Anno 2205

We schrijven het jaar 2205. Drinkwater is alleen nog verkrijgbaar door zeewater te zuiveren en we eten alleen nog organisch geproduceerde goederen. Dit is de setting van Anno 2205. Met je corporatie ga je de strijd aan met de Grote Vijf in een space race: wie koloniseert als eerste de maan? Er wonen in 2205 al mensen op de maan en die zien het bepaald niet zitten dat zij hun onafhankelijkheid verliezen. Genoeg obstakels om te overwinnen dus. Lees verder als je wilt weten of je daar ook plezier aan zult beleven.

Vrijheid!

Het eerste dat mij persoonlijk opviel, is de vrijheid die je krijgt in Anno 2205. De game is opgedeeld in zones en binnen die zones kun je kiezen voor verschillende maps. Die variëren bijvoorbeeld in grootte, oliecapaciteit en aantal bouwplaatsen aan de kust. Zo kun je zelf kiezen wat je op je eilanden wilt. Dit lijkt op het selecteren van een moeilijkheidsgraad, maar dat is het niet helemaal: de ene map heeft meer bouwgebied, maar de andere heeft meer boorcapaciteit. Het selecteren van een map heeft dus eerder invloed op je speelstijl dan op de moeilijkheid.

De échte vrijheid zit hem in de gameplay zelf. De combat is bijna volledig optioneel. Voor een enkele verhaalmissie moet je een paar schepen laten zinken, maar dat is het wel. Dat wil echter niet zeggen dat er maar weinig combat in de game zit: die zit slechts ‘verstopt’ in aparte Crisis Zones. Daarin moet je dan bijvoorbeeld een terroristische aanslag verijdelen en kun je je volledig uitleven. Met deze zijmissies kun je dan speciale grondstoffen verdienen die je niet zelf kunt produceren. Maar de game geeft je ook de mogelijkheid om die zaken te kopen. De combat-missies hebben zelf ook side quests, waar je nóg meer van die grondstoffen kunt verdienen. Dit maakt het vechten dus tot zijmissies, die zelf ook weer zijmissies hebben.

Iets waar het nieuwste deel in de Anno-franchise minder vrijheid geeft, is het plaatsen van je gebouwen. In eerdere Anno-games kon je bijvoorbeeld zelf kiezen waar je je haven wilde bouwen, maar in 2205 krijg je slechts de keuze welk eiland je wilt bebouwen. De locatie van je haven wordt dan automatisch bepaald. Ook moeten bepaalde gebouwen bijvoorbeeld aan het water worden gebouwd en ook dat kan dan alleen op een paar locaties.

Typisch Anno

Ondanks de nieuwe setting en zelfs een compleet nieuwe wereld, behoudt Anno 2205 de vibe van de franchise. Van het geluid tot de gameplay, alles ademt Anno. Hieruit blijkt ook hoe lang deze franchise eigenlijk al meegaat. Al die jaren hebben de serie zeker geen kwaad gedaan en dit deel is misschien wel het beste tot nu toe.

Soms is het Anno-gevoel echter iets té typisch. Een deel van de soundtrack in de Temperate Zone doet mij persoonlijk heel erg denken aan de historische Anno-games, zoals Anno 1404 en Anno 1602. Het futuristische van het nieuwe deel gaat op die manier dus een beetje verloren. Ook zorgt dit typische Anno-gevoel ervoor dat alle sectoren een beetje hetzelfde aanvoelen. De speelstijl varieert hier en daar een beetje, maar je krijgt niet echt het gevoel met iets wezenlijk anders bezig te zijn, of je nu in het poolgebied speelt of op de maan. Zeker de uiteindelijke reis naar de maan kan dus een beetje een anticlimax zijn. De space race is eerder het achtergrondverhaal dan daadwerkelijk een geheel nieuw gameplay-element.

Dit betekent natuurlijk niet dat het spel niet leuk is, want juist het Anno-gevoel onderscheidt deze franchise van andere citybuilders. Aangezien er niet ieder jaar een nieuwe Anno-game verschijnt, is het ook niet erg dat nieuwe delen meer van hetzelfde bieden. Maar juist omdat de franchise zoveel verschillende tijdsperioden behandelt, voelt Anno 2205 soms iets té veel als de eerdere games.

Conclusie

Al met al is Anno 2205 een geweldige game. Het spel brengt de Anno-franchise naar de maan en hoewel dat niet helemaal goed uit de verf komt, doet de game verder eigenlijk alles goed. Niet iedereen vindt de combat in de Anno-franchise even vermakelijk, dus het optioneel maken van deze component is een meesterzet. Het Anno-concept is door de jaren heen geperfectioneerd, waarvan Anno 2205 het resultaat is. Als je eerdere Anno-games vet vond, kun je het nieuwste deel blind kopen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Heerlijke Anno-vibe
 • Optionele combat
 • Gigantische maps
 • Graphics
 • Modulaire gebouwen

Wat is NOT

 • Geluid
 • Tutorial had wat uitgebreider gekund
 • Niet heel vernieuwend

9

 1.   
  Basman01's avatar

  Duidelijke review. ik ben zelf weer bezig met anno 1404 en 2070. ik vind deze games geweldig om te spelen, vaak zat realiseer ik me om 3uur snachts dat ik ook nog slaap nodig heb :p . ik besteed er enkel nu geen 40e aan 😉

 2.   
  Sacul's avatar

  Haha herkenbaar. ‘even’ anno’en bestaat niet. Je bent zo een paar uur verder. Dan krijg je weer de melding “How about a coffee?” 😀

  Ik speel nog met plezier 1404. Ook 2070, maar de oude stijl vind ik toch meer sfeer hebben. Toch ga ik 2205 wel kopen, maar hoeft van mij niet direct.

 3.   
  Leon 2.0's avatar

  Net toch maar besteld. Hoewel ik 2070 heel wat minder gespeeld heb als 1404 behoort de Anno-serie sowieso tot mijn favorieten. 🙂

 4.   
  Musicman88's avatar

  Die Anno-vibe, dat blijft gewoon erin zitten. Ik denk dat ik 2070 zometeen ook nog maar eens ga opstarten, krijg er weer flink zin in.

  Alleen 50 tot 60 euro vind ik erg veel voor de game, 35 zou een prijs zijn daar zou ik het direct voor bestellen. Maar voor deze prijs wacht ik toch wel even op de eerste kortingsactie……Steam christmas sale ofzo 8)

 5.   
  FireBallz's avatar

  anno 1404 blijft mijn favo.

 6.   
  WoKingNL's avatar

  Al even wat uurtje erin gegooid, heerlijke game. Genoeg verschil met 2070 om het een compleet ander gevoel te geven.

 7.   
  Puddingboom's avatar

  Anno 1404 blijft ook mijn favoriet maar dat heeft alleen te maken met het tijdperk ;a.
  Mooie review!

 8.   
  Kamelot2's avatar

  WoKingNL schreef, "Al even wat uurtje erin gegooid, heerlijke game. Genoeg verschil met 2070 om het een compleet ander gevoel te geven."

  Is het volgens jouw echt een aanrader sinds Anno 2070?