Anno 2205

Persoonlijk ben ik een groot liefhebber van de Anno-franchise. De liefde is ontstaan bij Anno 1503, kende zijn hoogtepunt in 1404, maar was ook bij 2070 nog zeker aanwezig. Nu is het tijd voor Anno 2205. We gaan nog verder de toekomst in en dat zal niet voor iedereen positief nieuws zijn. Toegegeven, in de tijd dat het leven simpeler was, was het ook erg overzichtelijk voor ons als speler, maar laten we Blue Byte vooral een kans geven. Anno 2205 gaat namelijk enorm groot worden. Met drie verschillende speellagen en nog meer tech-niveaus kunnen we spreken van veruit de grootste Anno-game ooit!

De race naar de maan

Maar waarom gaan we in de toekomst in godsnaam naar de maan? Het was de eerste vraag die ik de enthousiaste en zeer Duitse ontwikkelaar vroeg. Blue Byte heeft met veel wetenschappers gesproken om te komen tot dit antwoord, want als er geen nut is om te handelen met de maan, dan is er ook geen nut voor een Anno-game (handel is immers veruit het belangrijkst). Er zijn drie redenen waarom wetenschappers denken dat wij binnen niet afzienbare tijd richting de maan zullen reizen. De eerste reden is de simpelste: overbevolking van de aarde. Dat ga je ook zeker merken in Anno 2205, want de grootste eilanden waar je steden op kunt bouwen zijn zeven keer zo groot als de grootste map in Anno 2070. Mede daarom doen bruggen hun intrede, zodat je ook stukken kunt verbinden met elkaar.

De tweede reden om naar de maan af te reizen is KREEP. Wetenschappelijk zijn dit grondstoffen die we al op aarde gebruiken, maar daar niet hun oorsprong hebben. Veel chipsets maken gebruik van stoffen die op aarde zijn gekomen via meteorieten en in de toekomst gaat daar een tekort aan ontstaan. Als je bedenkt dat de behoeften van je bewoners in de eerste tech tree bestaan uit water, rijst en informatie, dan kun je bedenken dat chips erg belangrijk zijn in Anno 2205. De laatste reden om naar de maan te reizen is Helium 3, een isotoop waar je in de toekomst Fusion Energy meer kunt opwekken. Redenen genoeg dus om naar de maan te reizen en daar te blijven.

Onder water, op land en op de maan

Blijven zal een deel van jouw volk daar zeker, want het is veel te duur om al dat voedsel en alle grondstoffen constant naar de maan te vervoeren. Natuurlijk zijn er op de aarde absoluut spullen te vinden die op de maan niet te krijgen zijn, maar omdat dat ook andersom geldt, is een handelsverdrag al snel gesloten.

Bedenk dat je met de nieuwe Anno eigenlijk drie games gaat spelen. Het gedeelte op aarde zal vergelijkbaar zijn met Anno 2070, alleen dan vele maken groter en net weer meer in de toekomst. Daardoor zal het verzamelen van grondstoffen iets gemakkelijker zijn dankzij het plaatsen van modules. Zou deze versimpeling er niet zijn, dan zou het wat onoverzichtelijk worden met de drie lagen van gameplay. De tweede laag is natuurlijk de maan, die ook zijn eigen economie en cultuur krijgt. De derde laag is nog niet aangekondigd, maar zal zich onder water afspelen. De ontwikkelaar vond het blijkbaar geen probleem om dit geheimpje met een Hollander te delen. Miljoenen Duitsers snakken naar deze info, want bedenk de complexiteit als je spullen gaat verhandelen vanaf onder water, tot boven water, tot de maan. Anno 2205 is enorm groot.

Voorlopige conclusie

Dat ik zin heb in Anno 2205 moge duidelijk zijn. De game is grafisch verbluffend te noemen en alle kleine schakeltjes in je economie worden minutieus en prachtig in beeld gebracht. De mogelijkheden worden met dit deel bijna oneindig. Enorm grote eilanden, waar je steden via bruggen met elkaar kunt verbinden. Grote dammen kun je bouwen om stroom op te wekken. Op en onder water is superveel activiteit, met raketinstallaties die je brengen richting de maan. De maan zelf is dan weer een economie op zich, met maanwagens die de ondergrond verkennen en overkoepelde steden waar mensen hun leven opbouwen. Zelfs het samenvatten van deze preview is complex en uitgebreid, precies zoals we het willen als het over Anno gaat.

 1.   
  sebastiaanwwe/Misterwwe's avatar

  De game lijkt me echt geweldig ik zou hem dol graag willen spelen, je eigen wereld mooi uitbouwen. Geweldig, alleen dat kreng speel je op pc ๐Ÿ™

 2.   
  GamesPlayers123's avatar

  ziet er Geweldig uit! zeker iets om in de gaten te houden. ๐Ÿ˜†

 3.   
  Glenn Lambrix's avatar

  Holy Soda, krijg er kippenvel van. Ram cool.

 4.   
  pieterbich's avatar

  Veel zin in, anno 2070 was ook geweldig alleen uplay verneukte de boel. Hopelijk gebeurt niet weer hetzelfde bij anno 2205. Maar zelfs dan ga ik m kopen. ๐Ÿ™‚

 5.   
  Sacul's avatar

  Yes!! Nieuwe Anno!! Ben ook groot Anno fan. Vind het toch jammer dat ze niet terug zijn gegaan naar het verleden. Speel nog wel Anno 1404, toch meer sfeer als in 2070. Maar ik kijk hier toch zeker naar uit!