Transformers Devastation

Ten tijde van de vorige generatie consoles bracht ontwikkelaar High Moon Studios ons al diverse Transformers-games die geïnspireerd waren op de gelijknamige films van Michael Bay. Nu heeft Activision echter besloten om de licentie onder te brengen bij de Japanse studio Platinum Games en deze studio, bekend van onder andere Bayonetta en Metal Gear Rising: Revengeance, weet overduidelijk zijn eigen stempel te drukken. Vergeet titels als Fall of Cybertron, War for Cybertron en Dark of the Moon en geef je over aan Transformers Devastation.

Transformers: Generation 1

In tegenstelling tot eerdergenoemde titels grijpt Platinum Games voor Devastation namelijk niet terug op een Transformers-film, maar brengt het nostalgische gevoelens naar boven door te kiezen voor de stijl van de animatieserie. De sfeer van Transformers wordt op grafisch vlak perfect neergezet en dat wordt nog eens versterkt doordat de voicecast van Transformers G1 van stal is gehaald. Hoewel de hele spelwereld, die overigens weinig variatie kent, Transformers ademt, wordt deze hoge kwaliteit helaas niet doorgezet in het matige verhaal.

Je kunt het Platinum Games het magere verhaal echter nauwelijks kwalijk nemen, want in zoals wel meer spellen van deze ontwikkelaar, draait het allemaal om de gameplay en die zit uitstekend in elkaar. De melee-gevechten zijn niet al te ingewikkeld met een lichte en zware aanval, waarbij je na een combo een krachtige aanval kan uitvoeren door kort te transformeren naar een voertuig. Daarnaast kun je aanvallen ook ontwijken door op het goede moment op de dodge-knop te drukken. Hiermee start je een korte slow-motion waarin je flinke schade uit kunt delen of het slagveld even kunt overzien. Vervelend is soms wel dat het lang indrukken van de dodge-knop dienst doet om te transformeren van robot naar auto en vice versa, waardoor je in het heetst van de strijd niet altijd de juiste actie uitvoert.

Autobots, assemble!

Iedere Autobot, waarbij je kunt spelen met Optimus Prime, Bumblebee, Wheeljack, Sideswipe en Grimlock, beschikt tevens over één of meerdere vuurwapens, waarmee je tegenstanders ook op afstand pijn kunt doen. Doordat de meeste gevechten in arena-achtige omgevingen plaatsvinden, ligt de focus echter met name op melee-gevechten, waarbij je af en toe wat snelle schade uitdeelt met je vuurwapens. De gameplaymechanieken zijn niet al te ingewikkeld, al kun je wel een aantal extra combo-opties aanschaffen. Hierbij ook een pareer-mogelijkheid, wat met de linkerstick ook niet ideaal werkt.

Je kunt echter niet alleen nieuwe combo’s aanschaffen, achter het vechtsysteem zit ook een heel loot-systeem verborgen. Tijdens de platformsecties, waar je van het ene naar het andere gevecht rijdt, kun je loot vinden en ook tijdens gevechten word je beloond met onder andere nieuwe slag- en vuurwapens. Met deze loot kun je tevens je huidige wapens upgraden, passieve abilities verkrijgen en de statistieken van je Autobots verbeteren. Hierdoor loont het ook om de vijandige Decepticons en Insecticons op een hogere moeilijkheidsgraad tot schroot te verwerken, want dit wordt beloond met betere loot.

Starscream, Menasor en Devastator

Hoewel het vechten tegen gewone Decepticons en Insecticons al heerlijk is, krijg je ook nog tal van baasgevechten in je schoot geworpen. Gevechten tegen Starscream of de kolossale Menasor en Devastator zijn een genot om te spelen en vragen, op de juiste moeilijkheidsgraad, het uiterste van je. Het is dan ook ontzettend jammer dat je de zeven hoofdstukken tellende campaign al in een uur of vijf hebt uitgespeeld. Gelukkig staat daar tegenover dat de game bijzonder geschikt is om nog eens door te gaan, je kunt de gehele campaign immers met vijf verschillende karakters spelen. Daarnaast kent Devastation ook nog vijftig challenges die je ook de nodige tijd zoet kunnen houden.

Conclusie

Transformers Devastation behoort zeker niet tot de selecte groep aan meesterwerken die Platinum Games heeft afgeleverd, want daarvoor bevat de game te veel mankementen. Als je daar echter doorheen kunt kijken, wat zeker voor Transformers-fans gemakkelijk zal zijn, heb je met Devastation toch een zeer vermakelijke actiegame in huis. Natuurlijk, omgevingen voelen gerecycled aan, de controls zijn niet optimaal en de campaign is behoorlijk kort, maar je maalt er nauwelijks om als je het mag opnemen tegen Megatron of tal van Decepticons net tot een miezerig hoopje schroot hebt gereduceerd.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Vertrouwde Platinum Games-actie
 • Veel herspeelbaarheid
 • Toffe eindbazen
 • Heerlijke Transformers-sfeer

Wat is NOT

 • Korte campaign
 • Herhalende omgevingen
 • Controls niet ideaal

7.8

 1.   
  Lashrom's avatar

  Het ziet eruit als een leuke snelle fightning – hack&slash game omgetoverd in een Transformer jasje. Speelstijl doet mij een beetje denken aan Super Smash Bros. Zowel de old skool Transformers cartoon fans en de huidige generatie zullen het vast wel binnen halen. Het is alleen zuur dat de makers achter de schermen op dit moment de game uitbrengen, een zeer gewaagde poging waarbij er tegelijkertijd veel goede games uitkomen. Waarschijnlijk was het ook meer gericht naar de jongeren toe. Het ziet er trouwens best wel slik uit qua animaties en effecten. Weer eens wat anders dan een 18+ game. Haha. Als de prijs wat lager is, valt het toch nog misschien binnen te halen. Nice review!