Yo-kai Watch

In Japan is de game al tijden heer en meester op de 3DS, maar nu eindelijk verschijnt hij ook in het Westen: Yo-kai Watch! De game laat je honderden unieke wezentjes vangen en vormen tot een uniek team. Hoewel de vergelijking met Pokémon snel is getrokken, doet de Japanse game het toch allemaal even anders. Tijdens de Gamescom kreeg ik de kans om alvast hands-on te gaan met de eerste westerse gameplay.

In Yo-Kai Watch is het de bedoeling dat je op een geestenklopjacht gaat. Yo-Kai zijn namelijk een soort geesten die kwaadaardig kunnen worden en vervolgens mensen lastig vallen. Het probleem is alleen wel dat ze onzichtbaar zijn. Laat nou net hoofdpersoon Nathan Adams beschikken over de vaardigheid om met zijn Yo-Kai Watch de geesten zichtbaar te maken en ze vervolgens te lijf te gaan. Eenmaal verslagen kun je een vriendschap sluiten met de Yo-Kai en hen vervolgens toevoegen aan je arsenaal van zielen. In dit optiek lijkt de game heel erg op Pokémon, maar de gevechten zijn compleet anders.

Rad van Yo-Kai

Waar je in Pokémon turnbased met elkaar moet vechten, daar vecht je in Yo-Kai Watch met het zogeheten Yo-Kai Wheel. Op dat wiel kun je een zestal geesten plaatsen en ze vervolgens steeds op je touchscreen doordraaien. Steeds kunnen drie van je zes Yo-Kai tegelijk aanvallen en moet je voornamelijk ervoor zorgen dat de wezens hun special attacks blijven gebruiken. Het strategische aspect zit hem in het feit dat elk wezen een geheel eigen unieke vaardigheid heeft die weer een ander effect heeft. Zo laat de één je groep helen en laat de ander een tsunami los op de tegenstanders. De moeilijkheid zit hem in het juist timen van de special attacks en wachten tot je hem weer kan gebruiken. Hoe vet en diepgaand dit wordt valt nog te bezien, want de demo die ik checkte die had slechts zes Yo-Kai te bieden. Wel zitten er honderden in de game.

Kleine wezens, grote persoonlijkheden

Wat gelijk opvalt is dat de Yo-Kai echt hun eigen unieke karakter hebben. Het lijken dan ook geen tamme slaafjes te worden die gedachteloos je orders opvolgen. Soms zullen ze dan ook wat anders doen dan wat je van ze verwacht. Ook qua design zitten er bijzondere wezens tussen. Zo was één van mijn Yo-Kai een soort geit met een gezicht van een oude man. Hoewel het wezen een beetje een creepy design heeft, heeft het ook wel weer wat. Al zijn er gelukkig ook geesten met een iets grotere knuffelfactor. Verwacht in ieder geval een grote variëteit aan ontworpen monsters.

Voorlopige Conclusie

Yo-Kai Watch is voor mij één van de 3DS-game waar ik het meest naar uitkijk. De game biedt enerzijds de verslavende factor van Pokémon en anderzijds de heerlijke charme van studio Level 5 (ook bekend van Professor Layton). Het valt nog te zien hoe diep het vechtsysteem exact gaat en welke band je bijvoorbeeld met je Yo-Kai zal kunt opbouwen. Ook valt nog af te wachten hoe interessant het verhaal is voor de westerse gamer. Wel is duidelijk dat 3DS-gamers hun borst mogen natmaken voor een titel met veel potentie. Er is namelijk een reden dat Yo-Kai Watch één van de meest populaire titels van Japan ooit is.

 1.   
  Jarek's avatar

  Leuke preview!

  Ik zit al een tijdje te twijfelen om eindelijk eens een 3DS aan te schaffen en dit zou best een titel kunnen zijn die me over de streep trekt. 8)

 2.   
  Leukste's avatar

  Mooie preview. Dit heeft mij wel verrast.

 3.   
  Papachico's avatar

  Zag net de trailer. Heeft zeker wel wat leuks. De sfeer en graphics zijn typisch Level 5. Nog steeds trouw