ARK: Survival Evolved

Op 2 juni verscheen ARK: Survival Evolved op Steam. Het concept van deze nieuwe Early Access-game is vergelijkbaar met die van andere sandbox-survivalgames als DayZ, H1Z1 en Rust. Alles draait om namelijk om overleven. Inmiddels is de game ruim een maand beschikbaar en zijn er al meerdere patches uitgebracht. Een mooi moment dus om te kijken in welke staat ARK: Survival Evolved zich op het moment bevindt. Aangezien het een Early Access-titel betreft, is het daarnaast verstandig om te kijken naar het toekomstperspectief van de game. Op het moment bevindt ARK: Survival Evolved zich namelijk nog in de alpha-fase.

When dinosaurs ruled the earth

In ARK: Survival Evolved moet je zien te overleven op een mysterieus eiland genaamd ‘ARK’. Dit eiland wordt bewoond door dinosaurussen. Samen met andere spelers moet je elkaar, de dinosaurussen en jezelf zien te overwinnen. Na het creëren van een personage word je naakt wakker op een strand. Het inmiddels bekende overlevingsproces begint hier. Je moet als een echte jager en verzamelaar jezelf van gereedschap en voedsel voorzien. Naarmate je genoeg grondstoffen hebt verzameld kun je een huis bouwen. Hiervoor moet je echter wel eerst genoeg experience verzamelen. ARK heeft namelijk een leveling-systeem. Bij bijna alles wat je doet verzamel je experience. Wanneer je een nieuw level hebt bereikt kunnen attributen zoals health en stamina naar eigen keuze worden verbeterd. Daarnaast krijg je enkele Engram-punten waarmee je blauwdrukken van nieuwe wapens, bouwwerken en andere items kunt vrijspelen.

Wat ARK: Survival Evolved uniek maakt als survivalgame is de toevoeging van de dinosaurussen. Het hele eiland wordt bevolkt door ongeveer 40 verschillende dinosaurussoorten en andere wezens uit het Jura tijdperk. Regelmatig worden er nieuwe wezens toegevoegd door de ontwikkelaars. Voor de speler zijn de dinosaurussen een bron van voedsel en andere grondstoffen. Vanzelfsprekend kan de speler zelf ook een bron van voedsel zijn voor de beruchte carnivoren. Je moet dus altijd op de hoede zijn, wil je niet plotseling worden aangevallen door een Carnosaurus of enkele Velociraptors. Je zult snel leren dat je bepaalde dinosaurussoorten beter kunt ontwijken.

When humans ruled the dinosaurs

Elk gevaar kan echter worden overwonnen en zelfs in ARK staat de mens bovenaan de evolutionaire ladder. Bijna elke dinosaurus kan namelijk worden getemd. Als je een dinosaurus wilt temmen moet je hem eerst buiten bewustzijn brengen. Dit kan met een verdovingsmiddel of een goedgemikt pak slaag op de snuit van het wezen. De dinosaurus kan vervolgens worden vertroeteld met rauw vlees of bessen. Afhankelijk van het soort dinosaurus wordt het wezen na een bepaalde tijd tam. Je kunt hem dan opdrachten geven of zelfs berijden met behulp van unieke zadels. Een tamme dinosaurus kan worden gebruikt als pakdier voor je grondstoffen, als snel transportmiddel of als wapen. Enkele dinosaurrussoorten hebben unieke eigenschappen zoals het verzamelen van bessen of het verzamelen van hout. Grote en gevaarlijke dinosaurussen zoals de Tyrannosaurus zul je pas kunnen temmen als je een van de hoogste levels hebt bereikt.

De getemde dinosaurussen zullen net als jij langzaam levelen. Je kunt zelf kiezen of je jouw dinosaurus bijvoorbeeld sneller of gevaarlijker maakt. Alle getemde dinosaurussen kunnen worden voorzien van een persoonlijke naam. Na verloop van tijd zul je merken dat je een echte band opbouwt met de verschillende dinosaurussen waarover je beschikt. Eén van de meest verslavende aspecten van de game is dan ook het verzamelen van verschillende dinosaurussoorten. Ik wacht zelf nog op de dag dat ik op de rug van een Tyrannosaurus het eiland onveilig kan maken.

Tijdrovend proces

Het levelen in ARK gaat traag. Het duurt minstens een uur of vijf voordat je een huis kunt bouwen dat niet makkelijk door andere spelers kan worden geplunderd. Voordat je een vuurwapen kunt creëren zijn we nog eens enkele tientallen uren verder. De snelheid van het levelen doet denken aan die van een MMO. Vergelijkbaar voelt het het levelen in ARK dan ook wat repetitief. Het levelen gaat echter sneller wanneer je samen met vrienden speelt. In ARK je samen met andere spelers samenwerken in een Tribe. Leden van de Tribe verdienen meer experience wanneer ze in hetzelfde gebied bouwen en jagen. Ook kunnen bouwwerken en getemde dinosaurussen worden toegewezen aan de Tribe, zodat ieder lid ze kan gebruiken.

Het verzamelen van grondstoffen is soms ook een vervelend proces. Het duurt een tijd voordat je goed gereedschap kunt maken. Je moet daarnaast veel tijd in de game stoppen wil je genoeg grondstoffen verzamelen om een ‘veilige’ basis te bouwen. Echter, hoe veilig je huis ook lijkt, andere spelers vinden altijd wel een zwak punt. Je moet ook niet vreemd opkijken als je inlogt na een nacht slapen en je huis in een verwoeste staat terugvindt. Andere spelers tonen geen berouw door ook je getemde dinosaurussen te doden. Afgezien van je level ben je dan alles kwijt, en moet je dus opnieuw beginnen met het verzamelen van grondstoffen. Een tegenslag zoals deze is niet voor iedere gamer weggelegd, al geeft de spanning van mogelijke confrontatie met andere spelers juist sommige gamers weer een kick.

Early Access-symptonen

Dan nu het technische aspect van de game. Early Access-games worden vaak geplaagd door prestatieproblemen en andere technische mankementen. ARK: Survival Evolved is daarbij geen uitzondering. De game heeft veel grafische potentie. Op de hoogste settings ziet de game er erg mooi uit. Het probleem is dat praktisch geen enkel high-end-gamesysteem de game met een soepele framerate van 60 kan draaien op de hoogste instellingen. Ik ben zelf in het bezit van een GTX 970 en heb de settings moeten verlagen tot een combinatie van laag en gemiddeld niveau. De game ziet er dan ook plotseling niet meer mooi uit. Er verschijnen veel content -updates voor de game, maar ik zie liever dat de grafische prestaties worden verbeterd.

Naast de grafische prestaties heeft de game ook een aantal technische mankementen. Interactie met dinosaurussen gaat vaak gepaard met lag. Wanneer je bijvoorbeeld aan het knokken bent met een Velociraptor dan teleporteren ze tijdens het gevecht om je heen. Wanneer het je lukt een dinosaurus te doden heb je een kans dat het ragdoll-effect de dinosaurus een aantal meters in de verte lanceert. Je moet ook niet vreemd opkijken als vissen af en toe boven het water zwemmen. Verder is AI van de dinosaurussen erg simpel. Het gedrag van de dinosaurussen valt op verschillende manieren te exploiteren waardoor de uitdaging van de game soms verdwijnt. Frustrerende momenten ontstaan wanneer getemde dinosaurussen bij het volgen van de speler klem komen te zitten tussen rotsen en bomen. Als klap op de vuurpijl had ik zelfs het genoegen om een soort dinosaurusorgie van dichtbij mee te maken.

Conclusie

Al met al is ARK: Survival een game met potentie. De toevoeging van dinosaurussen zorgt voor een unieke twist in het sandbox-survivalgenre. Het leveling-systeem is uitgebreid en uitdagend, al voelt het vaak wat traag. Spelen met vrienden wordt beloond en je haalt dan ook het meeste uit de game door te spelen met anderen. In tegenstelling sta je er in je eentje een stuk moeilijker voor, al is dit een kenmerk van het survivalgenre in het algemeen. Technisch gezien valt er veel aan de game te verbeteren. Met name de performance kan een boost gebruiken. Verder zijn er nog veel bugs en andere problemen die moeten worden verholpen, waaronder de lag en het onnozele gedrag van de dinosaurussen.

ARK: Survival Evolved heeft dus nog een lange weg te gaan. Ik kan dan ook aanbevelen om nog even te wachten met het spelen van deze game. Op het moment doet met name de technische performance de game namelijk geen eer aan. De speelervaring zal ongetwijfeld beter zijn wanneer ARK: Survival Evolved officieel uitkomt op Steam. Het is dus een kwestie van geduld.

De pc-versie van ARK: Survival Evolved zal naar verwachting in de zomer van 2016 de Early Access-fase verlaten. De Xbox One en PlayStation 4-versies volgen later.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Dinosaurussen temmen
 • Grafische potentie...
 • Tribes
 • Tijdrovend

Wat is NOT

 • Bugs
 • glitches en lag
 • ...maar slechte performance
 • Simpel en onnozel gedrag dinosaurussen
 • Tijdrovend

7

 1.   
  Beukaapje's avatar

  Het aanhalen van bugs en slechte prestaties als minpunten is nogal vreemd. De game bevind zich in een Alpha Fase, het is super normaal dat dit soort problemen er zijn en hoort mijn inziens dan ook niet thuis bij de minpunten.
  Verder is het een zeer mooie game, echter zoals aangegeven is het wel tijd rovend en je zult om de bugs heen moeten kijken als je het wilt spelen.
  Ik zelf speel het al sinds de release 2 juni en moet zeggen dat het sinds dien al redelijke stappen vooruit heeft gezet en een zeer actieve Alpha game is waarin er vrijwel dagelijks patches en bug fixes uit komen.

 2.   
  LennartvA's avatar

  Dude, je kan poepen! Dan kan niet anders dan een dikke 10 worden! 😆

 3.   
  Petor's avatar

  Beukaapje schreef, "Het aanhalen van bugs en slechte prestaties als minpunten is nogal vreemd. De game bevind zich in een Alpha Fase, het is super normaal dat dit soort problemen er zijn en hoort mijn inziens dan ook niet thuis bij de minpunten.
  Verder is het een zeer mooie game, echter zoals aangegeven is het wel tijd rovend en je zult om de bugs heen moeten kijken als je het wilt spelen.
  Ik zelf speel het al sinds de release 2 juni en moet zeggen dat het sinds dien al redelijke stappen vooruit heeft gezet en een zeer actieve Alpha game is waarin er vrijwel dagelijks patches en bug fixes uit komen."

  Echt een perfecte Hot Koffie Show-stelling! Want hoewel ik je helemaal kan volgen, ben ik het totaal niet met je eens!

  Als je niet wil dat je game beoordeeld wordt, moet je hem niet uitbrengen. Dat is hetzelfde als dat de pc-versie van Batman: Arkham Knight was uitgebracht onder de noemer “early access”, zodat we niet mogen oordelen. Early access mag nooit een excuus worden om games niet af te maken. Als we dat gaan toestaan gaan alle grote uitgevers “Hitman kuch kuch Hitman” dat ook doen.
  😉

 4.   
  WauWsy's avatar

  Super spel! idd wat bugs maar ze zijn er hard mee bezig.. Ben het wel met Beukaapje eens.. Als iets in Alpha zit kan je ervan uit gaan dat er nog vele bugs en verbeteringen moeten komen. Kan je niet echt een eind conclusie op maken.

  Het spel gaat er zeker wel komen.. En het geld zeker waard!

  Maar het klopt wel het is best wel tijdrovend. Maja waarom zou je gaan game als je geen tijd hebt te dode?

 5.   
  Dark_Phoenix's avatar

  Petor schreef, "

  ”Beukaapje” schreef, "Het aanhalen van bugs en slechte prestaties als minpunten is nogal vreemd. De game bevind zich in een Alpha Fase, het is super normaal dat dit soort problemen er zijn en hoort mijn inziens dan ook niet thuis bij de minpunten.
  Verder is het een zeer mooie game, echter zoals aangegeven is het wel tijd rovend en je zult om de bugs heen moeten kijken als je het wilt spelen.
  Ik zelf speel het al sinds de release 2 juni en moet zeggen dat het sinds dien al redelijke stappen vooruit heeft gezet en een zeer actieve Alpha game is waarin er vrijwel dagelijks patches en bug fixes uit komen."

  Echt een perfecte Hot Koffie Show-stelling! Want hoewel ik je helemaal kan volgen, ben ik het totaal niet met je eens!
  Als je niet wil dat je game beoordeeld wordt, moet je hem niet uitbrengen. Dat is hetzelfde als dat de pc-versie van Batman: Arkham Knight was uitgebracht onder de noemer “early access”, zodat we niet mogen oordelen. Early access mag nooit een excuus worden om games niet af te maken. Als we dat gaan toestaan gaan alle grote uitgevers “Hitman kuch kuch Hitman” dat ook doen.
  ;-)"

  Batman was een release en geen early acces titel. Early acces is niet een release maar eerder toegang krijgen tot een game terwijl de game ontwikkeld wordt. Soms bij sommige games is de game ontwikkeling niet eens half jaar bezig. Daarom kun je early acces en release niet met elkaar vergelijken met beoordelingen. Early acces is bedoeld om ontwikkelaars feedback te geven en beter opsporen van bugs en problemen.

 6.   
  Koen's avatar

  De game heeft potentie en dat wil ik duidelijk maken met deze review 🙂 Ik kan de game echter alleen beoordelen zoals hij nu is. Bugs en glitches zijn inderdaad te verwachten, maar dat betekent niet dat ze niet moeten worden vermeld. Wanneer je de game nu al een 9 zou geven, dan gaan de ontwikkelaars hun geld alvast tellen. 🙂

 7.   
  Dark_Phoenix's avatar

  Koen schreef, "De game heeft potentie en dat wil ik duidelijk maken met deze review 🙂 Ik kan de game echter alleen beoordelen zoals hij nu is. Bugs en glitches zijn inderdaad te verwachten, maar dat betekent niet dat ze niet moeten worden vermeld. Wanneer je de game nu al een 9 zou geven, dan gaan de ontwikkelaars hun geld alvast tellen. 🙂 "

  Ja dat weet ik, tuurlijk mag je dat vermelden maar nu cijfers te gaan geven vind ik raar. Spel is nog niet uit. Je kan wel aangeven aanbevolen of niet aanbevolen. Dit is een early acces review.

 8.   
  xizaaR's avatar

  Ben wel een beetje klaar met al die Survival games. Wordt nodig tijd dat de ontwikkelaars weer eens met iets nieuws komen. Een goeie RTS basebuilder bijvoorbeeld =]

 9.   
  bjorntukkertje's avatar

  Vrienden van mij spelen dit altijd, maar ik denk dat dit spel niks voor mij is, ook hoorde ik dat het spel heel slecht geoptimaliseerd is, als je de settings op low zet, dan wordt de kwaliteit wel lager alleen er blijven veel te veel bladeren enzo bewegen waardoor slome pc’s het als nog niet kunnen trekken

 10.   
  DutchACfreak's avatar

  Bedankt voor de review,
  Ik twijfelde nog om hem aan te schaffen..

  Maar ik denk dat ik nog eventjes wacht

  Was al bang dat er veel kleine probleempjes zouden zijn.. En constant nieuwe patches..

  Met mijn internet duurt downloaden langer dan dat ik het kan spelen haha

  Ik wacht wel eventjes tot ze wat meer puntjes op de i hebben gezet
  En dan zal ik met volle plezier beginne aan ark
  Kan niet wachten 😆

 11.   
  PSPfreaky's avatar

  Dark_Phoenix schreef, "
  Batman was een release en geen early acces titel. Early acces is niet een release maar eerder toegang krijgen tot een game terwijl de game ontwikkeld wordt. Soms bij sommige games is de game ontwikkeling niet eens half jaar bezig. Daarom kun je early acces en release niet met elkaar vergelijken met beoordelingen. Early acces is bedoeld om ontwikkelaars feedback te geven en beter opsporen van bugs en problemen.
  "

  Dark_Phoenix for President! Ik ben zelf helemaal eens met je antwoord. Batman: Arkham Knight is gewoon uitgebracht als volledige game die ‘af’ is, ARK is een Early Access game. Zoals hieronder in de quote van de winkelpagina van ARK kan je lezen dat de game nog niet af is en dat er aan de game gewerkt wordt. Gamers die het spel kopen kunnen bugs melden en zelf suggesties geven, zodat ARK een nog betere game kan worden.

  Ontvang onmiddellijke toegang en begin met spelen; raak betrokken bij dit spel terwijl het zich ontwikkelt.

  GamersNET zou rond juni 2016 de game moeten reviewen. De developers verwachten dat de uiteindelijke game dan verschijnt.

 12.   
  PaNNa's avatar

  Heb hier al een LP van gezien op het YouTube kanaal van Pewdiepie, vond het wel geinig om te checken hoe de game in elkaar zat. Maar niet echt m’n genre, of iets waar ik m’n geld zou aan besteden.

 13.   
  StroopKonijn's avatar

  Early Access :/

 14.   
  AllardK's avatar

  Ik dacht eerst dat dit een gratis webgame was

 15.   
  AllardK's avatar

  maar jammer het kost weer eens geld

 16.   
  ARKNederland's avatar

  Wil jij op een Nederlandse ARK server spelen? Join dan onze ARK: Nederland server!
  Joinen kan via: https://ark-servers.net/server… klik op de blauw CONNECT button.

  Map: The Center
  Type: PvPvE
  Spec: XP 7 | H 5 | T 10
  Offline Raid Protection
  *Teamspeak server beschikbaar.

  Check en like ook onze Facebook-pagina: https://facebook.com/ARKNederl…
  Wordt lid van onze Steam-groep: http://steamcommunity.com/grou…

 17.   
  xxtammiexx's avatar

  hoi ik heb een vraag ik ben al dageb aan spelen had dino alles gebouwd nu ben ik naar een andere stan gegaan en alles is weg of ja ik kan er niet meer aan hoe kan ik dit terug halen kan iemand me aub helpen ik speel xbox one

 18.   
  Ard1991's avatar

  We zien gewoon te vaak dat uitgevers een product uitbrengen dat nog niet af is, met de smoes dat het nog in alfa of beta fase is. Onzin. Ze moeten de games wel testen, maar geen onvolledige producten verkopen.