The Walking Dead: No Man’s Land

Het zesde seizoen van The Walking Dead is van start gegaan met een aflevering die eindigde met een flinke cliffhanger. Het is weer wachten op het vervolg, maar met The Walking Dead: No Man’s Land is het mogelijk om de wachttijd tussen de afleveringen gevoelsmatig te verkorten. Op iOS-apparaten kun je vanaf nu overleven tussen de wandelende doden door strategische keuzes en de juiste middelen. De free-to-play-game van Next Games is ontstaan uit een samenwerking met AMC en wordt als zodanig aanbevolen als officiële The Walking Dead-game.

Overleven in een wereld die wordt overlopen door Walkers staat vanzelfsprekend centraal. Dat doe je vanuit een bescheiden kampement dat onder jouw leiding kan uitgroeien tot een veilige haven, waarin alleen de besten worden toegelaten. Nieuwe bewoners roep je op via de radio en zo kun je gestaag het aantal bewoners binnen de omheining versterken. Er zit een limiet aan het aantal dat je gelijktijdig binnen je poorten kunt hebben en voortdurend is het de taak aan jou om mensen weg te sturen om plaats te maken voor een meer capabele bewoner. Het leven is keihard. De bekende namen uit de show zijn er niet zozeer te vinden, hoewel hun herkenbare outfits beschikbaar zijn om je bewoners mee uit te rusten. Het geliefde personage Daryl Dixon is wel aanwezig met zijn onuitputtelijke kruisboog, maar dat alleen om de bewoners van het kamp te trainen. De bloedige strijd ga je aan met onbekenden en hoe sterk zij voor de dag komen, hangt af van jouw keuzes in de gevaarlijke gebieden buiten het kamp.

De veilige haven verlaten

Je uitvalsbasis bestaat uit verschillende gebouwen, waaronder een stacaravan voor de leiding, een boerderij, ziekenhuis en trainingsfaciliteit. De gebouwen moeten van tijd tot tijd van upgrades worden voorzien om hun potentie te vergroten en deze verbeteringen ontstaan natuurlijk niet vanzelf. Ze vereisen het nodige in-game goud en een toenemend portie geduld. De tijd die de handelingen in het kamp vereisen loopt op in totale duur en het zal niemand verbazen dat je deze tegen betaling met opgebouwde tegoeden kan afkopen. Omdat je maar één gebouw per keer kunt verbeteren, komt ongeduld vanzelf wel om de hoek kijken en dat kost uiteindelijk wel geld, hoewel de ervaring tot op heden niet heel erg dwingend stuurde in de richting van het echte geld. Neem je de bedragen in ogenschouw, dan is het echter verbazend welke bedragen gevraagd worden voor in-game voordelen. Een kwestie van “omdat het kan”.

Van tijd tot tijd strompelen Walkers rond de omheining, maar deze zijn met een tik van de vinger steeds snel uit de weg geruimd. Het echte werk begint bij de missies die Next Games heeft bedacht. Missies start je vanuit de missie-wagen, een afgeleefd voertuig waarvoor benzine nodig is, en voeren je naar bekende locaties uit seizoen vijf en zes van de televisieserie. De missies komen neer op de supply runs die kenmerkend zijn voor de serie en in de afgesloten gebieden is het noodzakelijk om kisten, containers en voertuigen te openen, waarin broodnodige voorraden te vinden zijn. Deze kisten leveren niet meteen iets op, maar geven je na afloop de gelegenheid om waardevolle buit te vergaren. Open je drie afgesloten kisten gedurende de missie, dan mag je na afloop ook drie loot-kisten kiezen uit totaal negen opties. Een aantal daarvan bevatten betere items dan andere en daarmee ontstaat een grabbelton-effect. In ruil voor het kijken van een filmpje, of wederom wat goud, mag je meer kisten openen dan de initiële drie. Omdat steeds wordt aangegeven of, en hoeveel, speciale kisten er zijn, ontstaat er steeds wel de wens om meer kisten te openen. Men houdt gamers graag een worst voor en velen zullen gretig happen.

Actie is reactie

Natuurlijk ben je nooit alleen in deze omgevingen, want de ondoden zijn altijd aanwezig om een sappig stuk vlees uit je nek te bijten. De drie personages waarmee je gelijktijdig kunt spelen, hebben allen een bepaalde numerieke waarde voor hun gezondheid en incasseringsvermogen en beschikken daarnaast over ability points (AP). Deze punten bepalen de acties die ondernomen kunnen worden en deze komen neer op lopen, aanvallen en het openen van eerdergenoemde zaken. Bij het bewegen over het veld is het belangrijk om goed op de aanwezige Walkers te letten, omdat deze mogelijk door je acties worden aangetrokken. Het openen van een container gaat gepaard met geluid en ook schieten met een geweer is een garantie op meer aandacht van de vleeslustige creaturen. Een gewaardeerde tactiek is op gepaste afstand blijven met nog één AP in reserve, waardoor de personages in een zogeheten overwatch-stand blijven staan. Walkers die op je afkomen worden dan automatisch aangevallen en gaan mogelijk al neer voordat ze schade kunnen toebrengen. Anders dan in de serie zullen personages niet geïnfecteerd raken, maar ze kunnen wel ernstig gewond raken of in sommige missies zelfs permanent dood. In zekere zin sluipt er dus enig ‘realisme’ in het spel. Gewonde personages kunnen in het kamp naar het ziekenhuis, waarbij de wachttijd wederom een punt is. Ze worden namelijk niet tegelijk opgelapt, maar één voor één en dat kan in een slecht geval zomaar een kwartier duren.

De overlevenden waarmee je op missie bent, beschikken over verschillende wapens en die hebben zo hun voordelen. Zoals al genoemd, verraadt het gebruik van een vuurwapen je aanwezigheid, maar is het wel de perfecte manier om meerdere Walkers tegelijk door hun rottende hersenen te schieten. Een honkbalknuppel is niet erg sterk, alleen wel ideaal om sterkere Walkers tijdelijk te stunnen. Een ander personage kan op die momenten met een paar messteken een einde maken aan het toch al voorbije leven van de Walker. Een gebalanceerd team is aan te raden, zeker in de latere missies. Als alles in de missie gedaan is, kun je het gebied verlaten door met je team naar een gemarkeerde zone te lopen. Enigszins tegenvallend bij al het avontuur is wel de besturing. Het is vaak onhandig om het juiste personage te selecteren en een actie te laten uitvoeren. Dit is zeker het geval als de teamleden dicht op elkaar staan. Het overzicht is daarnaast niet altijd even goed, mede door de camera die niet aan te passen is. Het blijft beperkt tot een vast standpunt, waarbij wel in te zoomen is op de actie.

Conclusie

Grafisch ziet No Man’s Land er netjes uit, maar niet beter dan veel iOS-games. Leuk is het wel dat bekende Walking Dead-elementen aanwezig zijn en daarnaast wordt er gebruikgemaakt van de zeer herkenbare beginmuziek uit de serie. Veel van de reclame die onherroepelijk in het free-to-play-genre aanwezig is, is ook gerelateerd aan The Walking Dead en is als zodanig goed te pruimen. Hetgeen zich op het scherm afspeelt is vrij klein op een iPhone 5 en het is daarom aan te bevelen om, als je die mogelijkheid hebt, op een iPhone 6 (Plus) of een iPad te spelen. De officiële mobiele game van The Walking Dead is geen hoogvlieger, maar levert wel een prima afleiding voor fans die de wachttijd tot de volgende aflevering willen veraangenamen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • The Walking Dead-sfeer
 • Walkers door de hersenen schieten
 • Micromanagen

Wat is NOT

 • Wachttijden
 • Veel in-app aanbiedingen
 • Grafisch zoals veel iOS-titels
 • Besturing en camera werken soms niet mee

7

Meer The Walking Dead: No Man's Land

 1.   
  Chevvy Chevvy's avatar

  komt deze nog voor andere besturingssystemen???

 2.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Ik ga deze zeker proberen, ben echt helemaal gek van de show en het thema in het algemeen.

  Jullie zoudens eens vaker mobiele games reviewen (mocht het waard zijn dat is)

 3.   
  TinusGN's avatar

  Mobile? Ik dach dat hier alleen echte games op kwamen

 4.   
  Speedredz's avatar

  Mobiele games dat is iets nieuws

 5.   
  OMGitsOhMyGoat's avatar

  TinusGN schreef, "Mobile? Ik dach dat hier alleen echte games op kwamen"

  Het is the walking dead dan mag het.

 6.   
  Felis_Rufus's avatar

  OMGitsOhMyGoat schreef, "

  ”TinusGN” schreef, "Mobile? Ik dach dat hier alleen echte games op kwamen"

  Het is the walking dead dan mag het."

  Dat leek mij in het kader van het nieuwe seizoen inderdaad een legitieme reden.