World of Warships

Rum, knopen, zeilen, schreeuwerige piraten, nee, dat is World of Warships niet helemaal. Ontwikkelaar en uitgever Wargaming.net komt met de derde World of.. installatie die je met gigantische oorlogsschepen laat strijden op de golvende zee, zoals je hebt kunnen zien in onze impressie van het launch-evenement in Engeland. Geen vlugge tankgevechten of dogfights in de lucht, maar logge monsters op het water met meer kracht dan je zou denken. Als Nederlander mogen we trots zijn om zo’n game te kunnen spelen, met de oude vloot waar we bekend om zijn geworden. Maar is World of Warships in het free-to-play genre het spelen waard?

Hoist the colours!

World of Warships is dus de strijd op zee en een potje duurt maximaal twintig minuten, hoewel de meeste matches niet langer dan een kwartier duren. De opzet van de game is verder gelijk aan die van World of Tanks en Warplanes. Je hebt een dock waar je schepen liggen en kunt kiezen waar je mee wilt spelen. Je krijgt verder een map voorgeschoteld met kilometers zee, hier en daar eilanden en bergen en ten slotte een doel. Zo kan het zijn dat de twee groepen schepen één of meerdere cirkelvormige bases over moet nemen, of beide teams hun eigen basis moeten verdedigen. Door zo’n basis over te nemen verdien je punten waarmee je uiteindelijk het potje kunt winnen, of als één van de teams alle schepen naar de bodem van de oceaan heeft laten zinken. Dit gebeurt vaker dan je denkt, want het zijn niet voor niets oorlogsschepen en je wilt je tegenstander laten zien wat je kunt. Of Wargaming nog met andere modi komt is de vraag, voor nu is het divers genoeg, maar unieke missies zouden voor de toekomst wenselijk zijn.

Er zijn vier klassen in World of Warhips: Cruiser, Destroyer, Battleship en Aircraft Carrier. Vooral deze laatste klasse zorgt voor een hele andere wending in de game. Dit schip blijft meestal achter en heeft als enige een top view om de verscheidene vliegtuigen uit te sturen richting vijandige schepen. In het begin van een match kun je vrij weinig, omdat tegenstanders pas op de kaart verschijnen als jouw teamleden ze daadwerkelijk in het zicht hebben. Je kunt sowieso Fighters uitsturen om de zee te verkennen en vervolgens Dive Bombers of Torpedo Bombers op vijandige stukken lood af te sturen. Fighters kunnen daarbij andere vliegtuigen uit de lucht halen, de Dive Bombers kunnen bommen lossen op een schip en Torpedo Bombers lossen torpedo’s die enorm krachtig zijn. En hier komt de strategie om de hoek kijken, want vliegtuigen zijn niet onbeperkt, ze zijn kwetsbaar voor andere vliegtuigen en veel schepen hebben luchtafweergeschut. Kies daarom goed je momenten uit en spaar je vliegtuigen mits jij en je team in de knel komen.

In dit opzicht is de Aircraft Carrier voor de rustige speler, omdat je vanuit een top view vliegtuigen aanstuurt en niet aan het klooien bent om je kanonnen juist te positioneren. Ook de Battleships geven weinig stress, zij zijn vaak langzaam en log, maar zeer krachtig. Zo hebben ze zwaar geschut bij zich en kunnen veel schade hebben, goed voor de verre afstand. De Cruisers en de Destroyers zijn meer werk, aangezien deze sneller en wendbaarder zijn, maar dus ook kwetsbaarder. Mijn persoonlijke favoriet is de Cruiser vanwege de redelijke snelheid, vrij krachtige ammunitie en ze kunnen redelijk wat schade opvangen. De Destroyers zijn er voor het echte tactische werk, je zult continu moeten sturen, dichtbij moeten komen en de goede hoek moeten kiezen om de tegenstander weinig kans te geven.

Zeeslag

Wat mij opviel is dat de balans behoorlijk goed is tussen de schepen die gebruikt worden in matches. Zo kan er maximaal één Aircraft Carrier in een potje meedoen en is de verdeling tussen de rest van de klassen en Tiers verder prima. World of Warships kent namelijk tien Tiers en elke Tier heeft, vanaf IV, vier schepen tot zijn beschikking. Je start met een Cruiser, waarna je een Cruiser en een Destroyer vrij kunt spelen en dat gaat door tot Tier X. Elke match verdien je XP en virtueel geld. Met deze XP kun je, als je genoeg hebt verdiend met jouw schip, research doen naar een volgend schip binnen dezelfde of een volgende Tier. Vervolgens kun je met het virtuele geld het nieuwe schip aanschaffen en upgrades uitvoeren.

De eerste paar Tiers gaan vrij snel waardoor je denkt vlug bij de laatste Tier aan te komen. Maar nee, nog voor Tier V stijgt het aantal benodigde punten die je moet verdienen en zodoende stijgt de speelduur. Dit om de leefbaarheid van World of Warships te rekken en dat is helemaal niet erg. Echter, het free-to-play aspect bevat een betaalmethode om met echt geld sneller te levelen. Het is absoluut niet verplicht, maar als je het te lang vindt duren, kun je nieuwe Tier schepen kopen. De game is echter intens, spannend, strategisch en het voelt na al die uren spelen nog steeds als voldoening als je een vijandig schip de donkere zee in ziet verdwijnen. Zeker als je zelf behoorlijk wat schade hebt geleden, want op diverse plekken kun je weer op een andere manier functies verliezen. Zo kan een kanon tijdelijk uitgeschakeld worden, je stuurmechanisme, de motor of er loopt gewoonweg water het schip in. Dit is te verhelpen door te repareren, maar die knop is niet continu te gebruiken. Vaak moet je anderhalve minuut wachten eer je weer iets kunt maken, dus als je constant onder vuur ligt, staat je kans op overleven zeer onder druk.

Stuurboord, bakboord

De verschillende klassen voelen wezenlijk anders, hoewel de Cruisers en Destroyers nog het meeste op elkaar lijken. Verschillen in schepen zie je aan de hoeveelheid kanonnen, snelheid in knopen, draaisnelheid van kanonnen, wendbaarheid en hoeveel schade je kunt hebben. Je zult dus echt wat uren moeten maken om jouw perfecte schip te vinden en dat is heel tof. Soms wil je van een schip af en ga je veel spelen om snel een ander schip aan te kunnen schaffen. Het hoort erbij, maar ik heb nog geen enkel schip meegemaakt dat echt vreselijk speelde. Een Tier hoger voelt echter niet altijd beter, maar daar moet je dus een balans in vinden. Ook qua modus kan het verschillen waar je graag mee wilt spelen. Met veel bergen en eilanden kun je gemakkelijk schuilen en dus een wendbaar en zwakker schip kiezen. Op een open zee is bijvoorbeeld een Battleship weer fijner om de vele kilometers te overbruggen met je kanonnenvuur.

Een nadeel is echter wel dat communicatie belangrijk is, maar lang niet altijd nageleefd wordt. Met de F-knoppen op je toetsenbord kun je korte orders geven, of je kunt een strategie typen. In sommige potjes wordt hier goed op ingespeeld en gaat de communicatie vlekkeloos, maar het gebeurt nog vaak dat iedereen zijn eigen weg gaat en maar moet hopen op back-up. Hier zou Wargaming nog iets op kunnen verzinnen, al is het beste om met vrienden te spelen. Met persoonlijke communicatie kun je erg ver komen natuurlijk. Je hebt immers vaak tijd om iets te typen, want World of Warships is een vrij trage game en zodoende ben je vaak minuten aan het varen voordat de actie begint.

Technisch vuren

Om niet tegen die eerste minuten aan te hikken, heeft de ontwikkelaar een opzwepende soundtrack in het spel gestopt. De muziek is veelal episch en soms zelfs herkenbaar, zoals een instrumentale versie van ‘Wat zullen we drinken?’. Dit doet de game veel goeds en het houdt de sfeer erin. Verder ziet het spel er gelikt uit, zo hebben we op het launchfeestje in Engeland gemerkt. Wargaming houdt wel van de nodige details, authenticiteit en toegankelijkheid. Mijn eigen pc is immers een stuk ouder, waardoor het er grafisch niet denderend uitziet, maar wel prima speelt. World of Warships is geoptimaliseerd voor veel pc’s, dus zelfs met mijn bakkie ligt de framerate lekker hoog.

Conclusie

Als je van oorlogsschepen houdt of gewoonweg eens op het water wil strijden om de winst, dan is World of Warships de game die je moet oppakken. Volledig gratis met een betaalmethode naar keuze. De schepen zijn uiteraard langzamer dan de broertjes Tank en Warplane, maar dat zorgt voor meer strategie, tactische beslissingen en anticiperen op meerdere vijanden die opeens op de kaart opduiken. De verscheidene klassen voelen allemaal anders, spelen goed weg en met een samenwerkend team kun je op een geweldige manier winnen. World of Warships is makkelijk in te stappen, het schieten kan wat vaardigheid vragen, maar als je dat door hebt is het een genot achter elkaar je tegenstander weg te zien kwijnen. Verder zijn de modi voor nu prima en divers, al ben ik benieuwd of Wargaming meer variatie kan verzinnen. Op het gebied van mappen, de sfeer, de soundtrack, de graphics en de optimalisatie voor minder sterke pc’s zit het wel goed met de game. Het kan behoorlijk verslavend zijn en voor je het weet ben je uren verder met World of Warships. Een ijzersterke en loodzware oorlogsvloot!

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Heerlijke
 • intense en strategische zeegevechten
 • Klassen goed geoptimaliseerd
 • Makkelijk in te stappen
 • Veel te upgraden
 • Werkt op veel pc's

Wat is NOT

 • Vaak geen goede communicatie
 • Meer modi in de toekomst wenselijk

8.7

 1.   
  Kamelot2's avatar

  Goede review! Erg duidelijk beschreven super!

 2.   
  TinusGN's avatar

  Ik hoop ook op een grafische boost.

 3.   
  Pim Huberts's avatar

  Ik vind de game persoonlijk echt ruk ik houd er niet van speel liever een open world game

 4.   
  Basman01's avatar

  Ik vindt dit denk ik wel de beste van de World of … Serie. Echt een aanrader.

  Goede review.

 5.   
  Speedredz's avatar

  Ik vind deze game wel nice maar de grapichs zijn minder

 6.   
  Sjouke Hoogland's avatar

  Lijkt me duidelijk….. Binnenkort maar eens downloaden:).

 7.   
  jkampmeijer's avatar

  Mooie review, kan ik me bij aansluiten.
  Speel zelf sinds een maand World of Warships en is erg verslavend.
  8)

 8.   
  Fabianb's avatar

  @Pim wat heeft dit nou met de game te maken? Waarom speel je dit dan als je van open world games houdt?

 9.   
  knop73's avatar

  Goede review
  De game is leuk om te spellen
  De updat van het spel is ook goed
  Ik ben het met review eens ik mis ook nog wat dingen inde game!

 10.   
  TheNerdNL's avatar

  Ik ga het zeker effe proberen. De game.

 11.   
  TinusGN's avatar

  Het is een game die zal blijven ontwikkelen

 12.   
  Menthalla's avatar

  Op zich een vermakelijke game maar die, net als World of Tanks, ver buiten de benaderbare werkelijkheid staat. Het ontbreken van bijvoorbeeld duikboten en (aparte) luchtaanvallen, maken de game net als zijn “broer” World of Tanks net te statisch.