Just Cause 3

Paul Cezanne zei ooit: “We live in a rainbow of chaos”. Wie Paul Cezanne is? Ik heb geen flauw idee. Wat hij bedoelt met zijn quote? Ook dat weet ik niet. Ik vermoed dat hij wil zeggen dat chaos alom tegenwoordig is, dat het zich overal om ons heen bevindt. Op het tropische Medici klopt dat in ieder geval. Sterker nog, het lijkt alsof onze lieve heer dat eiland heeft geschapen enkel zodat Rico Rodriguez het volledig met de grond gelijk kan maken. Paul Cezanne zou trots zijn.

Onschuldige kwajongensstreken

De Just Cause-games staan traditioneel bekend om hun destructie en dit derde deel tilt dat naar een nieuw niveau. Niet alleen zien explosies er dankzij de kracht van de current-gen consoles mooier uit, er zijn dit keer veel meer manieren om grootschalige vernietiging te veroorzaken. Dat komt vooral door de vernieuwde grijphaak. Rico’s favoriete speeltje is voortaan namelijk uitgerust met een tether-functie. Op het eerste gezicht lijkt dat een kleine verandering, maar al snel merk je dat het elk aspect van de game beïnvloedt. De mogelijkheden die de tether-functie met zich meebrengt zijn namelijk eindeloos.

Toen ik de nieuwe grijphaak in mijn handen gedrukt kreeg, ging ik aanvankelijk redelijk braaf te werk. Vijanden achter auto’s binden, explosieve tonnen naar helikopters slingeren… Dingen die we anno 2015 “onschuldige kwajongensstreken” noemen. Na verloop van tijd leerde ik echter om (cliché alert) out of the box te denken. En dus duurde het niet lang voordat ik, met een stadsbus bungelend onder mijn helikopter, een volledige vijandelijke basis aan stukken sloeg. Dát is pas destructie!

Fuck het verhaal!

In Amsterdam mochten wij aan de slag met de eerste twee uur van de game en dat is, voor een titel als Just Cause 3, toch altijd een beetje lastig. Aan de ene kant wilde ik mijn “journalistieke taak” vervullen en zoveel mogelijk verhaalmissies spelen, zodat ik na twee uur een zo geïnformeerd mogelijk oordeel kon vellen. Aan de andere kant was er dat stemmetje in mijn hoofd dat schreeuwde om juist van de gebaande paden af te wijken. Dat stemmetje van Paul Cezanne, dat roept: “fuck het verhaal, maak de boel met de grond gelijk! Tover regenbogen van chaos aan de horizon!”

Uiteindelijk schreeuwde Paul het hardst en dus duurde het niet lang voordat ik het verhaal links liet liggen en simpelweg op vernietigingstocht door Medici ging. Dat is dit keer nog leuker dan voorheen! Niet alleen vanwege de talloze nieuwe destructiemogelijkheden, maar ook omdat Just Cause 3 meer afwisseling biedt dan zijn voorgangers. Zo heeft Avalanche Studios de wereld volgepropt met zijmissies, waarover ik eerder al schreef in mijn Gamescom preview. Mijn favoriet tot dusver is de missie waarbij je een met explosieven beladen quad met hoge snelheid een vijandelijke basis in moet rijden. Zaak is natuurlijk om er wel op tijd uit te springen.

En oh ja, het ding ontploft automatisch wanneer de snelheid te laag wordt. Een klein detail, dat ik helaas op de harde manier heb moeten ontdekken…

Voorlopige conclusie

Tijdens het typen van deze preview heb ik even een pauze genomen om op te zoeken wie Paul Cezanne nou precies is. De man blijkt de Franse kunstschilder te zijn die leefde in de negentiende eeuw. “Zijn werk vormde een brug tussen het impressionisme en het kubisme”, aldus Wikipedia. Dat klinkt niet echt alsof we hier te maken hebben met een uitzinnige waaghals. Maar dat illustreert juist perfect waarom Just Cause 3 zo vet is: juist de mensen als Paul Cezanne, wiens meest gedurfde moment op de dag aanbreekt wanneer ze ’s ochtends twee verschillende sokken aantrekken, hebben soms behoefte aan een beetje chaos in hun leven. De mensen zoals jij en ik, die eigenlijk een heel veilig en saai leven leiden. Voor ons is er Just Cause 3, een game waarin we regenbogen van chaos mogen scheppen. Ik weet nog steeds niet wat het betekent, maar ik heb er nu al zin in.

 1.   
  Ralph P Scene's avatar

  Door dit soort dingen te lezen krijg je gewoon weg veel zin om deze game te spelen.

 2.   
  Tom 2.0's avatar

  Een game die ik op een later moment ga oppakken, maar er dan wel veel lol mee zal beleven. 🙂

 3.   
  BearsRidingTanks's avatar

  Ik heb echt zin in die game

 4.   
  FireBallz's avatar

  Ik heb echt zo’n zin in JC3, de voorgaande delen vond ik ook erg geslaagd. Ik vraag me alleen af of de game op PC soepel zal lopen. Ik hoop het wel.

 5.   
  FireBallz's avatar

  Net even de screenshots bekeken, die zijn ook errug bruut 8)

 6.   
  PSPfreaky's avatar

  Ik vond Just Cause 2 erg leuk, totdat het verhaal was afgelopen. Heb eigenlijk best wel zin in Just Cause 3.

  @Leon: Vind je JC3 veel op JC2 lijken of zijn er ook verbeteringen of verschillen te zien/voelen? Ik vond zelf het rijden vrij klote in JC2.

 7.   
  christian gamer's avatar

  heel veel zin in deze game
  just cause 2 had nooit issues in vergelijking met gta 5 niets anders dan error dan wel niet met het spel dan wel niet met socialclub

  ik verheug mij heel erg op just cause 3 naar mijn mening veel en veel beter als gta 5

 8.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Veel zin in. Al hoop ik wel dat er wat meer story content in zit dan in het vorige deel. Het verhaal in JC2 was flinterdun waardoor ik vaak genoeg het gevoel had dat wat ik aan het doen was geen nut had. Ik werd niet vanuit het verhaal gemotiveerd en dat vond ik een beetje jammer

 9.   
  Rijstekorrel's avatar

  Deze komt er ook nog wel een keertje bij de verzameling ps4 spellen erbij

 10.   
  Pretbek's avatar

  Ook ik zal dat spel niet gelijk gaan spelen. Fallout 4 en Rainbow six Siege zijn toch echt mijn prioriteit games op het moment. Maar als de tijd rijp is zal ik ook in deze just cause weer helemaal los gaan!

 11.   
  mitchel1988's avatar

  ja, dit klinkt top. Mmmm te veel games 😛 om dit moment. Lastig kiezen.

 12.   
  Tompie2001's avatar

  deze game word zo gaaf