LEGO Dimensions (GC15)

Toys-to-life-games zijn allang niet nieuw meer. In 2011 zette Activision een nieuwe trend met Skylanders: Spyro’s Adventure en drie jaar geleden volgde ook Disney met zijn iconische cast aan personages. Is Warner Bros., dat dit najaar met zijn eerste toys-to-life-game komt, niet een beetje te laat voor het feestje? In principe wel, ware het niet dat de uitgever komt aanzetten met een heerlijke fles whisky die het bijna dode feestje weer compleet nieuw leven inblaast. LEGO Dimensions voert namelijk enkele toffe vernieuwingen door binnen het genre en positioneert zich daardoor direct als waardige concurrent.

Geen noodzakelijk kwaad

Het ToyPad staat in LEGO Dimensions centraal en vormt het kloppende hart van de game. Waar dit portaal in Skylanders en Disney enkel dient als “noodzakelijk kwaad” om je fysieke poppetjes te transporteren naar de game, vormt het ToyPad in LEGO Dimensions een integraal onderdeel van de gameplay. Je bent constant bezig met dit lichtgevende portaal om de gebeurtenissen op het scherm in goede banen te lijden.

Het ToyPad is onderverdeeld in drie vlakken en biedt ruimte voor zeven personages. Soms zijn de acties die je moet uitvoeren erg simpel: verplaats bijvoorbeeld een personage naar een ander vlak om zijn speciale kracht te activeren. Andere keren gaat de game wat dieper. Tijdens mijn speelsessie stuitte ik bijvoorbeeld meermaals op een puzzel waarbij ik de kleuren van het ToyPad moest vergelijken met de kleuren in de game en aan de hand daarvan personages op de goede plaats moest zetten. Niet veel later kreeg elk deel van het ToyPad een eigen kracht toegewezen (elektriciteit, water en vuur) en kon ik mijn personages bepaalde krachten geven door ze te positioneren op het ToyPad, wat weer nodig is voor het oplossen van de puzzels. Het laat zich lastig omschrijven op (digitaal) papier, maar eens je zelf de controller in handen neemt voelt het zo intuïtief dat je de bedoeling al na enkele minuten zal begrijpen. Precies zoals het hoort in een LEGO-game, dus.

De leukste toepassing van het ToyPad vond ik de “speurmodus”. Hierin dien je een mysterieus object, dat ergens in de spelwereld verstopt zit, op te sporen. Wanneer je in de richting van het object loopt, kleurt het ToyPad groen, en hoe verder je ervan afloopt, des te roder wordt het ToyPad. Het is slechts een greep uit de vele manieren waarop Warner Bros. het ToyPad gebruikt om een daadwerkelijk andere game te bieden dan de concurrentie.

500 euro

Wel heb ik nog mijn vraagtekens bij de tot dusver onthulde uitbreidingspakketten. Hoewel het indrukwekkend is dat Warner Bros. zoveel franchises bij elkaar heeft gesprokkeld en ik smul van namen als The Wizard of Oz en Doctor Who, vraag ik me af of deze series iedereen zullen aanspreken. LEGO Dimensions is uiteindelijk toch vooral voor de jongere spelers bedoeld en ik betwijfel sterk of zij überhaupt weten wat The Wizard of Oz is. Gelukkig zijn er vooralsnog genoeg franchises die wel voor een breed publiek bedoeld zijn, waaronder Batman en LEGO Movie. Het lijkt er dus op dat de game zowel jong als oud moet gaan aanspreken.


Wat echter noch jong, noch oud zal aanspreken, is het prijskaartje van LEGO Dimensions. Voor het Starter Pack (dat de game, het ToyPad, drie LEGO-figuren en de Batmobile bevat) moet je al 99,99 euro neertellen. Dan kun je echter slechts een fractie van alle bij de release beschikbare content spelen. Wil je op de release met alle levels, poppetjes en voorwerpen aan de slag, dan moet je nog eens een slordige 400 euro neertellen. Dat is in totaal 500 euro die je op de release kwijt bent. Natuurlijk blijft het daar niet bij en zal Warner Bros. in de komende maanden nog flink wat extra pakketten uitbrengen. LEGO Dimensions is dus een dure hobby.

Voorlopige conclusie

Hoewel LEGO Dimensions iets aan de late kant komt, is het duidelijk dat Warner Bros. dit niet gebruikt als manier om even simpel te cashen. De uitgever steekt zichtbaar moeite in de game en heeft niet alleen een aantal ontzettend toffe franchises aan boord, ook de dynamiek tussen het ToyPad en de echte game zorgt voor een leuke twist op de bekende spelconcepten. Helaas geldt bij LEGO Dimensions wel het nadeel waar ook zijn genrebroeders door geplaagd worden: wil je alle content ontdekken, dan moet je absurd diep in de buidel tasten. Tijd om toch die spaarrekening eens te plunderen…

 1.   
  Ariose's avatar

  In Nederland gaat deze game denk ik geen success worden. Ben zelf erg benieuwd naar deze game door de combinatie van bekende franchises maar in de winkels is er nog geen spoor van het start pakket of extra sets te bekennen.

 2.   
  GerritSlak's avatar

  Het is jammer dat de Blokker groep (Bart Smit en Intertoys) een speciale deal hebben gesloten met WB zodat ze de enige zijn die het vanaf eind volgende maandverkopen. Eind maart 2016 zou het pas in andere winkels te vinden zijn. Je kan er dus van uitgaan dat alle sets een paar Euro duurder worden dan het zou moeten.

 3.   
  Glenn Lambrix's avatar

  Op een andere site zeiden ze dat het weer een typische Lego game wordt zoals de 10 vorige delen, maar hier ben ik toch wel overtuigd dat deze game een nieuwe gameplay gaat geven. Zo ver ik heb gezien, ziet deze game er echt heel tof uit. Als ik zo even 500 euro bij elkaar had kunnen leggen, had ik het toch wel gedaan. Maar helaas, deze game is te duur voor mij. 😥