The Legend of Zelda: Triforce Heroes

Het is een zwaar najaar voor de diehard The Legend of Zelda-fans. Niet alleen kregen we dit jaar op de E3 niets van The Legend of Zelda Wii U te zien, ook moeten we minstens nog een jaar wachten voor we de game mogen aanraken of zelfs spelen. Om de pijn te verzachten verschijnt daarom dit najaar The Legend of Zelda: Tri Force Heroes voor de 3DS, maar is de game veel meer dan een zoethoudertje? Valentijn splitste zich in drieën om erachter te komen.

Het is alweer bijna elf jaar geleden dat The Legend of Zelda: Four Swords Adventures verscheen op de paarse kubus van Nintendo: de GameCube. In deze spin-off kon je voor het eerst in de huid van meerdere Links kruipen. Hoewel de game lang niet zo episch was als zijn grotere broertjes (The Legend of Zelda: The Wind Waker en The Legend of Zelda: Twilight Princess), was het een game die zich focuste op een heel ander aspect: de multiplayer. Samen met je vrienden kon en moest je samenwerken om de kwaadaardige Vaati terug naar zijn maker te sturen. En om dat voor elkaar te krijgen moest je een hoop inventieve puzzels met je team oplossen. Laat Tri Force Heroes nou net ook die ervaring willen bieden! Alleen dan met zijn drieën in plaats van vieren.

Solonaise?

Toen ik de downloadcode voor Tri Force Heroes in mijn mailbox kreeg, was ik even bang of ik de game ook fatsoenlijk in m’n uppie kon spelen. Het duurde namelijk nog even voor de game verscheen en ik mis de luxe dat ik dagelijks 3DS-gamers om me heen heb. Gelukkig is Tri Force Heroes een ervaring die je op meerdere manieren kunt beleven: met behulp van twee vrienden, online of compleet solo. Vreemd genoeg dan weer niet met zijn tweeën. Als je alleen speelt wordt je bijgestaan door twee zielloze poppen, wiens lichaam je elk moment kan overnemen. Elke keer moet je daarbij via je touchscreen overspringen van de ene naar de andere Link. Gelukkig kunnen de poppen alleen geraakt of pijn worden gedaan als de ziel van Link erin zit. De makers hebben hun best gedaan om de game ook zo speelbaar mogelijk te maken voor de singleplayer-veteranen en dat is zeker gelukt. Al mag het duidelijk zijn dat de game een heel stuk soepeler speelt en vermakelijker is met een paar teamgenoten.

Hierboven maakte ik al kort de vergelijking met The Legend of Zelda: Four Swords, maar eigenlijk doet Tri Force Heroes het allemaal iets anders. Want waar je in de GameCube-game nog met je kompanen op een groots avontuur vertrok, ga je in deze 3DS-titel steeds op korte missies. Zo biedt de game 32 levels, die elk bestaan uit vier korte onderdelen. In elk van die onderdelen is het de bedoeling dat de groene, blauwe en rode link de Triforce aan het einde bereiken. Het meest toffe in die levels dat zijn de inventieve puzzels. Zo moet je vaak je helden op elkaar stapelen tot een totem om zo allerlei creatieve problemen te tackelen. Nintendo heeft hierop goed zijn best gedaan, zodat je meer dan eens even zult moeten zoeken en nadenken voordat je klaar bent. Ook zeer tof is dat je vaak slim gebruik moet maken van de wapens die je per level voorgeschoteld krijgt. Zo moet je de ene keer je partners helpen door ze over een ravijn te blazen met de gust jar en moet je ze de andere keer naar je toe slepen met een hookshot. Het zijn nou net die nostalgische items die het Zelda-gevoel in je naar boven brengen.

Strakke pakjes en crossdressing?

Een unieke rol in de game die is weggelegd voor kleding. Zo is het aan jou en je team van Totem Heroes feitelijk de taak om prinses Styla (een zeer stijlvolle dame) te ontdoen van haar strakke, maar zeer lelijke, jumpsuit. Dat laten we ons natúúrlijk geen twee keer zeggen. Dit kloffie moet ze verplicht dragen door een vloek van een gemene heks en niets liever zou onze Styla weer vrolijk rondhuppelen in haar mooie jurk. Gelukkig zou Nintendo zichzelf niet zijn, als ook onze Link zich niet mocht verkleden. Zo krijg je na het uitspelen van elk level items waarmee je speciale kleding kunt laten maken. Iedere outfit geeft Link een speciaal voordeel. Wanneer je een bommenpak draagt bijvoorbeeld kun je met extra grote joekels van bommen smijten en wanneer je de jurk van Zelda draagt (ja, je hoort het goed) kun je rekenen op extra hartjes. Hoewel de outfits allesbehalve nodig zijn, weten ze je toch ertoe te zetten om ze allemaal te willen verzamelen. Al is het maar om toch één keer een klein beetje als Zelda te spelen.

Conclusie

Hoewel ik in de preview nog twijfelde of The Legend of Zelda: Tri Force Heroes een volwaardige game of een gimmick zou worden, mag het nu duidelijk zijn dat Tri Force Heroes een prima handheldtitel is. Zo weet het op een zeer dynamische wijze allerlei verschillende toffe levels en puzzels te presenteren, die het je soms toch even lekker moeilijk maken. Toch vraag ik me af of ik de game net zo sterk is zonder het hele Zelda-sausje. Inhoudelijk is de 3DS-titel namelijk ontzettend anders dan de andere The Legend of Zelda-titels. Zo mist dat bekende epische gevoel en heb je eigenlijk maar een erg beperkte vrijheid. Zo heb je praktisch alleen vrijheid bij het kiezen van welk level je wil doen. Al is Tri Force Heroes ook zonder dat sausje een titel die zeker veel te bieden heeft. En al helemaal als je samen speelt met anderen. Deze titel is het daarom zeker waard om eens op te pakken voordat The Legend of Zelda: Wii U (hopelijk) volgend jaar verschijnt.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Veel dynamische gameplay
  • Zeer inventieve puzzels
  • Eindelijk weer multiplayeren met Link
  • Nintendo-charme

Wat is NOT

  • Geen tweespelermodus
  • Beperkte vrijheid
  • Niet zo episch als andere Zelda-games

8.2

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren