FIFA 16

FIFA 16 heeft dit jaar geen gemakkelijke klus om de harten van voetballiefhebbers te stelen, want concurrent PES heeft de lat onlangs behoorlijk hoog gelegd. Gewapend met een verbeterde gameplay, damesteams en een uitbreiding op de populaire spelmodus FIFA Ultimate Team, trekt FIFA 16 ten strijde. Is het genoeg om dit jaat weer de nummer één voetbalgame te zijn?

Behoorlijk vlot

Het is elk seizoen weer raak als FIFA en PES head to head het voetbalveld betreden. Fans van FIFA vinden PES maar klungelig spelen en lachen om het gebrek aan licenties. Fans van PES vinden FIFA maar een neppe ervaring, waarbij echt balgevoel ontbreekt. Tja, zoveel mensen zoveel wensen.

Na wat tragere delen met FIFA 13 en FIFA 14 stopte Electronic Arts vorig jaar een stevige dosis snelheid in het spel, waardoor vooral het veldspel behoorlijk vlot werd. De kritieken waren eigenlijk wel te verwachten: ondanks meer realisme in de gameplay voelde dat hoge tempo wel erg ‘arcade’ aan. Dit jaar drukt men het gas gelukkig iets minder diep in en speelt het op het veld heerlijk weg. Snelheid genoeg voor messcherpe counters en razendsnelle vleugelspitsen, maar ook voldoende temporisering om fysiek sterke verdedigers tot hun recht te laten komen.

De balbeheersing is in FIFA 16 weer doorontwikkeld, geoptimaliseerd zou je kunnen zeggen, waardoor het nog meer aankomt op precisie. Blind naar voren passen levert vrijwel altijd balverlies op en het moment van aanspelen en de loopacties die een speler maakt, zijn van grote invloed op het succes van je veldspel. De toevoeging van Passing with Purpose zorgt voor een extra optie bij het aanspelen van je medespelers. Door R1/RB ingedrukt te houden als je passt, geef je een snoeiharde pass richting een teamgenoot. Dit kan ideaal zijn om iemand ineens vrij te spelen of je afgeschermde aanvaller aan de rand van de ’16’ de bal in de voeten te schuiven. Let wel op wanneer je dit doet, want zo’n harde pass is niet voor elke speler makkelijk te verwerken. Technische vaardige toppers kunnen veel makkelijker zo’n bal controleren dan de gemiddelde beunhaas uit de Eredivisie.

Verder heeft EA goed gekeken naar verbeteringen om vaardige aanvallers en verdedigers in hun kracht te zetten. Zo is het maken van schijnbewegingen voor beide spelers makkelijker en hebben verdedigers meer opties om snel weer in positie te komen als ze een onhandige sliding inzetten. Het zijn relatief kleine puntjes, maar ze zorgen er wel voor dat de game qua realisme en simpelweg spelplezier weer de zaken prima voor elkaar heeft. Een stukje ondersteuning hierbij biedt de optie FIFA Trainer. Met een druk op de knop kan je deze vorm van assistentie aan of uit zetten. FIFA Trainer geeft je enkele opties met de bijbehorende knop(pen), zodat je ziet welke mogelijkheden je hebt om de bal af te spelen of een loopactie te maken. Het zijn vaak kleine tips en doorgewinterde spelers hebben het niet snel nodig, maar voor minder ervaren spelers kan het zeker in het begin een fijne ondersteuning zijn.

Nationalisme

De toevoeging van damesteams is vooral een item voor de jaarlijkse marketingmachine, want geen van mijn FIFA-vrienden zit hier op te wachten. Nationalistisch als ik ben, had ik het ook eerder een kans gegeven als onze Oranje leeuwinnen in de game zouden zitten. Misschien volgend jaar een nieuwe kans voor EA. Dit is zo’n vernieuwing die in dezelfde categorie zit als het fenomeen sfeer. Een schuddende camera als het stadion uit z’n dak gaat, meer mogelijkheden om je doelpunten te vieren, enzovoort. Relatief kleine zaken die vast wel wat mensen vrolijk stemmen, maar het is inmiddels geen hele grote stap vooruit. We zijn verwend geraakt en dat het EA eigenlijk vooral aan zichzelf te danken.

Wat daarnaast juist wel opvalt, zijn de hondslelijke gezichten van spelers uit de Eredivisie. Bij een aantal kan je wel wat grove gelijkenissen vinden, maar veel spelers zijn toch echt heel generiek. Wederom een puntje voor de lijst met nationalistische kritieken. Buitenlandse topclubs zien er uiteraard weer subliem uit en dat zijn ook de meest gekozen teams in de online multiplayer. Ga je echter met je eigen clubcarrière aan de slag, dan is het best jammer als je bij een Nederlandse topclub amper realistische koppen ziet. Dit doet bijna denken aan de periode van Davilex-games, waarbij spelers naast variaties op hun echte namen qua uiterlijk met moeite alleen de huidskleur goed hadden. Gelukkig scoort FIFA met alle licenties nog altijd wel veel beter dan de concurrentie, dus in dat opzicht wint de footie van EA het met gemak wat betreft authenticiteit.

Op het gebied van spelmodi is het ook vooral een kwestie van evolutie. Een optie om spelers te trainen in de Career is een leuk extraatje, FIFA Ultimate Team heeft wat fijne tweaks op het gebied van transfers en gebruiksgemak en de variant FUT Draft is een leuke, laagdrempelige versie van FIFA Ultimate Team in de hoop wat meer spelers richting FUT te lokken. Een logische ontwikkeling, aangezien FIFA Ultimate Team nog altijd een flinke bron van inkomsten is voor Electronic Arts dankzij de vele card packs die je ook met echt geld kunt kopen.

Niet door de beugel

Alleen maar lof dit jaar voor FIFA? Zeker niet. Als deze review op een zeer emotioneel moment tijdens een wedstrijd geschreven zou zijn, dan waren de eerste twintig regels al gevuld met woorden die niet door de beugel kunnen. Zo is de scheidsrechter nog altijd een enorme zeikerd. Een stevige schouderduw? Vrije trap. Liefst ook nog een gele kaart. Een sliding, die in de herhaling zichtbaar perfect op de bal is? Vrije trap en geel. Een stevig duel om de bal, waarbij zowel de AI als jijzelf fysiek spel gebruikt? Vrije trap, bij voorkeur tegen jou. Kortom, de scheids is regelmatig tenenkrommend streng. Op dat vlak zie ik liever de scheids van PES. Liever teveel door laten gaan dan de wedstrijd bij vlagen kapot fluiten.

Verder is ook het commentaar nog steeds erg matig. Over de Nederlandse commentaartoppers zal ik niet eens beginnen, die twee pipo’s waren we jaren geleden al zat, maar het valt in FIFA 16 regelmatig op dat opmerkingen totaal misplaatst zijn. Als de gameplay steeds meer realisme nastreeft, mag je verwachten dat ook de audiovisuele omlijsting steeds sterker wordt. Helaas laat EA op dat vlak nog altijd steken vallen. Als je nipt buitenspel staat en scoort, hoor je ineens dat het toch geen grote kans zou zijn. Een pegel op doel wordt nogal eens benoemd als zwak rollertje. Kleine smetjes, maar dit soort zaken is al heel wat jaren een gebrek van de games. EA haalt bakken met geld binnen met iedere nieuwe FIFA-game, dan mogen ze dit soort ‘randzaken’ ook wel eens goed op orde maken.

Conclusie

Is FIFA 16 dit jaar de beste? Of gaat PES 2016 met de eer aan de haal? Hoewel het beiden footies zijn, vind ik het al jaren appels met peren vergelijken. Geen van twee is ‘beter’, ze spelen vooral anders. Iemand die van mening is dat “de echte voetballiefhebber game X speelt” is gewoon dom. Je kijkt welke gameplay en sfeer het beste bij je past en maakt dan een keuze tussen de appel of de peer. FIFA 16 scoort dit jaar in elk geval weer dikke punten op het gebied van een vlotte gameplay en nog meer precisie qua balbeheersing. De veranderingen op het gebied van de spelmodi zijn relatief klein en de basis van alles is dan ook al vele jaren niet veranderd. De kleine tweaks en toevoeging zoals FUT Draft zorgen gelukkig nog voor een frisse wind.

Als we heel kritisch zijn, dan mogen we EA echt wel afrekenen op het feit dat het commentaar vrij matig is. Ook had men de scheids wel iets coulanter mogen maken, want het is frustrerend zo vaak als die kerels het spel onnodig stilleggen. Op dat vlak wint PES het dit jaar met gemak. Toch zijn het kleine smetjes op een verder heel solide voetbalgame. FIFA 16 doet precies wat we er van verwachten, namelijk voortborduren op de succesformule van de afgelopen jaren. Het is alleen wel te hopen dat we volgend jaar eens wat echte sprongen vooruit gaan zien. De jaarlijkse evolutie met kleine aanpassingen is vrij makkelijk scoren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Verfijning van de realistische gameplay
 • Nog meer mogelijkheden voor aanvallers en verdedigers
 • Prima doorontwikkelingen van spelmodi
 • Sfeer en licenties

Wat is NOT

 • Scheids is een zeikerd
 • Commentaar is nogal eens misplaatst
 • Veel spelers ogen totaal niet

8.5

 1.   
  fdennis's avatar

  Uitstekende review. Ik heb nog wel 1 minpuntje. En dat is de standaard tracklist. Bijna alle nummers had ik na een dag spelen al gehoord. Waardoor je binnen no time dezelfde nummers hoort. Een game als fifa behoort na mijn mening minimaal 150 nummers te bevatten. Met het liefst iedere maand een aantal nieuwen erbij.

 2.   
  Basman01's avatar

  Mooie review ben het over het algemeen met je eens 🙂

  Nationalistisch als ik ben, had ik het ook eerder een kans gegeven als onze Oranje leeuwinnen in de game zouden zitten

  Hier ben ik het ook echt mee eens, doen onze leeuwinnen het zo goed, zitten ze niet eens in fifa…

  Wat daarnaast juist wel opvalt, zijn de hondslelijke gezichten van spelers uit de Eredivisie. Bij een aantal kan je wel wat grove gelijkenissen vinden, maar veel spelers zijn toch echt heel generiek. Wederom een puntje voor de lijst met nationalistische kritieken. Buitenlandse topclubs zien er uiteraard weer subliem uit en dat zijn ook de meest gekozen teams in de online multiplayer. Ga je echter met je eigen clubcarrière aan de slag, dan is het best jammer als je bij een Nederlandse topclub amper realistische koppen ziet

  Dit vind ik ook zeer jammer. Ik speel altijd carriere met mijn ajax en ja dan wil ik ze graag ook kunnen herkennen op het veld, maarja dan heb je twee blanke blonde spelers en dan is het maar goed schatten wie het is(of natuurlijk naar het rug nummer kijken :wink:)

  Verder is ook het commentaar nog steeds erg matig. Over de Nederlandse commentaartoppers zal ik niet eens beginnen, die twee pipo’s waren we jaren geleden al zat,

  “Wat een duik, een snoek is er niks bij”
  – FIFA16, FIFA15 ,FIFA14 etc. 🙁

  Dit jaar drukt men het gas gelukkig iets minder diep in en speelt het op het veld heerlijk weg. Snelheid genoeg voor messcherpe counters en razendsnelle vleugelspitsen, maar ook voldoende temporisering om fysiek sterke verdedigers tot hun recht te laten komen.

  Ik vind dat de Snelheid inderdaad lekker. Maar als we het dan weer over Nationalisme hebben dan kloppen de stats van spelers ook weer niet. Spelers die normaal alle andere in je selectie er makkelijk uit rennen hebben nu een snelheid van 71 😕

  De balbeheersing is in FIFA 16 weer doorontwikkeld, geoptimaliseerd zou je kunnen zeggen, waardoor het nog meer aankomt op precisie

  Het voelt nu ook erg lekker als je een goede pass geeft 😀
  Ik zelf speel gewoon weer lekker verder met deze FIFA, hoewel ik wel toegeeft dat er meer verbetert mag worden speel ik het toch een heel seizoen lang, want het blijft gewoon mijn game. 8)

  PS. Goede review 🙂

 3.   
  Leon 2.0's avatar

  Dit weekend de nodige potjes FIFA 16 gespeeld met wat vrienden en ik ben er nog niet helemaal uit wat ik van de game moet vinden en of het nu een stap vooruit is ten opzichte van FIFA 15. Moet toch wel behoorlijk wennen omdat FIFA 16 anders speelt, maar of het nu echt beter is… Het zal ten dele ook wel een kwestie van gewenning zijn. 🙂

 4.   
  mastertje's avatar

  Het is inderdaad even flink wennen. En dan vooral de passing en voorzetten (bij mij)
  Echter geeft een succesvolle aanval/counter nu wel veel meer voldoening dan bij vorige delen.

 5.   
  Fiscus's avatar

  Ik ben weer vol aan het genieten.

 6.   
  nielsiebro's avatar

  waarom hetzelfde cijfer als pes?

 7.   
  FireBallz's avatar

  Double Min had eigenlijk Triple min moeten zijn: Ik erger me kapot aan die scheids. het is net zoals bij PES 14, elke sliding is standaard een overtreding, elk schouderduwtje wordt als fout gezien, zelfs tegen de tegenstander aanlopen wordt niet als reglementair gezien. Overigens, de wat ‘tragere delen FIFA 13 en FIFA 14’ vond ik juist perfect gebalanceerd: op FIFA 15 speelde letterlijk ie-der-een met Real Madrid in Seasons, en als sterke beer in de verdediging had je geen schijn van kans bij FIFA 15, dit jaar loopt het allemaal veels te sloom. FIFA moet knallen volgend jaar of eventueel met patches, want anders stap ik over naar hun concurrent. Aan FUT vind ik toch niks, dus waarom zou ik niet naar Konami stappen? En PES 16 wordt als geweldig beschreven.

 8.   
  PaNNa's avatar

  Goede review , en ben het met alle punten eens. Zelf ga ik nog wachten met deze aan te schaffen.

 9.   
  jelte23's avatar

  ik heb beide demos gespeeld en vind fifa 16 veel fijner spelen dan pes 16

 10.   
  TheHulk0183's avatar

  Vindt de scheids toch echt een minpunt. Vooral online zorgt dit voor frustratie