Gears of War Ultimate Edition

Al sinds de eerste trailers was ik fan van Gears of War. De melodramatische Mad World trailer bevestigde het nogmaals: Epic Games stond op het punt een pareltje af te leveren. Gears of War stelde niet teleur en was een prachtige start van een heerlijke franchise. Nu de Xbox One stevig met beide benen op de grond staat, is ook het epos van Marcus Fenix en consorten toe aan een herziene versie. En hoe! De Gears of War Ultimate Edition mag er zeker zijn en kan je geruime tijd van de straat houden.

Ass kicken

Meteen vanaf het begin is het zo heerlijk herkenbaar: de stevige stem van Marcus Fenix, roadie runs, active reload (Nice!), de brullende kettingzaag. Ik ben vanaf de eerste seconde in mijn element. Het speelt vertrouwd en het ziet er ook nog eens geweldig uit. De upgrade naar 1080p samen met 60 frames per seconde beperkt zich tot de multiplayer, maar de grafische herbouw van de singleplayer is wel goed zichtbaar. Zelden had ik het idee dat ik een game van 9 jaar oud onder de knoppen had. Hulde voor het ontwikkelteam van The Coalition, want ze hebben fraai werk afgeleverd. Wel valt op dat het vooral een upgrade in termen van textures is, want de foutjes uit de originele game zijn nog steeds aanwezig. Menig speler zal het fenomeen herkennen dat je bijna tegelijk met een teamgenoot de Lancer in actie laat komen, waarna één van beide in de lucht zit te zagen alsof er een vijand zou staan. Of de manier waarop de kettingzaag visueel niet goed overweg kan met de kleine Wretches.

De game is alweer 9 jaar oud en des te fijner is het om te merken dat de bijna nostalgische gevoelens niet vreselijk om zeep zijn geholpen. De eerste ontmoeting met een Beserker, de brute Hammer of Dawn, het ontwijken van Kryll in de nacht: alles was wederom een toffe belevenis. In een tijd van snelle actiegames is de lompe, soms wat logge gameplay van Gears of War wel een verademing. Geen springerig gedoe en eeuwig double jumpen. Het is één brok masculine entiteit wat de klok slaat. De slogan van de Gears of War-franchise was na enige tijd niet voor niets: bigger, better and more badass. Lompheid troef, lekker knallen, beuken, zagen en ass kicken.

Een heerlijk vooruitzicht

De aankondiging van de Gears of War Ultimate Edition kwam als geroepen. De franchise gaat me nauw aan het hart, maar herbeleven zat er niet meer in doordat de Xbox 360 mijn woning heeft verlaten. En toen werd duidelijk dat deze Ultimate Edition alleen de eerste game bevat. Slik! Tuurlijk, het is een geweldige game, maar ik hoopte stiekem toch op de hele franchise. De uitleg was overtuigend, want The Coalition is ook al druk bezig met Gears of War 4 en wil daarnaast liever één sublieme remaster uitwerken dan een simpele port van alle games. Helemaal mee eens. En dankzij de vele trailers over het ontwikkeltraject is goed duidelijk geworden hoeveel energie en aandacht men heeft besteed aan deze vernieuwde versie.

Het nieuws werd alleen maar beter door de mededeling dat je dankzij de Gears of War Ultimate Edition ook alle andere Gears-games naar je Xbox One kunt brengen, dankzij backwards compatibility. Geen grafische poetsbeurt voor Gears 2, 3 en Judgment, maar dat mag de pret niet drukken. Die games zien er vandaag de dag nog prima uit en de gameplay staat als een huis. Hoewel we nog tot dit najaar op de lancering van backwards compatibility moeten wachten, is het een heerlijk vooruitzicht. Zo is de Gears-collectie toch nog compleet en biedt het een fijne opwarmer tot de release van Gears of War 4.

Nieuws te ontdekken

Helemaal 1-op-1 is deze remaster niet, want The Coalition heeft een voorheen pc-exclusief chapter overgezet naar de console. Helaas zijn deze missies niet al te sterk en zeker niet van het niveau van de rest van de game, maar voor de echte fans is het fijn om te weten dat je geen content zult missies met deze Ultimate Edition.

Ook qua multiplayer hebben we wat nieuws om te ontdekken, namelijk Team Deathmatch, een aangepaste versie van King of the Hill en een geheel nieuwe 2 versus 2 spelmodus Gnasher Execution. De haters van shotgun-shootouts kunnen logischerwijs Gnasher Execution beter links laten liggen, maar ik heb me er kostelijk mee vermaakt. King of the Hill is overigens geen echt nieuwe toevoeging, want in de pc-versie en vanaf Gears of War 2 was deze spelmodus present. Toch heeft de spelmodus wat doorontwikkelingen gekend, waardoor deze nu het meeste wegheeft van King of the Hill uit Gears of War 3. Volgens velen heeft het nu nog meer weg van de klassieke modus Annex, waarbij je een veroverd gebied mag verlaten en toch punten krijgt. Het maakt het geheel wat dynamischer en actiever, wat ik alleen maar kan toejuichen.

De multiplayer is waar deze Ultimate Edition visueel echt excelleert, mede dankzij de regelmatig besproken 60 frames per seconde. Het is nog steeds een multiplayer voor een fanatieke doelgroep die overweg kan met de ietwat logge besturing, maar als je er eenmaal aan gewend bent is het echt genieten. Bloederig en bruut! Een spelmodus als Horde en Beast is helaas niet meegenomen in deze upgrade van Gears of War. Daarvoor moeten we wachten op de backwards compatibility van de andere games. Natuurlijk kan je dan ook weer los gaan met de verslavende co-op spelmodus, maar het voelt nu wel als een flink gemis. Horde was echt een verslavende factor qua multiplayer. Niets toffer dan het gezamenlijk bouwen aan defensieve maatregelen om de meest extreme vijanden de baas te kunnen.

Conclusie

Gears of War Ultimate Edition is voor fans van de franchise een blinde koop, want het biedt een heerlijke trip down memory lane. En ken je de serie in zijn geheel nog niet? Dan kan de bestelling eveneens met een gerust hart de deur uit, want dit is een unieke third-person shooter vol memorabele momenten.

Voor een bescheiden aankoopprijs haal je een visueel gemoderniseerde Gears 1 in huis, inclusief een toffe multiplayer. Daarnaast kan je straks ook Gears of War 2, 3 en Judgment aan je collectie toevoegen. Niet opgepoetst, maar wel stampvol content en nog steeds volop heerlijke gameplay. Het grote gemis bij de échte remaster is de Horde-modus. Deze steunpilaar van de Gears of War multiplayer kan je straks alleen op je Xbox One krijgen door één van de andere titels via backwards compatibility te spelen.

Toch overheerst het fijne gevoel en weet je al snel weer waarom Gears of War zo’n indruk maakte destijds. Vanaf de eerste stappen in de lompe schoenen van Marcus Fenix gaat alles als vanzelf. Kettingzaag in de aanslaag, granaten richting die grub holes en knallen maar!

“Uhh… those aren’t drones.”
“Shit… looks like they upgraded.”
“They’re called Theron Guards.”
“You think they know what we’re doing?”
‘Well, we’re not here to sell cookies… So they know something’s up.”
Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Grafisch verbeterd...
 • Verbeterde multiplayer...
 • Gameplay blijft subliem
 • Inclusief Gears 2
 • 3 en Judgment

Wat is NOT

 • ... tot op zekere hoogte
 • ... maar geen Horde in de remaster

8.5

 1.   
  Noice!'s avatar

  Een remake die achterhaald is door het feit dat de games BC zijn gemaakt. MAAR voor dit geld, waar je de andere delen op de 360 er gratis bij krijgt, en omdat het geen snelle copy/paste God of War cashgrab is, is het toch een waardevolle toevoeging aan de collectie. Net als Rare Replay is dit absurd veel waar voor je geld!

  Voor €33 haal je hem bij de MediaMarkt en het is een perfecte game om erbij te hebben als er vrienden langskomen en om de multiplayer te spelen, want die blijft goud! Maar ik ben blij dat Xbox niet z’n hele herfst line up afhankelijk maakt van remakes van oude games, dat was wel echt treurig geweest.

 2.   
  gamepower's avatar

  mooie review… de komt er zeker bij mij in…. wat is MS goed bezig, ik weet alleen niet wanneer ik deze topper moet spelen, overaanbod bij MS… terwijl de concurrentie het moet doen met veel , maar dan ook veel minder 😉

  ook leuk om te zien dat er op de 2dehands sites steeds meer en meer PS4 te koop worden aangeboden

 3.   
  gamerfriend01's avatar

  Pony SlayStation schreef, "Een remake die achterhaald is door het feit dat de games BC zijn gemaakt. MAAR voor dit geld, waar je de andere delen op de 360 er gratis bij krijgt, en omdat het geen snelle copy/paste God of War cashgrab is, is het toch een waardevolle toevoeging aan de collectie. Net als Rare Replay is dit absurd veel waar voor je geld!
  Voor €33 haal je hem bij de MediaMarkt en het is een perfecte game om erbij te hebben als er vrienden langskomen en om de multiplayer te spelen, want die blijft goud! Maar ik ben blij dat Xbox niet z’n hele herfst line up afhankelijk maakt van remakes van oude games, dat was wel echt treurig geweest. "

  Yep je hebt helemaal gelijk. Microsoft is goed bezig 😀

 4.   
  LeroyJenkins's avatar

  Vandaag donderdag opgehaald en vanavond gespeeld en zo juist kleine 10 min geleden gestopt want pletter om van de slaap.

  Maar wat blijft dit een parel van een game, morgen mee verder.

 5.   
  Noice!'s avatar

  Nondekanon! Ik was vergeten hoe goed die multiplayer was! Nou nou nou, wat een heerlijk begin van het weekend ook: beta van CoD afwissen met deze geweldige game. Genieten met de grote G! Wat hebben we toch ook een lekker netwerk he jongens, op onze One?? Heerlijk.