God of War 3: Remastered

Het is vijf jaar geleden dat God of War III verscheen voor de PlayStation 3 en onze review kreeg destijds een goddelijk cijfer. Ook ik waagde me aan dit derde deel en ik kan niets anders zeggen dan dat God of War III schitterend, bruut en zeer intens was en dat het hack ’n slash-genre recht overeind stond. Vijf jaar later verschijnt het spel in de vorm van God of War III Remastered op de PlayStation 4, maar weet Kratos zich staande te houden na zo’n lange tijd?

I bring the destruction of Olympus!

Met God of War III eindigde de trilogie van Kratos, de krachtige Spartaan die veel gewonnen heeft, maar eigenlijk alles heeft verloren. De Goden van Olympus gunnen hem niets en door alles wat er is gebeurd, wil Kratos wraak. Hoewel de eerdere delen al eens van een remaster zijn voorzien, is God of War III Remastered misschien een beetje een vreemde keuze. Je krijgt er geen andere game bij en is dit derde deel dus je allereerste God of War, komt alles als een verrassing. De ontwikkelaar heeft ervoor gekozen geen achtergrondverhaal in de Remastered-versie te stoppen, dus de game begint gewoon praktisch waar God of War II was geëindigd. De aanval op Olympus biedt direct de intense gevechten en de grootse perspectieven waar de serie bekend van is, maar het gooit je als nieuweling misschien even in het diepe. Ook ik moest na al die jaren weer even diep graven over de verhaallijn en niet alles is mij bij gebleven, dus vandaar dat het jammer is dat we niet even bijgepraat worden over de geschiedenis van Kratos.

My vengeance… ends now!

Het was dus mooi geweest, maar het internet is rijk aan informatie en anderzijds, we kunnen ook zonder. Qua gameplay is God of War III namelijks niets veranderd en voelt tevens nergens verouderd aan. Door de upgrades, nieuwe wapens, geweldige finishing moves en epische gevechten verveelt deze game nog steeds op geen enkel moment. En zeker omdat het spel op diverse vlakken een oppoetsbeurt heeft gekregen. Grafisch is alles net iets scherper, de textures zijn gedetailleerder en het oogt gewoonweg net iets strakker allemaal. Vooral de kop van Kratos is uiterst gedetailleerd. Uiteraard merk je dat het een remaster is, want PlayStation 4-niveau is het niet. Dat is helemaal te zien aan de cutscenes, die in de originele game al niet perfect waren ook in God of War III Remastered merk je dat het een aantal jaar oud is.

Echter, deze hack ’n slasher is wel opgeschroefd naar een 1080p-resolutie en nog veel belangrijker, 60 frames per seconde! En ja, dat is duidelijk zichtbaar en het houdt de veroudering van de game tegen. Het is al een snelle game en met 60fps, ook al heb ik geen problemen met 30fps overigens, blijft God of War III toch bij de tijd en voelt het opeens verfrissend. De gevechten en de epische momenten zijn net wat intenser en vloeien soepeler in elkaar over, wat ik altijd minder heb ervaren in de PlayStation 3-versie. En dat is echt een pluspunt, want tijdens het verslaan van de mythologische wezens voelde het weer zo voldoenend als destijds, toen we eigenlijk niet beter wisten.

I will have my REVENGE!

Zijn er dan ook nog nieuwe features in deze Remastered-versie? Ja, een fotomodus, waarmee je jouw favoriete scènes kunt vastleggen en epische gevechten kunt vereeuwigen voor de Goden, en je vrienden natuurlijk. Verder zit de DLC in deze editie, die je verschillende skins voor Kratos biedt, maar verder is het de game, en de game, en gewoonweg de game. God of War III Remastered kun je binnen acht á tien uur uitspelen, extra’s verzamelen en uiteraard op een hoge moeilijkheidsgraad proberen te verslaan. Dat is zeker niet verkeerd, maar een veertig euro voor dit pakket is niet niks voor een game die toch al uit 2010 dateert. Het lijkt erop dat dit voor de Sony de manier is om gamers (opnieuw) kennis te laten maken met games, waarbij de Xbox One backwards compatibility bevat.

Conclusie

Het is niet te ontkennen dat de grootschalige gevechten, de epische vijanden en de verfijnde hack ’n slash-gameplay nog steeds erg goed uit de verf komen in God of War III Remastered. Dit heeft deels te maken met de grafische oppoetsbeurt, maar je merkt dat het geen hele nieuwe game is. De grootste pluspunten zijn de 1080p-resolutie en vooral de 60fps. Deze elementen zorgen ervoor dat God of War III weer verfrissend aanvoelt en de gameplay intens en snel blijft. Godzijdank staat de actie nog als een huis en kun je deze Remastered om die reden prima oppakken. Toch zijn de kanttekeningen dat het spel naast een toegevoegde fotomodus en de technische verbeteringen niet veel meer met zich meebrengt. Geen achtergrondverhaal over de oudere God of War-titels, geen leuke extra’s en alsnog een prijs van veertig euro. Het is zomermodus in de games en om die reden kun je hem ook overwegen, maar nieuwelingen worden in het diepe gegooid en om een tweede maal dit spel te kopen, moet je wel een fan zijn. Buiten dat blijft God of War III ongekend en loopt de PlayStation 4-versie lekker soepel.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Nog altijd intense
 • snelle en brute gameplay
 • Opgepoetst tot 1080p
 • en 60fps
 • Fotomodus is leuke toevoeging

Wat is NOT

 • Geen achtergrondverhaal over serie
 • Cutscenes niet erg opgepoetst
 • Prijzig voor een remaster zonder veel extra's

8.5

 1.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ben er ook sinds woensdag lekker mee bezig ps3 deel ingeleverd en ps4 deel gekocht, zeker geen spijt van gehad het is z’n goed spel.

  Alleen die fotomodus vind ik wel irritant en kon gelukkig uit, na nog geen 10 min spelen drukte ik erop en heb er ongeveer wel 5 min over gedaan om te kijken hoe uit moest(Uiteindelijk boekje maar gepakt).
  Zeker een aanrader mocht je God of War nog eens willen spelen, of als je nog niet gespeeld heb zeker ps4 deel halen.

 2.   
  Danielle.k's avatar

  Ik hou het wel bij de PS3 versie die kreeg tenminste een 9.8 hier op Gamersnet 🙄

 3.   
  RenevdGijp's avatar

  Zojuist opgepikt voor 25 ekkies. Had hem een tijdje voor de PS3 maar nooit uitgespeeld. Nu maar is uitspelen en ik hoorde dat de Platinum vrij eenvoudig te halen was. Dus dat ook maar eens proberen.