Sébastien Loeb Rally Evo

Hoewel de naam Milestone wellicht niet direct een belletje doet rinkelen, is deze Italiaanse ontwikkelaar de afgelopen jaren verantwoordelijk geweest voor tal van racegames. Zo heeft de studio, gevestigd in Milaan, de meest recente MotoGP-games ontwikkeld, evenals MXGP en de WRC-games ten tijde van de vorige generatie consoles. Deze WRC-licentie is inmiddels niet meer in handen van Milestone, maar is door uitgever Bigben Interactive aan het Franse Kylotonn geschonken. Dit betekent niet het einde voor de rallygames van Milestone, want voor de nieuwe generatie consoles heeft de studio een nieuwe IP opgezet: Sébastien Loeb Rally Evo.

The Boss

Zoals de naam van deze nieuwe rallygame van Milestone al doet vermoeden, draait het in Sébastien Loeb Rally Evo voor een groot gedeelte om de legendarische rallyrijder Sébastien Loeb. Loeb is de Michael Schumacher of Roger Federer van de rallysport en is de meest succesvolle coureur in de geschiedenis van de World Rally Championship. In Sébastien Loeb Rally Evo kan je in de voetsporen van deze grootheid treden en als veelbelovend racer een carrière opbouwen waarin Loeb je mentor wordt.

Naast deze ‘klassieke singleplayer-modus’ introduceert Milestone ook de Sébastien Loeb Experience. Hierin kan je zowel de hoogtepunten als de dieptepunten uit de carrière van Loeb herbeleven. Het blijft echter niet enkel bij het spelen van fragmenten uit zijn loopbaan, deze modus bevat namelijk tevens interviews en andersoortige video-opnames waarin Sébastien Loeb meer vertelt over deze gebeurtenissen.

Finesse

De voorgaande rallygames van Milestone konden de middelmaat nooit echt doorbreken en het heeft er alle schijn van dat Sébastien Loeb Rally Evo hier weinig verandering in zal brengen. Hoewel de game voor rallyfanaten ongetwijfeld vermaak zal bieden, lijkt het erop dat men zich ook met Sébastien Loeb Rally Evo niet buiten zichzelf weet uit te stijgen. De games missen finesse, iets wat in de testversie van Sébastien Loeb Rally Evo bijvoorbeeld pijnlijk duidelijk werd doordat het aanrijden van een klein struikje op topsnelheid je auto direct stil laat staan.

Desalniettemin kan de ambitie die Milestone heeft voor Sébastien Loeb Rally Evo enkel geprezen worden. Niet alleen belooft de carrière-modus interessanter te worden dan voorheen, daarnaast is men bezig met de toevoeging van co-drivers, bevat de game flink wat locaties, waaronder Mexico, Finland, Wales en Monte Carlo, en kan je in meer dan vijftig auto’s aan de slag die variëren van hedendaagse wagens tot bolides uit de jaren ’60. Hoewel een schademodel in diverse gradaties al geïmplementeerd is, waarbij een total loss tot de mogelijkheden behoort, moet dit op visueel vlak nog gepolijst worden.

De races in Sébastien Loeb Rally Evo zijn dus over heel wat locaties verspreid en in totaal moet er meer dan 300 kilometer aan wegdek beschikbaar zijn. Uiteraard bestaat dit wegdek onder andere uit asfalt, modder en ijs en ieder type heeft logischerwijs weer impact op het weggedrag van je auto. De moeilijkheidsgraad van een track wordt niet alleen bepaald door het wegtype, maar ook door het feit dat sommige stukken van een baan behoorlijk smal kunnen zijn en een stuurfoutje daar snel grote gevolgen heeft. De diverse tracks, die je met rally of rallycross kunt spelen, variëren daarnaast natuurlijk ook flink in lengte, waarbij je met één van de langere tracks circa tien minuten onderweg zult zijn.

Voorlopige conclusie

Het heeft er alle schijn van dat Sébastien Loeb Rally Evo geen baanbrekende game zal zijn, zoals ook voorgaande spellen van ontwikkelaar Milestone de middelmaat zelden wisten te ontstijgen. Hiervoor mist de game op het oog teveel finesse. Toch toont de Italiaanse studio met zijn nieuwe game de nodige ambitie, met onder andere een uitgebreide carrière-modus en heel wat meters wegdek. Zo lijkt Milestone voor liefhebbers van de rallysport, en zeker fans van Sébastien Loeb, toch best een vermakelijke racegame neer te zetten.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren