Guitar Hero Live

Guitar Hero Live is de eerste Guitar Hero sinds 2011. Na teruglopende verkopen van zowel de games als DLC, liet Activision weten er niet meer verder mee te gaan. Tot nu. In april 2015 kondigde zij namelijk Guitar Hero Live aan. Deze nieuwste telg in de serie waar eenieder zich als rockster op een plastic gitaar kan wanen, pakt het ook nog eens anders aan. En hoe! Ik mocht ermee aan de slag tot mijn vingers bloedden. Hoe geslaagd deze terugkeer van Guitar Hero is, lees je in deze review.

Teleurstellende blikken

Zoals hierboven al genoemd is, pakt Activision het geheel anders aan. Tenminste, je moet nog steeds knopjes indrukken op het juiste moment en als je dat goed doet krijg je punten. Toch is het anders. Laat ik beginnen bij de gitaar. In plaats van vijf knoppen met verschillende kleurtjes onder elkaar, zijn het nu twee rijen van drie knoppen naast elkaar. Dit simuleert het gevoel van een echte gitaar wat beter, maar het zorgt er wel voor een wat lastigere learning curve voor oude spelers. Gelukkig is het wel snel door te krijgen en voor je het weet speel je alweer op Expert.

Een andere grote verandering is dat je dit keer niet meer een bijzonder uitziend karakter aanmaakt om daarmee een rijzende ster te worden. Nee, dit keer kruip je in de huid van een gezichtloze gitarist in een aantal bands. Je kunt kiezen uit twee festivals waarin verschillende bands staan met allen zo hun eigen genre muziek. Dit is zeer tof neergezet doordat je vanuit een eerstepersoonsperspectief rondkijkt tijdens een optreden. De band en publiek zijn echte mensen en dit geeft dan ook een extra realistisch effect tijdens het spelen. Waar je in de voorgaande delen een metertje had die je succes aantoonde, kun je dit nu letterlijk van de gezichten van zowel de band als het publiek aflezen. Doe je het goed, dan gaat het publiek uit hun dak en zal je band je een vriendschappelijke knik geven. Uiteraard als je faalt, zal je band je teleurstellend aanstaren en je bassist of mede-gitarist de riff voor doen.

GHTV

De grootste en enige teleurstelling is de tracklist. De twee festivals van het hoofdgedeelte ben je zo doorheen. Uiteraard kun je je wel gaan verbeteren in die nummers, maar dit zal vrij snel vervelen. Daar heeft Activision iets op bedacht in de vorm van Guitar Hero TV. Guitar Hero TV heeft veel weg van het oude MTV, je weet wel, voordat ze alleen maar van die halfzachte reality-programma’s hadden. Je kunt uit twee kanalen kiezen en elk kanaal heeft zo zijn eigen genres. Elk half uur is er een ander programma met weer een ander genre. Je kunt bij deze programma’s met videoclips meespelen van werkelijk honderden nummers.

Dit is ook gelijk waar het online aspect om de hoek kunt kijken. Je neemt het tegen andere spelers op tijdens het spelen. Uiteraard geldt hier: wie het meeste punten vergaart, komt op de eerste plaats. Door je punten kun je levelen en met elk level krijg je weer nieuwe power-ups. Zo heb begin je bijvoorbeeld met een speciale power up die de highway helemaal leegmaakt. Dus heb je een moeilijk stukje, dan knal je die power-up er in en je verliest geen puntjes. Activision heeft hier ook hun microtransactiemodel geïmplementeerd. Je kunt naar hartenlust met de kanalen meespelen, maar als je een liedje los wilt spelen, dan kost het je een play. Deze plays verdien je door gewoon veel te spelen en als je meer wilt kun je deze kopen met echt geld. Je kunt ook een “party pass” kopen waardoor je tijdelijk toegang hebt tot de gehele bibliotheek van nummers. Hoewel het mogelijk is dingen te kopen, heb ik tijdens spelen het nooit nodig gevonden geld te betalen. Je krijgt vaak meer dan genoeg plays.

Conclusie

Guitar Hero Live pakt het ritmisch gamen compleet anders aan en gaat daarmee in een uitstekende ritme. Het veranderen van de gitaar laat al goed zien dat zij niet bang zijn grote stappen te nemen in een andere richting. De manier van het echt in een band spelen is een zeer boeiende en lekker werkende toevoeging. Nu wil dat niet zeggen dat het een gevoel van realisme geeft, want je speelt immers op een plastic gitaartje in je woonkamer. Je wilt nu wel des te meer goed je best doen en het publiek los te laten gaan. De tracklist van het hoofdgedeelte valt wat tegen, maar dit wordt dus fantastisch goed gemaakt met het innovatieve Guitar Hero TV. Uren kan je er in kwijt met de vele nummers die voorbij komen. Het is allicht een beetje jammer dat je nog niet met een hele band kunt spelen, maar ergens voelt dat juist goed. Gewoon back to square one. Wat mij betreft smaakt dit gigantisch naar meer en de verslavende gameplay doet goed. Laten we hopen dat, mits er weer meer delen komen, ze deze innovatie erin blijven houden.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Innovatief qua gitaar en stijl
 • GHTV is fantastisch
 • Back to basic

Wat is NOT

 • Hoofdgedeelte heeft weinig nummers

9

 1.   
  gamerfriend01's avatar

  Is het de moeite voor nieuwe spelers die nog nooit een guitar hero gespeeld hebben?

 2.   
  DaxPg's avatar

  ik vind van wel. Je moet uiteraard wel iets met rock muziek en gitaar spelen hebben. of ritmische games in het algemeen.

 3.   
  UncreatedKoen's avatar

  Geweldige game vindt ik het. Als je fan bent van alle soorten muziek dan is dit een leuke game. Ook beetje gevoel hebben voor ritme natuurlijk! 🙂