One Piece: Pirate Warriors 3

Als je denkt dat het op het Centraal Station in onze hoofdstad druk is, dan heb je de Dynasty Warriors-games nog nooit in actie gezien. Het genre staat bekend om zijn duizend-tegen-één-gevechten en wat dat betreft zijn de One Piece: Pirate Warriors-games geen uitzondering. Alleen al in de proloog van het nieuwste deel versloeg ik dik drieduizend tegenstanders en dat met honderden tegelijk. Helemaal alleen stond ik er niet voor, want de bekende piraten uit de Straw Hat-crew staan je bij in de waanzin die One Piece: Pirate Warriors heet.

Vernederen en afstraffen

Het principe van de games is erg simpel. De avonturen van Luffy D. Monkey en de Straw Hat Pirates spelen zich net als in de Warrior-games af in afgesloten gebieden, die veroverd of verdedigd dienen te worden tegen de aanvallen van andere piraten en de marines. Gebieden in het speelveld zijn te winnen door leiders te verslaan, die vaak pas na het volbrengen van bepaalde voorwaarden op het toneel verschijnen. Meestal gebeurt dat door het afstraffen van een bepaald aantal vijanden en deze lopen in aantal dus flink op. Het copy-pasten van hun uiterlijke kenmerken is daarbij flink aanwezig en het plezier komt dus met name voort uit het vernederen van de duizenden generieke tegenstanders, afgewisseld door krachtmetingen met de geflipte eindbazen uit het One Piece-universum.

Ook in de moeilijkste stand is One Piece: Pirate Warriors 3 niet moeilijk te noemen, maar frustrerend kan de ervaring zeker worden. De verschillende hoofdstukken in het uitgebreide verhaal kunnen namelijk zeker een half uur duren en daarbij is het de bedoeling om tussentijdse doelen te halen. Denk aan het voorkomen dat teamgenoten van het strijdveld vluchten, of juist het succesvol verdedigen van een specifiek gebied op de map.Tussen al het gebeuk door, is het zeer aan te raden om deze doelen goed in de gaten te houden. Als je faalt en na dik twintig minuten helemaal opnieuw moet beginnen, kan de controller dus behoorlijk in je handen kraken. Als je goed op de waarschuwingen let, is een kapotte controller echter vrij goed te voorkomen.

De clown op zijn muil timmeren

One Piece-fans kunnen hun hart ophalen, maar waarschijnlijk zullen anderen de game links laten liggen. De serie valt namelijk op door de ontzettend vreemde personage’s, waarvan Buggy – een clown met losse ledematen – en Arlong – met een neus als een zwaardvis – slechts twee voorbeelden zijn. Daarnaast is de serie is al achttien jaar oud en het is als buitenstaander dus best lastig om de logica achter de enorme verhaallijn en de vele figuren te ontdekken. De games zijn ieder voor zich een zeer natuurgetrouwe weergave van de anime-episodes en werkelijk een lust voor het oog. In Pirate Warriors 3 is de presentatie net weer wat fijner dan in zijn voorganger, hoewel de eerdere delen ook al goed voor de dag kwamen met hun cel shaded-stijl. De verhaallijn in het derde deel voert ons mee terug naar de dag waarop Luffy besloot om de Pirate King te worden en neemt ons mee op een reis waarop hij crewleden zoekt om samen met hen de beste te worden. De Straw Hat Pirates zijn geboren en wat dat betreft is dit deel een prima instapmoment voor nieuwsgierigen. Alsnog bieden de verschillende episodes echter maar beperkt houvast als je nieuw bent bij het onderwerp.

De verschillende episodes worden gebracht met een introductie in manga-stijl en na de plichtplegingen, is het tijd om los te gaan in de arena. De opzet zorgt ervoor dat je eigenlijk van strijdveld naar strijdveld gaat en daarbij steeds weer om je heen aan het slaan bent. De gameplay wordt daarom repetitief als de 27-DVD collectie van Bassie & Adriaan, maar gelukkig kun je in dit geval wel de clown op zijn muil timmeren. Gelukkig is de cast met personages zo groot dat er variatie ontstaat in het type aanvallen. Ieder personage heeft namelijk zijn eigen moves en speciale aanvallen en hoewel je voornamelijk op een paar knoppen zult rammen, is er wel degelijk een ander gevoel bij de keuze voor een andere vechter.

Muntenverzameling

Met zoveel vijanden tegelijk op het scherm weet de game zich aardig staande te houden en alleen tijdens de drukste momenten kakt de framerate wat in. Het is ook het voordeel van de PlayStation 4-versie want in vergelijking met de editie voor de PlayStation 3 en eerdere delen in de serie. Er zijn meer vijanden tegelijk aanwezig en de hectiek is daarom nog groter dan voorheen. Door speciale munten te verzamelen, ontsluit je extra vaardigheden en perks die je in de gevechten helpen en anders dan in voorgaande delen, ontvang je deze niet uit schatkisten, maar door tegenstanders te verslaan. Waar je eerder zelf munten moest combineren, worden deze nu automatisch toegewezen en is het meer zaak om er voldoende van vrij te spelen.

Verzamelen is sowieso een belangrijk onderdeel in de One Piece-games want naast munten zijn er deze keer ook legends vrij te spelen die op hun beurt weer voordelen opleveren gedurende de strijd. Bij de content die in deel drie te vinden is, verbleekt iedere postzegelverzamelaar en wat betreft tijdsbesteding zit het allemaal wel goed.

Naast de steun in de singleplayer, zijn er ook online gevechten te voeren. De verschillende episode’s zijn samen met een ander te spelen door te antwoorden op een rescue request of er zelf één uit te zenden. Het nadeel is wel dat de betreffende episode opnieuw start als een medespeler in de game komt en het is jammer dat je dus niet kan inspringen op een willekeurig moment. De online-sessies die ik afwerkte verliepen echter goed en coöperatief aan de gang is echt een meerwaarde.

conclusie

One Piece: Pirate Warriors 3 is een aanrader voor de One Piece-fans. De knotsgekke avonturen van piraat Luffy worden zeer natuurgetrouw en kleurrijk in beeld gebracht en zijn een feest der herkenning voor ingewijden. Het verhaal is niet bepaald toegankelijk voor nieuwkomers en de repetitieve gameplay zal hen niet bepaald uitnodigen om in te stappen. Toch is er veel plezier te beleven met het onoverwinnelijke gevoel dat de gameplay brengt en de gunfactor die de fantasierijke personages met zich mee brengen. Vernieuwing is niet echt aanwezig en wat dat betreft is het allemaal meer van het goede, als je er van houdt.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • One Piece fanservice van de bovenste plank
  • Slaan
  • trappen en special moves
  • Lekkere tunes

Wat is NOT

  • Meer herhaling dan de Friends-seizoenen
  • Onbegrijpelijk voor de niet ingewijden
  • Weinig vernieuwing

7.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren