Mafia 3

Het was nog voor Gamescom dat Mafia 3 uit de lucht kwam vallen. De maffia gangsters van 2K hebben het lang voor zich kunnen houden, maar de beurs in Keulen is natuurlijk een geschikt moment om een game te onthullen. Mafia is een gerespecteerde serie waar veel gamers van hebben genoten en voor Mafia 3 was het dan ook een chaotische bombarie bij de persbooth van 2K. En man, wat gaat deze game bruut worden. Maak kennis met de black mob…

Maffiapraktijken

1968 – Het is de nasleep van de Vietnamoorlog. Lincoln Clay, half-negroïde wees en veteraan uit deze oorlog, keert terug in een door de nieuwe ontwikkelaar Hangar 13 gecreëerd alternatief New Orleans. De hippietijd is in volle gang, Clays ‘familie’, de black mob, is uit de weg geruimd door de Italiaanse maffia. Lincoln is hierdoor alles kwijt, hij moet en zal de black mob herbouwen en de Italiaanse tak vermorzelen. In Mafia 3 krijg je een achtergrondverhaal over hoe onze nieuwe protagonist opgroeit in het weeshuis, zich van de kerk naar een gang verplaatst en uiteindelijk in het leger terechtkomt. De game start natuurlijk net na het terugkomen uit Vietnam en de nieuwe regio die New Orleans heet zal de plek zijn waar de game zich afspeelt. De stad heeft in 1969 geen goede reputatie, zit vol corruptie en de Italiaanse maffia houdt allemaal illegale praktijken.

Jij, als Lincoln Clay, gaat hier iets aan doen en daarvoor heb je de hele stad tot je beschikking. Het is immers een open wereld, waar hippies rijkelijk aanwezig zijn, de klassieke rock uit de speakers knalt, de funky afro’s over straat heen en weer wiebelen en waar een grauwe racistenkwestie over de stad hangt. Maar in Mafia 3 sta je er niet alleen voor. Je gaat een nieuwe familie opbouwen en zodoende krijg je drie luitenanten die je helpen in het verhaal en de submissies, en ook de protagonist uit Mafia 2 gaat een aardige rol spelen in het verhaal. Clay heeft de training en de tools om vijanden aan te kunnen en gebieden in handen te krijgen. Je bouwt je eigen imperium binnen de black mob en in de vele missies en andere opdrachten krijg je de nodige vrijheid om keuzes te maken. Net als in Mafia 2 zul je je niet verdacht moeten gedragen, want de politie is geen lieverdje en de Italiaanse mob heeft je snel door. Je moet problemen voorkomen met partijen waar je niets aan hebt, maar juist de confrontatie aangaan met de groep die je uit moet schakelen.

Jazzy hideout

De ontwikkelaar speelde tijdens de presentatie een live demo waarbij we met Lincoln een illegale drugsdeal moesten opsporen. Door de juiste mensen af te luisteren en informatie te verzamelen, kwamen we te weten dat er een drugsbunker in de kelders van een jazzclub aanwezig is. En hier komt deels de vrijheid om de hoek kijken, want je kunt stealthy naar binnen sneaken en de maffiosi stilletjes omleggen met je mes, dat er overigens bruut uitziet. Echter, ook guns blazing wordt aangemoedigd, mits je het juiste wapentuig in handen hebt. Er zijn ook diverse routes mogelijk om binnen te komen: de voordeur of de achterdeur, maar zelfs een ondergronds waterkanaal waar je met een boot binnen kunt komen. Het doel blijft hetzelfde, namelijk de Italianen met je vuisten bewerken, volpompen met lood of een combinatie tussen mêlee en het hoofd bewerken met hagel van een shotgun.

Het is direct kenmerkend voor Mafia 3, de heftige actie die de serie gelijk een stuk harder maakt en je vaak zal verbazen van de combo’s. Je kunt de omgeving gebruiken om schedels te kraken, botten te breken en je vijanden met een vlaag hagel van een balkon te laten mieteren. Wat mij betreft is dit nu al een goede keuze, omdat de maffia toch al de reputatie heeft dat het geen vredelievende mensen zijn als er problemen opdoemen. De actie gaat daarnaast in één adem door als je de schuilplaats heb veroverd en moet ontsnappen in een voertuig. Net als in Mafia 2 steel je met gemak auto´s waar de 60’s rock de sfeer van de achtervolging bepaalt. Politie die je door de straten van New Orleans jaagt en je probeert te grijpen. Maar Clay heeft zo zijn technieken, want je kunt namelijk heel makkelijk op banden locken en deze kapotschieten waarna de desbetreffende auto over de kop vliegt. Ook op de auto zelf schieten is een mogelijkheid en als je de benzinetank raakt ontstaat er een geweldige explosie. Om de politie sneller van je af te schudden kun je in een telefooncel één van je luitenanten bellen die de politie kan omkopen, of juist grof geweld in kan zetten zodat jij ze kwijt bent. Heb je eenmaal een hideout en een gebied overgenomen, kun je deze toewijzen aan een luitenant die het met zijn of haar leven beschermt. Tevens krijg je verscheidene beloningen en wapens waarbij het er aan ligt welke luitenant je kiest.

Sfeervolle maffia

Wat direct opvalt, is dat Mafia 3 een grauwe sfeer op het scherm tovert die heel goed bij de serie past. De jaren ’60 lijken hier geen leuke tijd te zijn, hoewel de algehele atmosfeer op straat fantastisch is. Door de brute actie zat ik vooral met open mond te kijken hoe geweldig we vijanden kunnen doden, maar de omgeving is het fundament van de game. Lang niet alles is grauw, want de hippietijd is een periode vol kleur, veel muziek op straat en funky clubs waar deze game veel van laat zien. New Orleans leeft, er zijn veel mensen op straat die ook vrij interactief zijn, tegen je praten als je tegen ze aanloopt en wegrennen bij gevaar. Er rijdt voldoende verkeer op de weg, er is een variëteit aan wagens en veel mensen op straat of in clubs doen hun eigen ding.

Grafisch is Mafia 3 al zeker niet slecht, maar je merkt dat het spel nog flink opgepoetst moet worden. Wazige textures, animaties die niet altijd kloppen en de kleine details die een bijschaving nodig hebben. Maar over het algemeen is de sfeer ijzersterk en voelt het spel al behoorlijk new-gen aan. De impact van wapens is bijvoorbeeld groot en vijanden vliegen echt achteruit van een shotgun. Ik zag al vrij veel schiet- en knokanimaties en elke killcombo gaf al gelijk voldoening. Ook de geluiden zijn al van hoog niveau en vooral in kleine ruimtes geven de wapens een mooie echo, tenzij je natuurlijk stealthy bent en vijanden met een mes in het gezicht steekt of de halve romp open rijt.

Voorlopige conclusie

Mijn enthousiasme voor Mafia 3 borrelde pas op tijdens het zien van de eerste trailer en het horen van Jimi Hendrix en House Of The Rising Sun, dat zich in een veel verder stadium ontwikkelde bij het zien van de eerste gameplay. Mafia 3 gooit het verhaal om van de Italiaanse maffia naar de black mob waarbij je nu tegen de Italianen moet vechten in het New Orleans van 1968. Vooral de harde en brute kant die de game laat zien is een positief punt en dat lijkt al goed uit te pakken. Veel verschillende manieren om vijanden te doden, legio wapens, voertuigen en mogelijkheden om ergens binnen te dringen. Het verhaal lijkt daarnaast al een sterk begin te vertonen, al kwam dat verder nog niet veel naar voren in het veroveren van de hideout. Daar zullen we later meer over horen, maar 2K en Hangar 13 hebben vooral harde actie getoond en de diverse manieren om missies aan te pakken. Vrijheid, speelstijl, het grauwe maar hippievolle New Orleans en de klassieke rock die regelmatig opkomt als je lood aan het pompen bent of de politie aan het afschudden bent, dat is het eerste gevoel van Mafia 3. Nog even oppoetsen, meer details vrijgeven en een hands-on sessie is nu ons doel. Maak je klaar voor de nieuwe Mafia, dit gaat wat worden!

 1.   
  Downzilla's avatar

  Hopelijk kan er net zoveel kapot tijdens shootouts als in mafia 2. Dat er stukjes muur overal om je heen vliegen. En pakken. Ik wil weer in een maatpak alles kapotschieten.

 2.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Hoop echt dat ze de juiste keuze hebben gemaakt met deze setting. Ga de maatpakken en Tommy guns wel missen

 3.   
  420blazeit's avatar

  Hij kan alleen maar meevallen want de 1e indruk is niet best.

 4.   
  Ralph P Scene's avatar

  kan niet wachten op deze game!

 5.   
  Sa.'s avatar

  Klinkt als een vette game! Maar of het ook een vette maffia game is, dat durf ik te betwijfelen. De game wordt blijkbaar als zeer sfeervol ondervonden, maar is et ook die bekende mafia sfeer? Of is et meer jaren ’60 hippie sfeer? Niet dat er iets mis is met dat laatste, maar deze game moet zichzelf wel heel erg gaan bewijzen aangezien het de hele mafia setting de deur uit gooit naar mijn idee.

 6.   
  DennyPS4's avatar

  soms moet je door selecteren.
  iets vernieuwends lijkt mij in een maffia game geen slecht idee.
  er zijn al veel van dit soort games geweest met the godfather en maffia.
  dus een nieuwe setting lijkt mij een goed idee

 7.   
  WauWsy's avatar

  Ik verheugde me enorm dat er een deel 3 komt.. Maar deze setting bevalt me helemaal niet.. Von de muziek, auto’s enz helemaal geweldig.. Von juist spelen als iemand van de Mafia kei leuk!

 8.   
  Danielle.k's avatar

  Vind het al vet dat Vito terug keerst en wat zijn rol gaat wezen.

  Leeft Joe nog of is Joe dood en neemt hij wraak, ga ervan uit dat veel van die vragen beantwoord gaan worden.

 9.   
  Hillianii's avatar

  Vet!!!

  Ik ben erg benieuwd 🙄