Angry Birds 2

Varkens zijn eng. Die beesten vreten werkelijk alles, zoals ‘Brick Top’ dat memorabel omschrijft in de film Snatch uit het jaar 2000. Hoewel het alleseters zijn, is een gerecht met ei echt onweerstaanbaar voor de gulzige dieren. Tenminste, als wij de mensen van Rovio, de makers van de immens populaire Angry Birds-games mogen geloven. Hun groene varkens doen zich immers al jaren tegoed aan gestolen eieren en het is niet vreemd dat de gevederde eierleggers daar erg boos om worden. De eeuwige strijd tussen de varkens en vogels is zo bekend dat deze ondertussen al bijna zo klassiek is als de avonturen van Mario, die Princess Peach steeds uit de klauwen van Bowser moet redden. De Angry Birds franchise heeft in het verleden bijzonder veel titels mogen begroeten, maar Angry Birds 2 is eindelijk een volwaardig vervolg op het origineel uit 2009. De belangrijkste vraag is nu uiteraard welke ingrediënten aan het bekende recept zijn toegevoegd om het vertrouwde spelprincipe boeiend te houden.

Gulzige geluksvogels

Deze keer zijn niet alleen de varkens gulzig. Ook de vogels kunnen er wat van. Het is eigenlijk een wonder dat de game geen eksters bevat, de vogels die volgens diverse verhalen bekend staan als dieven en vooral liefhebbers van glimmende dingen. Blinkende euromunten bijvoorbeeld. De boodschap is dat Rovio met Angry Birds 2 het verdienmodel, dat in de absolute meerderheid van free-to-play-games is terug te vinden, met volledige overgave omarmt.

Natuurlijk is er daarmee niets nieuws onder de zon, alleen stuurt de gameplay van Angry Birds 2 wel heel erg aan op financiële oplossingen. De gameplay doet dat niet met een subtiele hand op de schouder, maar meer als een sumoworstelaar die je omver beukt. De levels worden deze keer namelijk aangeboden in verschillende stages en waar deze in het begin nog uit twee stappen bestaan, lopen deze op tot wel vier of vijf verschillende. Het is natuurlijk de bedoeling om alle aanwezige varkens daarin te pletten. Lukt dat niet, dan kun je één hartje gedag kussen. Na vijf levens zijn de beurten op en daarmee begint het lange wachten. Doe dus maar zwaaien naar het ongelimiteerde aantal pogingen van weleer. Met Angry Birds 2 zul je flinke wachttijden in je leven toelaten en dat is best ironisch, want de Angry Bird-games zijn juist zo geschikt om momenten waarop je moet wachten en de dagelijkse stoelgang te veraangenamen. Als je het geduld niet hebt, dan ben je vanzelfsprekend van harte welkom om de online winkel bezoeken. Kijk, daar is de ingang!

Hot Chili

Tot zover nog geen vogel uit het nest, alleen is de ‘grap’ dat de verschillende stages steeds met andere elementen worden opgebouwd. Faal je, dan zul je bij een nieuwe poging tegen een vergelijkbare uitdaging aankijken, maar wel opgezet met andere bouwstenen. Daarbij verschilt steeds de volgorde van de beschikbare vogels – die nu als speelkaarten worden gepresenteerd – en deze random benadering zorgt ervoor dat je in situaties verzeild raakt waarin de kans van slagen oneerlijk beïnvloed wordt. Het komt bijvoorbeeld voor dat je overduidelijk Chuck nodig hebt, de gele vogel die hout doorklieft, maar die nog niet in je ‘hand’ zit. Bij de herkansing zit hij er wel tussen, alleen had je dan liever ‘The Blues’ gehad om een ijstoren mee omver te donderen. Geluk is dus een zeer aanwezige factor in Angry Birds 2, maar als het geluk je toelacht, dan is deel 2 in de basis weer een heerlijk tijdverdrijf. Het gevoel van overwinning is door hetgeen hierboven beschreven vele malen groter en zo heeft ook dat nadeel een voordeel. In de stages zijn spuwende bloemen en portalen verwerkt en als na je laatste vogel toch nog wat puin op de juiste plek terecht komt, geeft dat een zeer bevredigend gevoel.

Om de kansen wat te vergroten, heb je spells tot je beschikking die op verschillende manieren helpen. Zo is er de ‘Hot Chili’ spell die een random varken laat optploffen, de ‘Pig Inflater’ waarvan de naam al genoeg uitleg geeft en de welbekende ‘Mighty Eagle’ waarmee een stage totaal leeg gevaagd wordt. In de eerste levels worden deze onder de noemer tutorial aangereikt, maar al snel wordt ook deze content weggestopt achter een gretig verdienmodel. De schade die je aan de stellages toebrengt, zorgt er wel voor dat je extra kaarten vrij speelt en nu en dan duiken gouden varkens op die een extra vogeltje vertegenwoordigen. Uiteraard is het af en toe ook mogelijk om reclame te kijken in ruil voor een extra beurt of kans. Hoewel het zeker lukt om te vorderen zonder geld uit te geven, is het overheersende gevoel dat deze titel vele malen leuker was geweest met een “koop volledige versie”- optie of iets dergelijks.

Vertrouwde verbetering

De presentatie is vertrouwd, maar duidelijk op de schop gegaan. Met name de achtergronden zijn zeer sfeervol en de wijze waarop de stellages instorten nog dynamischer dan voorheen. Kleine details zoals puin dat richting de camera vliegt en closeups van angstige varkens, maken de ervaring net wat leuker. De progressie is deze keer te zien op een kaart die bestaat uit verschillende werelden, gelijk aan games als Candy Crush en dergelijke. Stap voor stap werk je richting een level waarin een bazig varken verslagen moet worden en ook in die gevallen is het een mix van proberen en wat mazzel. De vogels die je tot je beschikking krijgt, kun je onder andere levelen door deel te nemen aan een dagelijks toernooi, waarvoor je veren krijgt toebedeeld. De topscores ontvangen een hogere beloning dan punten in de lagere regionen. Vogels die in level stijgen, brengen meer schadepunten op, waarmee weer makkelijker extra kaarten zijn vrij te spelen. Deelnemen kan één keer en daarna mag je drie uur wachten. Ook daarbij geldt het principe van betalen om direct verder te kunnen.

Conclusie

Angry Birds 2 heeft alles in zich van een goede Angry Birds-game, maar gaat deels ten onder door een zeer opzichtig verdienmodel. Wereldwijd zullen de acties van miljoenen betalende spelers de keuze van Rovio waarschijnlijk rechtvaardigen, maar het is een jammerlijke constatering. Wél is het gevoel van overwinning des te groter als het zonder een geldelijke injectie toch lukt. Bij momenten voelt Angry Birds 2 als een oneerlijk gebeuren voor geluksvogels, maar de aanhouder zal toch kunnen zegevieren over de varkens.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Verbeterde presentatie
 • Kan ongekend bevredigend zijn
 • Varkens op hun lazer geven

Wat is NOT

 • Nadrukkelijke duw richting de online winkel
 • Wachten tot je een ons weegt
 • Voelt vaak oneerlijk

6

 1.   
  Glenn Lambrix's avatar

  Ik haat met mijn ziel en hart games die je verplichten om de wachtbeurten over te slaan met echt geld. Geen probleem als games je de keuze geven om met in game geld of echt geld laten betalen, zolang dat je wel verder kan spelen!