World of Warcraft: Legion

Blizzard heeft met World of Warcraft al meer dan tien jaar een belachelijk groot succes in handen. De game weet al jaren miljoenen spelers gekluisterd aan hun pc te houden, maar de afgelopen jaren is het aantal afgenomen. Van tien miljoen subscribers ging de koning van de MMORPG’s naar ongeveer de helft daarvan. Weet de nieuwe uitbreiding World of Warcraft: Legion het tij te keren? Dit zijn de belangrijkste feiten die je moet weten.

Waar we in november 2014 nog los mochten gaan met Warlords of Draenor, zullen we medio 2016 aan de slag kunnen met Legion. Gamers gaan in deze nieuwste uitbreiding op verkenningstocht naar The Broken Isles. Dit continent vormde ooit het thuisland van een oude Night Elf-beschaving en biedt ons acht compleet nieuwe zones. Ook nu zal er weer een overkoepelend verhaal zijn. Warlock Gul’dan heeft namelijk Illidan Stormrage uit zijn sluimer gewekt die een bedreiging vormt voor Azeroth. Zoals we gewend zijn van de World of Warcraft-uitbreidingen zal ook nu weer de level cap stijgen. In plaats van level 100, ligt het maximum nu op 110. Het moge duidelijk zijn dat fans van de franchise genoeg te ontdekken krijgen in deze nieuwste uitbreiding.

Demon Hunter

Blizzard laat in Legion een nieuwe klasse zijn entree doen. De Demon Hunter vormt de twaalfde klasse in de MMO en biedt twee specialisaties. De ene zal vooral dienst doen om zoveel schade per seconde te produceren (Havoc-vorm) en de andere zal dienen als tank (Vengeance-vorm). Voor zijn vaardigheden zal hij gebruik maken van een nieuwe kracht genaamd Demonic Fury. Voor sommige aanvallen heeft hij deze energie nodig en bij andere aanvallen genereert hij juist de energie. De Demon Hunter is de eerste nieuwe Hero Class na de Death Knight die werd toegevoegd in Wrath of the Lich King. Ook hier zullen spelers gelijk met de nieuwe klasse naar het eind van de game kunnen springen, zodat zij niet eerst alle 100 levels hiervoor hoeven vol te maken. Al geldt dit natuurlijk voor slechts één karakter.

Een misschien wel indrukwekkendere vernieuwing is de toevoeging van de zogeheten Artifacts. Met de 36 beschikbare varianten daarvan kunnen gamers hun wapens aanpassen: voor elke specialisatie één. Elk artifact geeft een ander uiterlijk en een andere aanval aan het wapen van de speler. Spelers hoeven niet bang te zijn dat zij niet meer op jacht hoeven naar wapens bij bazen. Soms laat een boss namelijk een Relic vallen die je in je Artifact kunt plaatsen. Oftewel, door het vinden van nieuwe Relics kun je het Artifact-wapen blijven verbeteren. Zo schiet bijvoorbeeld ineens je damage per second omhoog. Zowel oudere als nieuwere spelers kunnen dus hun hart ophalen met deze vernieuwingen.

Raids en Order Hall

Oudgedienden in de game kunnen ook weer rekenen op een aantal nieuwe raids en dungeons. Zo heeft Blizzard inmiddels twee raids onthuld voor Legion. Enerzijds heb je Emerald Nightmare waarin je op zoek moet gaan naar de Druïdengod Cenarius en anderzijds heb je Suramar Palace waarin je Warlock Gul’dan terug naar zijn maker mag sturen. Verder zijn er nog een aantal aanpassingen gedaan. Zo krijgt elke klasse een eigen Order Hall die speciaal gewijd is aan die klasse. Spelers kunnen die Order Hall leiden van hun eigen klasse. Ook is het huidige Honor-systeem voor player-versus-player over de kop gegooid. Zo moet de nadruk minder op de uitrusting van de spelers gaan liggen. Verder kun je nu vaardigheden vrijspelen en die vervolgens upgraden in een skill tree. Hiervoor zul je natuurlijk alleen eerst wel Honor Points moeten verdienen, waarvoor je succesvol de strijd moet aangaan met je medespelers.

Voorlopige Conclusie

Het valt nog te bezien of dit de uitbreiding is die de spelers terug gaat trekken naar de wereld van Azeroth. Zowel de toevoeging van een nieuwe class als de Artifacts lijken een goede toevoeging te worden, maar of het genoeg is dat is nog maar de vraag. De beta moet nog plaatsvinden, maar wel is zeker dat alles wat aangekondigd is zeker zal verschijnen in de game. Vooralsnog is er geen releasedatum van World of Warcraft: Legion bekend. Wij zijn erg benieuwd of de tien jaar oude game zijn trotse koningstitel blijft behouden, of langzaam maar zeker ook aan World of Warcraft ooit een eind zal komen.

 1.   
  Leukste's avatar

  Het publiek bij de Gamescom klonk niet zo erg laaiend enthousiast. En mij heeft het tot nu toe ook niet over kunnen halen om weer terug te keren naar WoW. Een aantal vrienden is wel te spreken over de nieuwe aanpak voor PVP die ermee komt en de nieuwe Demon Hunter class. Maar verder heb ik niet echt mensen die ik dol enthousiast heb zien worden over dit vervolg en dat dit nou is waar we op hebben zitten te wachten. Wat mij ook weer niet stimuleert aangezien de groep om mij heen er net zo over denkt.

 2.   
  Kamelot2's avatar

  Ik heb een maat gesproken die erbij was en ook wat gameplay heeft gezien. Hij denkt zelf dat het wel goed komt omdat het oude WoW weer terug komt. De afgelopen twee expansion hebben WoW niet goed gedaan vind hij. Dit moet het recht zetten.

  Mijn persoonlijke mening is dat ik WoW te uitgemolken vind. Wat is er nou echt vernieuwend? Een leuke garisson? Het levelen
  ? Ik vind het er niks aan zelfs als er weer een nieuwe uitbreiding komt. Het is continue het zelfde……

 3.   
  Menthalla's avatar

  Ook deze uitbreiding zal de game geen nieuw leven inblazen. Er zullen eerder velen ( waaronder ik zelf en veel vrienden van mij) het spel nu definitief verlaten.Allereerst weer een lvl cap, nu 110. Waar eindigt dit? Voor nieuwe spelers is lvl’ en een bij voorbaat uitzichtloze handeling, zonder heirlooms en/of betaling voor een lvl boost. De kans op echt nieuwe spelers lijkt mij hierdoor extreem klein. Daarnaast keren de oude talentrees nog steeds niet terug, zelfs niet als een optionele keus. Gadgets gaan een game niet redden. Een gemiste kans is het vaak door de “diehards” aangedragen idee van een derde fractie (b.v de Iron Horde) naast de traditionele Alliance en Horde. Dat had zeker mijn aandacht getrokken en een blijver van mij en mijn vrienden gemaakt. Helaas voor ons dus exit WoW.

 4.   
  Bacotje's avatar

  Het probleem is nu dat je naast de raids en dungeons vrij weinig spectaculairs te doen hebt. En gisteren bijvoorbeeld sta ik een uur in de queue voor een Raid. Wtf? Ik speel dit spel voor de endgame maar als ik zo lang moet wachten voor een raid of dungeon is de lol er snel af.

 5.   
  Menthalla's avatar

  Na de laatste update note heeft Blizzard denk ik een fatale fout gemaakt. PvP gear is waardeloos geworden en goede gear is alleen maar te krijgen door Mythische Dungeons en Arena te spelen. PvP geeft geen beloning meer. Heb dit spel sinds het begin gepeeld en ken veel spelers. Het overgrote deel is PvP’er en houd niet van rond hoppen in Arena’s of mythische Dungeons. Veel zijn al actief gestopt met spelen (ondanks het aanschaffen van de uitbreiding en hun vooruitbetaalde speel tijd). Het betreft hier circa 95 spelers van de 165 die ik goed ken. Blizzard merkt er nu nog niets van, omdat hun account nog actief zijn. Die zij immers vooruit betaalt.
  Blizzard zal dus pas later in het jaar merken dat veel spelers stoppen met het spel, omdat zij hun account niet zullen verlengen. Naar mijn mening heeft Blizzard te veel zijn oor laten hangen naar een kleine “nerd-groep” die gek is op het voorgaande en zeer actief is bèta’s en forums. De meeste doorsnee spelers zijn niet actief in bèta’s en forums, en daar is de beeldvorming mis gegaan door Blizzard. BG’s zijn hierdoor nutteloos geworden en in het beste geval kan je wat redelijk gear krijgen, om vervolgen door een handjevol mythische gegearde spelers OP afgemaakt te worden. Vele spelers zullen daardoor ook afhaken denk ik. Indien Blizzard zijn PvP politiek niet aanpast, denk ik dat het de teloorgang inluid van dit spel.