Forza Motorsport 6

Forza Motorsport 5 was een prima game om de lancering van de Xbox One mee te vieren. Visueel zag het er heel gelikt uit en de gameplay van Forza is eigenlijk al vele edities dik in orde. Toch bekroop veel spelers het gevoel dat het niet de ultieme Forza-game was waar iedereen op gehoopt had. Vooral qua content was het best karig met niet bijzonder veel auto’s en vooral erg weinig tracks om op te racen. Ontwikkelaar Turn10 heeft de kritieken ter harte genomen en Forza Motorsport 6 dendert met de deur in huis als Jeremy Clarkson in een Reliant Robin. Genoot je al van Forza 5? Zet die game maar snel uit je hoofd, want Forza Motorsport 6 is een hoogtepunt in de franchise!

Why we race…

Als we om te beginnen eens het overzicht met feiten erbij pakken, dan valt direct op dat Forza Motorsport 6 het vorige deel in veel opzichten links en rechts heeft ingehaald. Visueel belooft men nog steeds de mooie 1080p-resolutie en 60 frames per seconde op je beeldscherm te toveren, terwijl er vooral op het gebied van content een sprong vooruit is gemaakt. Met 26 tracks heb je aanzienlijk meer locaties om te gaan racen. Daarnaast is het aantal voertuigen meer dan verdubbeld tot meer dan 450 auto’s, die ook echt allemaal te bewonderen zijn tot in de kleinste details met ForzaVista. Heerlijk voor de verzamelaars en vooral tof voor liefhebbers van bepaalde merken, want er is nu weer echt bizar veel om vrij te spelen.

Waar Tom en Baard het in de hands-on video preview over hadden, was de toevoeging van regen en rijden in het donker. Het lijkt op papier een eenvoudige toevoeging, maar al bij de eerste rondjes in de regen merk je dat dit echt een race flink kan beïnvloeden. Je kunt nog minder volle bak elke bocht in scheuren en je dient goed op te letten waar poeltjes water op de baan liggen, want daar ga je geheid flink wat grip verliezen. Het risico op aquaplaning, waarbij je volledig de macht over je voertuig kunt verliezen, is zeker aanwezig als je niet goed oplet.

Fun-factor

Verwacht overigens geen dynamisch weersysteem. Het regent tijdens een race of niet. Hetzelfde geldt voor het racen in de nacht. Wat mij betreft geen groot gemis en aangezien het volgens Turn 10 nodig was om de game grafisch op 1080p en 60 fps te kunnen houden, lijkt het mij een prima keuze. Ook is de variatie met regen of rijden in de nacht niet op alle tracks beschikbaar. Turn 10 heeft echt gekeken naar tracks waarbij het logisch is dat je te maken krijgt met zulke omstandigheden. Op de baan van Le Mans is een nachtelijk avontuur heel toepasselijk, terwijl je op het Britse Silverstone prima een flinke hoosbui kunt verwachten.

Zowel bij nacht als bij regen blijft de game echt een visueel pareltje en dat zorgt voor een hele toffe beleving. De besturing en het gevoel bij de verschillende auto’s is belangrijk, maar het totaalplaatje wat voor sfeer zorgt is minstens zo belangrijk. Vuurwerk in het donker, een voorruit vol regendruppels, een kleurrijke Braziliaanse boulevard. De variatie is enorm en dat maakt Forza 6 al een stuk toffer dan zijn voorganger. In deel 5 baalde ik regelmatig als ik wéér op eenzelfde track moest racen en dat haalt na enige tijd toch wel de fun-factor behoorlijk omlaag. Forza Motorsport 6 heeft daar amper last van en ik verwacht ook met deze game veel langer zoet te zijn.

Verder is Forza Motorsport 6 qua gameplay vooral een evolutie van een toch al heel solide racer. Volop assistentie voor de beginnende bestuurders tot vrijwel geen hulp van de AI voor wie zichzelf een stuk meer wil uitdagen. Het voelt in elk geval meteen heel vertrouwd. De pijlen op de weg van je ideale lijn, de veranderende kleuren om in te spelen op je snelheid en afremmen, het terugspoelen van een mislukte actie om een klein stuk opnieuw te doen… Never change a winning team, en dat is goed te begrijpen. Ik heb ook absolute n00bs achter het stuur gezet, die zonder problemen goed met de game uit de voeten konden. Daarbij was het goed merkbaar dat spelers heel snel de gameplay beter onder de knie kunnen krijgen, want al in de tweede race werden veel betere resultaten geboekt.

Strijdlustig

Dat de basis van de game intact is gebleven, heeft als nadelig gevolg dat ook enkele minder sterke aspecten nog altijd aanwezig zijn. Zo is de Career een behoorlijk rechte lijn om te doorlopen. Je hebt weinig keuze en de game leidt je langs de vele verplichte nummertjes om af te werken. Prima natuurlijk om de game vrijwel volledig te doorgronden, maar een iets vrijere opzet van je carrière zou zeker welkom zijn.

De variatie kan je daarentegen wil opzoeken met de multiplayer, zowel via Xbox Live als lekker strijdlustig via split-screen met iemand naast je op de bank. Turn 10 heeft een systeem bedacht dat spelers van gelijke niveaus beter bij elkaar moet brengen, om te voorkomen dat je vaak hele sterke of juist hele zwakke tegenstanders treft. Er wordt onder andere gekeken naar je level en de mate waarin je gebruik maakt van AI-ondersteuning. De tijd zal het leren of dit in de praktijk echt effect heeft, maar het is hoopvol dat men er in ieder geval al aandacht aan heeft besteed.

Een wat kleinere toevoeging, maar zeker niet minder leuk, zijn Mods. Door Mods in te zetten kan je bijvoorbeeld tijdelijk de specificaties van je auto verbeteren of meer credits verdienen als je goed presteert. En bij goede prestaties hoort uiteraard ook het bereiken van hogere driver levels. Een leuk extraatje is dat je bij elk nieuw level een draai aan het prijzenrad mag geven. In een raster van 3 bij 3 staan diverse prijzen, variërend van eenvoudige auto’s en een paar duizend credits tot een vette Bugatti Veyron en zelfs een miljoen credits. Elk van de vakjes licht afwisselend op en met een druk op de knop zal uiteindelijk één van de prijzen oplichten en heb je weer wat leuks te pakken. Tot dusver heb ik bescheiden prijzen ontvangen, maar het stimuleert wel degelijk om door te blijven racen en bij een volgend niveau weer een slinger aan het prijzenrad te mogen geven.

Conclusie

Met Forza Motorsport 6 bouwt Turn 10 voort op de ijzersterke formule van deel 5. De gameplay staat als een huis, het ziet er schitterend uit, het racen verloopt soepel, de game is ook voor beginnende bestuurders goed op te pakken en er is volop content vrij te spelen. Het racen in de regen is heerlijk intens en is visueel heel tof uitgewerkt. Het is wel jammer dat dit, net als het racen in de nacht, beperkt is tot bepaalde tracks en niet dynamisch intreedt. Ook had de Career wel meer vrijheid mogen krijgen door je wat minder allerlei verplichte variaties en klassen voor te schotelen. Uiteindelijk zijn dit slechts kleine minpunten op een verder geweldige racegame. Er is genoeg vernieuwing en vermaak aanwezig om met een gerust hart over te stappen van Forza 5 naar Forza 6. Heb je het vorige deel niet gespeeld, enige voorliefde voor racen en staat er een Xbox One in je woonkamer? Dan is dit een game om niet te missen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Heerlijke gameplay
 • Meer auto's en tracks
 • Racen in de regen is tof
 • Solide multiplayer en split-screen

Wat is NOT

 • Career mist vrijheid
 • Regen en nacht beperkt aanwezig

9

 1.   
  stan_the_manNL's avatar

  Leuke review, vond de demo best vet maar ben bang dat ik deze game toch laat liggen. Er komen zoveel games uit komende tijd dat ik nu al weet dat Forza dan snel in de kast zou verdwijnen

 2.   
  OllieDenZotn's avatar

  stan_the_manNL schreef, "Leuke review, vond de demo best vet maar ben bang dat ik deze game toch laat liggen. Er komen zoveel games uit komende tijd dat ik nu al weet dat Forza dan snel in de kast zou verdwijnen"

  Ja vooral hierom twijfel ik ook..

 3.   
  swklijn1's avatar

  Ik ben inderdaad ook aan ’t twijfelen of ik hem zal kopen, wil natuurlijk niet dat ik eind van het jaar Skeer ben.

 4.   
  gamefreak1992's avatar

  Ik heb hem samen met de limited edition xbone gehaald en wat een geweldige game 🙂

 5.   
  KansloosNL's avatar

  vette racegame en voor mij game die vaste prik gespeeld gaat worden. In de kast gaat ie voorlopig niet, geluid en physics zijn top zeker voor een console racer.

 6.   
  RCF2027's avatar

  Ik heb er na 2 dagen al 17 uur in zitten dus is zeker een goede aankoop en een aanrader niet te vergelijken met vorige delen

 7.   
  Tom's avatar

  Ben ook erg te spreken over de game. Na Forza 5 is dit gewoon weer een lekker volle formule, die bovendien erg lekker racet. Het racen in het donker en de regen zijn ook aardige toevoegingen voor de serie en functies als het customizen en de Drivatars maken het dat het toch één van de meest sociale racers is. Topracer, samen met Forza Horizon 2 heeft de Xbox One dit genre dan ook lekker onder de knie.