LEGO Dimensions

Het was even slikken toen ik de doos van LEGO Dimensions in mijn handen gedrukt kreeg. Met een adviesleeftijd van zeven tot veertien jaar ben ik de doelgroep immers ruimschoots gepasseerd. Met een deuk in mijn ego werd de doos toch opengemaakt. Al snel maakte het gedeukte ego plaats voor een kinderlijk enthousiasme, want stiekem blijft LEGO nog altijd (bijna) even leuk.

Vertrouwd bouwen

Het starterpack van LEGO Dimensions, met een adviesprijs van maar liefst 99,99 euro, wordt geleverd met een ToyPad, figuurtjes van Batman, Gandalf en Wyldstyle (The LEGO Movie) en de Batmobiel. Met het zelf in elkaar zetten van het portaal van de ToyPad, circa een halfuurtje werk, start het plezier, alvorens je je naar de digitale wereld begeeft. Hierin tref je de traditionele LEGO-gameplay, zoals we die kennen uit de talloze voorgaande LEGO-games, maar dan met een aantal twists.

Zo kan je enkel spelen met de figuurtjes waarover je zelf beschikt, Batman, Gandalf en Wyldstyle dus. Ieder personage beschikt over zijn eigen specialiteiten, zo kan Gandalf zijn magische krachten gebruiken en heeft Batman zijn batarang. Hiermee kan je de vertrouwde puzzeltjes tijdens het platformen oplossen, waarbij je af en toe ook de bedroevend slecht besturende Batmobiel nodig hebt. Af en toe tref je echter ook elementen waarvoor je niet over het juiste personage beschikt. Met het starterpack kan je dus niet ieder alles van de verhaallijn spelen. Wel gaat hier voornamelijk om kleine extraatjes, waarbij middels een goudkleurig in plaats van een blauwkleurig blokje is aangegeven dat je hier met het huidige set aan personages niets kunt.

Doctor Who, The Simpsons en Portal

Dat je enkel over Batman, Gandalf en Wyldstyle beschikt, houdt de gameplay wel wat overzichtelijker dan de reguliere LEGO-games, waarin je af en toe flink moet switchen om verder te komen. Gelukkig betekent het ook niet dat we enkel tot Midden-Aarde, Gotham en de wereld van The LEGO Movie zijn veroordeeld, want het verhaal van LEGO Dimensions laat het ook toe om in talloze andere werelden een kijkje te nemen. Dit is te wijten, of eigenlijk te danken, aan Lord Vortech, de grote slechterik in de game. Hierdoor speelt ieder level zich weer in een andere setting af, waarbij je onder andere te maken krijgt met The Simpsons, Ninjago, het DC-universum, Legends of Chima en Scooby Doo.

Af en toe is niet helemaal duidelijk welke doelgroep TT Games nu eigenlijk aan wil spreken met LEGO Dimensions. Hoewel de adviesleeftijd 7 tot en met 14 jaar noemt, bevat de game namelijk ook levels van onder andere Doctor Who en Portal. Niet alleen zal de humor de jongere gamers ontgaan, met bijvoorbeeld een sublieme GlaDOS, het Doctor Who-level bevat op zijn beurt ook best wat schrikelementen. Toch is het bovenal heel leuk om steeds andere werelden nagebouwd te zien in LEGO en het levert ook nog eens zeer leuke interactie op tussen de verschillende franchises op in de gebruikelijke LEGO-humor. Het is dan wel weer jammer dat er soms wat weinig afwisseling is in de standaard-oneliners. Zo is het de derde (of tiende) keer in een speelsessie echt niet meer zo grappig dat Gandalf opmerkt dat de Batmobiel bijna net zo snel is als Shadowfax.

ToyPad

De grootste vernieuwing in LEGO Dimensions, ten opzichte van voorgaande LEGO-games, is natuurlijk de introductie van het ToyPad. Je kunt enkel met de personages spelen die hierop staan, maar daar blijft het niet bij. Het portaal is namelijk dieper geïmplementeerd in de gameplay en moet dikwijls gebruikt worden om puzzels mee op te lossen. Het portaal, dat uit drie verschillende vakjes bestaat, kan bijvoorbeeld de mogelijkheid tot teleporteren bieden, of geeft je afhankelijk van waar je figuur staat de kracht van element, zodat je, ter illustratie, vuur kunt blussen met water. Het biedt de gameplay in LEGO Dimensions een extra laag en zorgt ervoor dat er een constante interactie is tussen de fysieke poppetjes in je huiskamer en het digitale beeld op de televisie.

Dure grap

Deze vernieuwing is natuurlijk ook wel een vereiste, want voor 99,99 euro ben je een flinke smak geld kwijt aan LEGO Dimensions. De verhaallijn zal je een uur of twaalf kosten om uit te spelen en voelt daarmee wat uitgebreider dan veel andere LEGO-games. Daarnaast bestaan er nog talloze hub-werelden die je extra speeltijd bieden, maar daar begint ook direct het kostenplaatje op te spelen. Je kunt namelijk zo’n hub alleen betreden als je een speelfiguur van die wereld hebt. Hoewel er meer dan tien hubs aanwezig zijn, kan je er dus slechts drie betreden met het basispakket.

Wil je bijvoorbeeld ook wel eens de hub van Jurassic World checken? Dan betaal je 16 euro voor een Fun Pack met een nieuw karakter en voertuig. Voor 28 euro koop je een Team Pack met twee figuren en voertuigen uit eenzelfde franchise. Tot slot zijn er nog de Level Packs van 33 euro waarmee je naast één figuurtje en voertuig ook een nieuw level tot je beschikking krijgt. Kortom, wil je de beschikking tot daadwerkelijk alle content krijgen, ben je zo een paar honderd euro verder. Natuurlijk kan je met het starterpack ook al heel wat uren zoet zijn, maar de geboden extra content is toch wel erg prijzig voor wat je ervoor terug krijgt en dat geeft het geheel toch een wat nare bijsmaak.

Conclusie

LEGO Dimensions is een game met twee gezichten. Enerzijds bevat de game de vertrouwde LEGO-gameplay, maar nu eindelijk weer eens met de broodnodige innovatie in de franchise met dank aan het uitstekend geïmplementeerde gebruik van het ToyPad. Anderzijds word je regelmatig geconfronteerd met het feit dat je niet over een complete game beschikt, terwijl je toch echt al honderd euro hebt neergelegd voor het basisspel. Het is de vloek van een toys-to-life-game, zoals we ook kennen van Skylanders en Disney: Infinity. Het feit dat ik desalniettemin toch overweeg om zo’n misdadig hoog geprijsd levelpack aan te schaffen, geeft echter al aan dat LEGO Dimensions toch vooral heel veel goed doet.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Vertrouwde LEGO-gameplay...
 • ...gecombineerd met de ToyPad
 • Interactie verschillende franchises

Wat is NOT

 • Besturing voertuigen zeer matig
 • Flink kostenplaatje
 • Herhalende oneliners

8

 1.   
  jelte23's avatar

  Ik vind het statterpakket te duur