moet ik nog uitproberen, dus daar kan ik niks over zeggen. Ik vind het in elk geval een 8 waard, zonder de zombies alleen al. Dan zou je ooit kunnen komen op een 8.6, wat ik eigenlijk wel terecht zou vinden.

 24.   
  FireBallz's avatar

  Throbert schreef, "Jongens volgend jaar is Infinity Ward aan de beurt. Laten we hopen op een remake van CoD 1 en niet op MW4"

  voor tanks etc. moet je bij Battlefield zijn, want dat gaat hier niet in terugkomen denk ik. Ik denk persoonlijk Ghosts II, maar ja, wie heeft nou zin in Ghosts na het 1e deel. Ik denk (lees: hoop) eigenlijk dat 2e Wereld Oorlog setting de redding wordt van Call of Duty.

 25.   
  FireBallz's avatar

  ”rude1980″ schreef, "ik geef het een 6. zolang ze niet met een nieuwe engin komen is dit me laatste cod "

  ik ben het er deels mee eens, aangezien ze bij Advanced Warfare en Ghosts nieuwe engine hadden getoond, maar is die goed bevallen. Welke wel? Nou Black Ops II. Daarom heeft Treyarch natuurlijk gekozen voor een semi-remastering.

 26.   
  FireBallz's avatar

  ”Ryan2000″ schreef, "Ik ben 14 en kijk niet zo kritisch op alle details. Als ik pelzier heb met de game vind ik het best!!"

  15, voor de rest ben ik het met je eens. Ik wil ook gewoon lekker spelen.

 27.   
  Verluci's avatar

  DaanDeGamer schreef, "7,8??? Veel te laag"

  ”Ryan2000″ schreef, " Ik ben 14 en kijk niet zo kritisch op alle details. Als ik pelzier heb met de game vind ik het best!! "

  …mogen jullie dit spelen?

 28.   
  mmx's avatar

  Na het lezen van de review sla ik deze zeker over dat domme robots gedoe vind ik niet leuk .Ik hoop dat ze bij de studio eens de oude vijanden terug halen dat was tof .

 29.   
  Fabianb's avatar

  Verluci schreef, "

  ”DaanDeGamer” schreef, "7,8??? Veel te laag"

  [quote=”Ryan2000″].."

  …mogen jullie dit spelen?[/quote]

  Srsly.

 30.   
  Flippow's avatar

  Ben zeer tevreden over de game, ondanks dat ie weinig vernieuwingen heeft… Komt meer omdat ik 95% van de keren dat ik speel alleen zombies speel, de multiplayer vind ik grotendeels het zelfde als voorheen en single player veels te simpel wat ik wel een grote min punt vind. Ik mis het verhaal, in AW was Deze stukken beter. Terwijl ze zombies behoorlijk hebben opgepoest en krijg ik het hele black ops 2 zombies gevoel weer terug, leuke verhaallijn, secrets e.d. en vooral het lopen, springen en schieten gaat soepeler.

 31.   
  evilmase's avatar

  jatogg…9.2 voor advanced warfare en 7.2 voor Bo3…..hmmm iets klopt niet….dit terwijl AW de slechte cod is samen met Ghosts.

 32.   
  Tompie2001's avatar

  gave game denk alleen dat ik starwars battlefront leuker vind en dat ik die dus maar ga kopen

 33.   
  PimMaagdenberg's avatar

  Tja, jullie zeggen wel: zombies beter dan ooit. Helaas ben ik het hier niet helemaal mee eens, Shadows heeft veel te bieden, maar wel veelste ingewikkeld voor mensen die gewoon een kort en simpel potje willen doen. Hoewel ik SoE best prima vind, verlang ik toch naar een gratis extra map zonder al die hocuspocus. We zullen zien wat de komende DLC’s ons brengen!