Pro Evolution Soccer 2016

De strijd der voetbalgiganten barst zoals gewoonlijk rond september los en Pro Evolution Soccer 2016 (PES 2016) mag dit jaar de aftrap doen. De laatste jaren is PES weer met een opkomst bezig en doet echt zijn best een voet tussen de deur van FIFA te steken, die al een aantal jaar wat kleinschaliger is met vernieuwing. Maar lukt het Pro Evolution Soccer 2016 het op gebied van gameplay de grote concurrent van de troon te stoten? Het komt akelig dichtbij.

Wil je menu of wil je me straks?

Konami, of eigenlijk de ontwikkelaar PES Productions, leert, kijkt af en doet het op zijn eigen manier na, zoals te merken is in Pro Evolution Soccer 2016. Het onoverzichtelijke en duizend schermen tellende menu is verleden tijd. PES 2016 legt de focus op een metro menu, zoals we dat bij de laatste versies van Windows en ook FIFA hebben gezien. Duidelijk, strak, met bovenin nog wel tekstuele balkjes die je naar een volgend raamwerk brengt. Ook bij het kiezen van de strategie van jouw team wordt dit deels in beeld gebracht. Overzichtelijk de formatie van het team op het veld, een zeshoek voor de kwaliteiten van een individuele speler en de algemene beoordelingen van een voetballer. Toegegeven, het blijft wennen, maar als je er eenmaal in zit en het menu een aantal keer binnenstebuiten hebt getrokken, dan voelt het als een grote verbetering.

Het menu en vooral de statistieken, trainingen, financiën, posities en conditie van de spelers in PES 2016 lijken voor mij zelfs meer informatie te bevatten dan zijn grote concurrent. Iets diepgaander waardoor je meer moeite doet een strategie te kiezen en spelers op een juiste manier te positioneren. Er zijn wel wat laadtijden natuurlijk, maar het manoeuvreren in het menu gaat vrij rap wat voor mij belangrijk is. Ook een snel potje starten is nu mogelijk, waar het een paar jaar geleden met footies dramatisch wat qua laadtijden en je menu na menu voorgeschoteld kreeg.

Snelle dribbel

Maar nu, de gameplay. Waar PES 2015 al een grote verbetering was op de voorgaande jaren, doet PES 2016 hier nog een schepje bovenop, een flinke naar mijn gevoel. Wat voelt deze versie ontzettend strak aan! De focus ligt heel erg op het kleinschalig voetballen, het vlugge dribbelen, afleidingsmanoeuvres en korte passes. Blijf je binnen dit stramien, dan heb je snel voetbal waarbij de controle over de bal behoorlijk aan jouw voeten ligt. Het sprinten echter is veelal een groter risico, aangezien het tempo direct naar beneden zakt. Het naar voren sprinten is een moeilijkere tactiek, tenzij je een paar snelle spelers in je team hebt. PES 2016 kan hierdoor wellicht wat minder toegankelijk aanvoelen, maar als je er energie in steekt heb je veel mogelijkheden het spelletje te spelen.

Waar ik bij FIFA niet altijd veel merk als ik de formatie aanpas of bepaalde spelers wissel, kan het in PES 2016 direct een groot verschil maken. De formatie van jouw team kan sowieso veel bepalen aan hoe goed ze samen spelen. Ook tijdens een match kun je uiteraard van strategie wisselen en bij kans op krappe winst gooi je de achterhoed dicht met een paar extra verdedigers. Sta je gelijk of dreig je te verliezen, kan alles naar voren gooien veel uitmaken. Het voelt wat minder geforceerd dan vorige delen, maar juist iets waar je voor moet werken. En je team perfectioneren helpt echt heb ik gemerkt, zoals dat je spelers die slecht passen en matig ballen aannemen niet tegenover elkaar moet zetten. Dit kan veel schelen en die kleine details kunnen voor een ander potje voetbal zorgen.

Fysiek gevoel

Eén van de dingen die hier aan bijdraagt zijn de physics, die flink zijn opgeschroefd. De bal rolt en stuitert anders en zodoende heb je meer controle over passes en dribbels, die natuurlijk ook wel eens drastisch fout aflopen. Daarnaast bewegen de meeste spelers een stuk fijner, hebben ze kleine draaihoeken en anticiperen ze met vlugge bewegingen, kopballen of een strakke pass. Ook het fysieke contact maakt het weer realistischer dan voorheen. De animaties reageren op hoe spelers tegen elkaar aan botsen, elkaar duwen of hoe er getackeld wordt. Dit zorgt voor meer dynamiek in het spel en hoewel nog steeds niet alles klopt en ik wat foutjes heb meegemaakt, voelt het voetbal in PES 2016 door deze ontwikkelingen erg goed.

Waar PES 2016 nog wel eens naast grijpt zijn de kwaliteiten van de keeper en de scheidsrechter. FIFA strooide vorig jaar met kaarten en deze PES lijkt wel rugby toe te staan. Beide zijn niet in balans, hoewel ik het zeker fijn vond dat het spel negen van de tien keer gewoon door kon gaan, zonder dat er zielig en vol pijn afgefloten werd door de arbiter. Echter, de balans is toch wel wat zoek vanwege een aantal tackles die echt niet ongestraft konden blijven. Leuk voor mij, maar niet helemaal realistisch. Anderzijds lijkt het niveau van keepers heel lastig te programmeren. Het ene potje is de keeper onverslaanbaar en zijn onmogelijke ballen gered, het andere potje zie je duidelijk dat de doelman zich inhoudt met duiken en er een lullig doelpunt valt. Dit zijn echter één van de weinige kritiekpunten op het spel van PES 2016, dat zichzelf verder behoorlijk aan het overstijgen is.

Licentieloos

Het grootste gemis voor de diehard voetbalfan is natuurlijk als er niet of nauwelijks licenties aan een game zijn verbonden. Het lukt Konami nog altijd niet alle licenties van de divisies binnen te harken en dat is gewoon zonde. PES 2016 heeft bijvoorbeeld wel alle Serie A-teams, maar de competitie zelf is ongelicenseerd. Dit is ook het geval bij de Premier League, die de English League wordt genoemd en alleen Manchester United als enig gelicenseerd team heeft, en er in Duitsland maar drie Bundesliga licenties zijn. Het wordt tijd dat Konami hier werk van gaat maken, want hierdoor zullen veel voetbalfans de game links laten liggen en dat terwijl de gameplay dit jaar ijzersterk is. De soundtrack is tevens karig alsook het gebrek aan echte stadions. De game doet het echter wel weer goed op de grafisch gebied. De spelers lijken lang niet allemaal vlekkeloos op de echte voetballers, maar de polygonen op de gezichten, van de stadions, het gras en de algemene sfeer zijn van prima kwaliteit. Natuurlijk blijft het publiek achter qua pracht, maar het draait nu eenmaal om de actie op het veld.

Conclusie

Pro Evolution Soccer 2016 doet absoluut weer aan evolutie, want de footie speelt heerlijk weg. Het spel voelt iets minder toegankelijk in het begin, maar na een paar potjes is het gevoel er en dan wil je alleen maar meer. De kleine passes, het dribbelen, het uitspelen van de verdediging en verre passes naar voren, het werkt strak en lekker vloeiend. Het tempo daalt als je de sprint inzet, maar de balans is prima en samen met de controle die je hebt over de bal en het spel, kun je acties mooi afwerken. Ook de physics helpen hierbij, waarbij fysiek contact een match iedere keer anders laat aanvoelen, alsmede het aanpassen van je strategie binnen het team. Dit heeft veel effect en kan de wedstrijd binnen luttele seconden omdraaien. Helaas is de balans van de keeper en de scheidsrechter zoek, waarbij er te weinig gefloten wordt en de kwaliteit van de keeper elke match heel anders kan zijn. Tot slot heeft Konami moeite met de licenties, maar zit PES 2016 vol content, ziet het er goed uit en het zou de concurrentie dit jaar schade aan kunnen doen. Pro Evolution Soccer flikt het dit jaar.

Omdat wij een vroege reviewversie van Pro Evolution Soccer 2016 kregen, hebben we de online functies niet kunnen testen. De ervaring van deze game is dus volledig singleplayer.
Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Snelle
 • strakke gameplay
 • Controle en gevoel over de bal
 • Strategie aanpassen van spel omgooien
 • Overzichtelijk en verfijnd menu
 • Verbeterde physics

Wat is NOT

 • Keepers niet in balans
 • Scheidsrechters fluiten te weinig
 • Nog steeds die licenties

8.5

 1.   
  Fiscus's avatar

  Goed om te horen dat PES dichter bij FIFA komt. Dat houdt EA scherp waardoor ze sneller iets zullen verbeteren.

 2.   
  Noice!'s avatar

  Fiscus schreef, "Goed om te horen dat PES dichter bij FIFA komt. Dat houdt EA scherp waardoor ze sneller iets zullen verbeteren. "

  Lol, dichterbij! Ze waren FIFA vorig jaar al mijlen voorbij. FIFA is voor de 12- jarige met CR7 posters aan de muur, PES is voor mannen die van voetbal houden ipv letten op welke schoentjes Memphis nu weer aan heeft.

 3.   
  mastertje's avatar

  Mad Mexx schreef, "

  ”Fiscus” schreef, "Goed om te horen dat PES dichter bij FIFA komt. Dat houdt EA scherp waardoor ze sneller iets zullen verbeteren. "

  Lol, dichterbij! Ze waren FIFA vorig jaar al mijlen voorbij. FIFA is voor de 12- jarige met CR7 posters aan de muur, PES is voor mannen die van voetbal houden ipv letten op welke schoentjes Memphis nu weer aan heeft."

  Tuurlijk jonge als jij dat vindt.. Kan ook zijn dat mensen (zoals ik) totaal niet tegen ongelicenceerde team/spelers kunnen. Vind dat zo ongelooflijk nep aan voelen op de een of andere manier. Ook de pes gameplay ligt mij niet. Maar ben dan ook een 12 jarig kind blijkbaar, en depay heeft roze schoentjes tegenwoordig toch?

 4.   
  Jows's avatar

  Speciaal een account aangemaakt vanwege deze review. Konami doet zogenaamd niet genoeg aan de licenties, maar dat is onwaar.
  EA heeft tot 2018 de licentie van de PL, de Bundesliga en vele andere competities. De Engelse bond is lid van de FIFPRO, daarom zijn de namen van de spelers door Konami wel te gebruiken. De Duitse bond is geen lid van de FIFPRO. Daarom mag Konami de namen van de spelers die in de Bundesliga spelen niet gebruiken. Het is Konami echter toegestaan om een paar losse afzonderlijke teams in het spel onder te brengen.
  Dat is de reden. EA mag de licentie jaarlijks verlengen en zodoende komt Konami niet aan bod. Zo lang hier niets aan wordt gedaan blijft t zeuren.
  De Spaanse, Franse en NL bond verkopen0 de rechten los (aan welke partij dan ook). Zo hoort het. Kijk dat clubs de exclusieve rechten van hun stadion verkopen is wat anders.

  P.s. om dezelfde achterlijke reden mag EA niet gebruik maken van de UEFA licentie.

 5.   
  Felis_Rufus's avatar

  Jows schreef, "Speciaal een account aangemaakt vanwege deze review. Konami doet zogenaamd niet genoeg aan de licenties, maar dat is onwaar.
  EA heeft tot 2018 de licentie van de PL, de Bundesliga en vele andere competities. De Engelse bond is lid van de FIFPRO, daarom zijn de namen van de spelers door Konami wel te gebruiken. De Duitse bond is geen lid van de FIFPRO. Daarom mag Konami de namen van de spelers die in de Bundesliga spelen niet gebruiken. Het is Konami echter toegestaan om een paar losse afzonderlijke teams in het spel onder te brengen.
  Dat is de reden. EA mag de licentie jaarlijks verlengen en zodoende komt Konami niet aan bod. Zo lang hier niets aan wordt gedaan blijft t zeuren.
  De Spaanse, Franse en NL bond verkopen0 de rechten los (aan welke partij dan ook). Zo hoort het. Kijk dat clubs de exclusieve rechten van hun stadion verkopen is wat anders.
  P.s. om dezelfde achterlijke reden mag EA niet gebruik maken van de UEFA licentie."

  Tof dat je even komt reageren. Kunnen wij je terug verwachten? De FIFA- review is nog in de maak.

 6.   
  Noice!'s avatar

  mastertje schreef, "

  ”Mad Mexx” schreef, "[quote=”Fiscus”].."

  Lol, dichterbij! Ze waren FIFA vorig jaar al mijlen voorbij. FIFA is voor de 12- jarige met CR7 posters aan de muur, PES is voor mannen die van voetbal houden ipv letten op welke schoentjes Memphis nu weer aan heeft."

  Tuurlijk jonge als jij dat vindt.. Kan ook zijn dat mensen (zoals ik) totaal niet tegen ongelicenceerde team/spelers kunnen. Vind dat zo ongelooflijk nep aan voelen op de een of andere manier. Ook de pes gameplay ligt mij niet. Maar ben dan ook een 12 jarig kind blijkbaar, en depay heeft roze schoentjes tegenwoordig toch?[/quote]

  Als je morgen wakker wordt kun je misschien even opzoeken wat de edit option van PES inhoudt: al voor dat de game uit is kun je een option file downloaden en kopiëren naar je console die alle namen, kits en stadions regelt. Zo kan elke FIFA gamer tóch de goede naampjes zien én het beste voetbal spelen.

  Gouden schoenen heeft Depay, gouden schoenen 😀

 7.   
  GBA43's avatar

  Ik blijf even neutraal.. ik koop ze allebei. Heb namelijk genoeg vrienden die wel hun voorkeur hebben, vind ze beide wel tof.

  Alleen de manier waarop sommige hun opdringerige mening verkondigen bevalt me niet.

 8.   
  Noice!'s avatar

  Ik wil zojuist PES even de 10 geven die het duidelijk verdient, lukt het niet! De game zou nog niet uit zijn.
  Typisch gevalletje weer van de FIFA Mafia die ervoor probeert te zorgen dat de enige echte voetbalgame slechter verkoopt dan die opgewarmde drol waar de EA schaapjes elk jaar weer voor naar de winkel hollen. EA heeft een dikke vinger in de pap bij al die websites en betaalt winkels als Bart Smit en Mediamarkt dik voor mooie plaatsen en een vermelding in het foldertje. Ook zorgen ze ervoor dat licenties voor Leagues en teams enkel beschikbaar zijn voor FIFA, waardoor alle kinderen die het spel niet snappen maar kiezen voor de game met “alle namen”.

  Het is goed dat er een hoop gamers wél kritisch zijn en zo door die Mafia praktijken heen prikken en kiezen voor de titel die goed speelt ipv de titel die hen wordt opgedrongen. FIFA is inmiddels speelbaar via EA acces en ik dacht niet dat het mogelijk was, maar hij is nóg slechter dan vorig jaar. Er zit compleet geen flow in en het enige wat belangrijk is is snelheid en fysiek: als je C Ronaldo als CV opstelt is hij beter dan elke andere CV omdat hij snel genoeg is. Verder zit het weer vol van de absurde doelpunten en na 3 matches had m’n Xbox al 13 goals uit zichzelf record omdat ze zo opmerkelijk waren: maar na 10 keer scoren van 35 meter is de lol er wel van af.

  Wat een drama weer dat onze jeugd opgroeit met die bagger omdat de Mafia ze weghoudt bij PES.

  ”GBA43″ schreef, "Ik blijf even neutraal.. ik koop ze allebei. Heb namelijk genoeg vrienden die wel hun voorkeur hebben, vind ze beide wel tof.
  Alleen de manier waarop sommige hun opdringerige mening verkondigen bevalt me niet."

  Het is inderdaad niet netjes hoe dat FIFA tuig hun mening altijd opdringt, maar wat doe je eraan? De Mafia is sterk, daar kun je al liefhebber, als purist weinig doen. Maar slim dat je beide versies neemt, zoals gezegd speel ik ook FIFA, want pas als je FIFA kent weet je pas echt hoe belangrijk het is dat PES bestaat.

 9.   
  FireBallz's avatar

  Redelijk vreemd dat PES nooit voor old-gen en current-gen maakt. Ze hadden enorme aanpassingsproblemen met PS2 -> PS3, ik denk dat ze daardoor nu volledig zijn overgestapt naar PS4, X1, en PC.