Super Mario Maker

Halleluja!! De echte hardcore Mario-fans hebben er misschien wel dertig jaar op gewacht, maar eindelijk is het mogelijk. Voor het eerst in de geschiedenis der games kun je in een officiële Nintendo-game zelf Super Mario-levels bouwen! Is Super Mario Maker meer dan een simpele gimmick? Nintendo-veteraan Valentijn geeft het antwoord.

Om maar met de deur in huis te vallen: Super Mario Maker is voor mij tot nu toe één van de meest lastige games ooit geweest om te reviewen. Niet omdat de game zo slecht is, maar omdat hij totaal van het gebaande pad afwijkt. Deze Mario-creator is namelijk niet zomaar een game, maar een game waarin je zelf alles helemaal uit het niets kunt bouwen. Jij als speler kruipt dus eigenlijk in de huid van ontwikkelaar Shigeru Miyamoto en dat is even wennen, maar allesbehalve verkeerd.

Vier generaties

Het bouwen van een leven is eigenlijk heel simpel. Elke spelwereld is opgebouwd uit blokken, waarin jij vervolgens allerlei voorwerpen kunt slepen op je Wii U GamePad. Zo kun je eerst een fundament aanleggen in je wereld, waarna je overal bijvoorbeeld vijanden en platformen kunt slepen. Het toffe hieraan is dat je veel vijanden kunt upgraden door even met ze te schudden. Ook kun je bepaalde power-ups aan je vijanden geven of die verstoppen in blokken. Door bijvoorbeeld een paddenstoel naar een vijand te slepen kun je hem groter maken. Je kiest er vervolgens zelf voor of je slechts een paar vijanden toevoegt of juist je hele level volpropt met Goomba’s of Piranha Plants.

In Super Mario Maker kun je bouwen in de stijl van vier verschillende Mario-klassiekers. Dat zijn Super Mario Bros., Super Mario Bros. 3, Super Mario World en New Super Mario Bros. Oplettende lezers zal opvallen dat Super Mario Bros. 2 ontbreekt, maar ook die titel zal altijd nog toegevoegd kunnen worden in de toekomst middels DLC. Creatieve geesten zijn daarbij dus vrij om voorwerpen uit alle vier de games met elkaar te mixen, waardoor je echt unieke levels kunt maken. Ook kun je conventies uit eerdere Super Mario-games totaal negeren en kun je bijvoorbeeld zelf gemakkelijk een enorme toren van Goomba’s maken waar Mario zelf nét niet overheen kan springen zonder hulp. Altijd leuk om spelers net te naaien en uit te dagen.

Oneindig online

Je unieke creaties kun je namelijk vrij simpel delen met de rest van de wereld via de Course World. Daarin kun je in eerste instantie maximaal tien levels per gebruiker uploaden, maar naarmate je meer goede beoordelingen ontvangt en dus ook meer sterren, mag je er meer toevoegen. Om te voorkomen dat het online netwerk overspoeld wordt met baggerlevels heeft Nintendo daarbij één simpele eis gesteld. Spelers moeten zelf hun eigen level kunnen uitspelen. Door dit systeem zullen vooral de goede levels de meeste spelers bereiken, waardoor Super Mario Maker steeds leuker en leuker blijft. Al kunnen genoeg creaties je het bloed onder de nagels vandaan halen.

De echte geniale designers zorgen er namelijk voor dat je echt tot het naadje moet gaan, voordat je de befaamde vlag aan het eind van een level bereikt. Dit merk je pas echt wanneer je de 100 Mario Challenge probeert. Daarin is het de bedoeling dat je met honderd levens honderd levels uit ziet te spelen. Gelukkig zijn daarbij drie moeilijkheidsniveau’s te selecteren, zodat gevorderde Mario-veteranen en beginnende loodgieters ervan kunnen genieten. Wil je een level liever overslaan dan kan dat overigens ook door even op de min-knop te drukken.

Dúúrt lang!

Al is mijn lofzang hierboven enkel positief, is niet alles ideaal. Zo heeft Nintendo besloten om ervoor te zorgen dat je negen dag moet wachten voordat je alle bouwvoorwerpen ter beschikking krijgt. Voor een gamer als ik, is dat een grote irritatie. Het kwam erop neer dat ik zeven keer het spel op moest starten voordat ik echt kon bouwen wat ik wilde. Tot die tijd was ik beperkt om te puzzelen met mijn kleine voorraad. Gelukkig kunnen spelers altijd nog de klok van hun Wii U vooruit zetten, al is het allesbehalve ideaal. Daarnaast is Super Mario Maker éigenlijk een game die constant in ontwikkeling is. Zo zullen spelers die later instappen natuurlijk los kunnen gaan met meer levels dan de beginners. Al is er gelukkig ook nu al een flink aanbod van levels.

Conclusie

Super Mario Maker is een natte droom die eindelijk in vervulling gaat voor veel fans. Dankzij de Wii U GamePad is het mogelijk om zeer simpel de meest extreme en originele levels te bouwen. Daarnaast maakt de online Course World het mogelijk om zowaar oneindig levels met elkaar te delen, waardoor je als het ware oneindig door kunt blijven platformen. Voor fans van Super Mario en platformgames is dit dan ook simpelweg een must-have die niet in hun collectie mag ontbreken: of je nou liever levels bouwt of ze speelt. Daarnaast maken modi zoals de 100 Mario Challenge het mogelijk om alsnog het fijne van een normale Mario-game te ervaren, waardoor dit eigenlijk de perfecte Super Mario is. Mamma Mia! Wat een game.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Uitgebreide level editor
  • Oneindig platformen
  • 100 Mario Challenge

Wat is NOT

  • Negen dagen wachten

9

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren