Chibi-Robo!: Zip Lash

Na even uit de spotlight verdwenen te zijn, kwam de immer schattige Chibi-Robo terug met een avontuur op de Nintendo 3DS: Chibi-Robo! Photo Finder. Hoewel deze driedimensionale avonturengame een mooie ode was aan Chibi-Robo’s laatste GameCube-klassieker, wist de formule niet helemaal aan te slaan op de handheld. Geen wonder ook dat Nintendo nu voor een andere aanpak gaat met het koddige robotje. In Chibi-Robo! Zip Lash gaan we met de metalen miniheld heen en weer zwiepen in een tweedimensionale platformer. Hoe begaat de altijd vrolijke Chibi-Robo het op Mario’s terrein?

Metalen Mario

Door af te stappen van een driedimensionale wereld gaat Chibi-Robo als het ware een stapje terug qua gameplay. Waar het originele Chibi-Robo! en Chibi-Robo! Photo Finder vrij complex en niche bleken te zijn, gaat het piepkleine robotje voor een wat versimpelde gameplay. In Zip Lash is het niet zaak om foto’s te zoeken of om een kamer grondig op te ruimen, je rent en springt door kleurrijke levels en confronteert naar gespuis op je weg van A naar B. Dat zou het geheel wel iets meer aan doen voelen als een robotische cyborg-kloon van Mario, maar Chibi-Robo onderscheidt zich toch degelijk.

Vertrouwd en toch vernieuwend

Het schattige robotje heeft namelijk beschikking tot zijn trouwe stroomkabel. Voorheen Chibi-Robo’s laffe staart, maar in Zip Lash dient dit draadje als gevaarlijke zweep, maar ook als uiterst handige grappling hook en nog veel meer. Door met je stroomkabel te zwaaien, sla je Chibi-Robo’s vijanden tot puin. Tegelijkertijd kun je er objecten mee verplaatsen, jezelf ophijsen of de kabel gebruiken als geïmproviseerde helikopter. Dit zorgt ervoor dat Chibi-Robo echt een dynamisch nieuw element meeneemt naar de al zo vaak herkauwde 2D-platformers. Het voelt fris aan in de oude formule van Mario en het past ontzettend goed bij het schattige imago van Nintendo’s robotje.

Naarmate je verder komt in de tweedimensionale levels, vind je meer orbs voor Chibi-Robo. Deze maken zijn stroomkabel langer voor aanvallen of juist het ophijsen van zijn robotische zelf. Door een langere kabel te hebben, kun je meer puzzels oplossen in de levels en meer verborgen ruimtes vinden. Uiteraard zijn er tal van munten, puzzelstukken en andere collectibles te vinden in de 2D-leveltjes, zoals elke platformer van Nintendo betaamt. De steeds langer wordende zweep en grijphaak maken het wel dat de standaard levels wat dieper en moeilijker kunnen worden, al was in dit demo-level van de E3 nog lastig te polsen hoe pittig dat uiteindelijk gaat worden. Chibi-Robo oogt wat kinderlijk, maar laten we hopen op ouderwets pittige platformlevels, zoals we van Nintendo gewend zijn.

Genotsrobot

Wel is duidelijk geworden dat Chibi-Robo een goede ommekeer van zijn imago mee gaat maken. De klassieke 2D-platformer-formule van Nintendo, gecombineerd met Chibi-Robo’s nieuwe functies en schattige uiterlijk maken samen een erg charmant spelletje. In mijn korte previewsessie met Zip Lash wist het robotje me al meteen te verblijden met zijn koddige animaties en aandoenlijke verwijzingen naar elektronica. Het voelt vrolijk en fris, maar toch vertrouwd. Ondertussen speelt het als een tiet: Chibi-Robo ligt ook nog eens heerlijk onder de knoppen. Typisch die vibe die je tegenwoordig alleen nog maar van Nintendo kunt verwachten. Maar dan met een robot die je puur platformgenot schenkt.

Voorlopige conclusie

Chibi-Robo wordt vaak gezien als de vergeten held van Nintendo. Dat ene game-icoon wat nooit echt groots is doorgebroken, mogelijk doordat de games simpelweg te niche waren gebleken. Met Chibi-Robo! Zip Lash lijkt daar echter verandering in te komen. Het schattige robotje kan zich perfect vinden in de klassieke tweedimensionale platformformule van Nintendo. Hij zoeft heerlijk door de levels heen en er wordt volop divers gebruik gemaakt van zijn handige stroomkabeltje, die daadwerkelijk wat vernieuwing naar het genre weet te brengen. Daarnaast gaat Chibi-Robo’s altijd vrolijke overkomen perfect samen met de klassieke 2D-gameplay. Het is moeilijk om niet meteen van hem te houden. Chibi-Robo is wellicht echt in staat je gamerhartje te verwarmen op een ongekende manier. Nintendo, geef deze metalen rakker een comeback als geen ander!

 1.   
  jelte23's avatar

  ben erg geintreseerd in dit spel, alleen zou ik graag de versie met amiibo willen hebben. Helaas kun je die nog nergens pre orderen. Ik hoop dat die niet te veel geld gaat kosten

 2.   
  Glenn Lambrix's avatar

  Ik ben aan het twijfelen om Chibi-Robo! Let’s Go, Photo! aan te schaffen. Vooral nu ik Chibi-Robo! Zip Lash graag zal willen spelen 😀

 3.   
  Tom's avatar

  EffeGlenn schreef, "Ik ben aan het twijfelen om Chibi-Robo! Let’s Go, Photo! aan te schaffen. Vooral nu ik Chibi-Robo! Zip Lash graag zal willen spelen 😀 "

  Het is wel een stuk anders, dat Let’s Go, Photo! Het is wat meer niche, terwijl Zip Lash heel erg gemakkelijk op te pakken is, net als alle andere platformers van Nintendo. Dit spreekt mogelijk meer mensen aan, andere Chibi-Robo!-games zijn meer hate it or love it. 😉