Guitar Hero Live

Het is een beetje trend aan het worden dat uitgevers aan de haal gaan met oude franchises. Vaak tot groot genoegen van de gamer overigens, want wie heeft er nou géén zin in de nieuwe Battlefront en wie was er nou géén fan van Tomb Raiders nieuwe stijl? Activision brengt Guitar Hero terug in de vorm van Guitaer Hero Live. Duidelijk geïnspireerd door services als Netflix en televisiezender als MTV, doet de game zeker iets nieuws. Toch blijft het vooral Guitar Hero en dat betekent gehypnotiseerd staren naar een snelweg vol bewegende knoppencombinaties. Guitar Hero is terug!

De glorieuze terugkeer van televisie!

De makers van Guitar Hero Live hebben bij de ontwikkeling duidelijk gekeken naar MTV en dat is dan ook direct het eerste wat opvalt bij het starten van het spel. Je kunt kiezen uit twee verschillende zenders met daarop videoclips en hebt de mogelijkheid om altijd te beginnen met een potje plastic gitaar spelen. Daarbij is het dus écht een tv-zender, want het is niet mogelijk om liedjes opnieuw te starten in deze modus. De twee zenders schotelen hun liedjes voor en de hele wereld kijkt op dat moment naar dezelfde liedjes en spelen ook direct mee. Je vrienden dus ook en dat betekent dat je op ieder moment met vrienden kunt strijden. Ik vind het idee van deze tv-zenders erg leuk, want hoewel televisie natuurlijk een beetje ouderwets is, krijg je op deze manier wel een brede kijk in het muziekassortiment van Guitar Hero Live. Wie weet ontdek je op deze manier wel een pareltje!


Het is deze modus die eigenlijk de verdienmodus is voor de speler, want het is hier waar je punten en Plays verdient. Want jawel, Activision heeft een tweede verdienmodel bedacht – naast het feit dat je de game met gitaar moet kopen voor net geen 100 euro. Als je liedjes wilt terugspelen on demand (dus het liedje gewoon selecteren en spelen, optie tot pauzeren etc.) dan kost je dat een Play. Deze Plays verdien je door veel te spelen op de tv-zenders, maar je kunt ze ook kopen met echte centjes. Volgens de makers is dat voor fanatieke spelers niet nodig, want zij spelen de game immers genoeg. Toch voelt het redelijk belachelijk dat je een Play moet uitgeven om een liedje simpelweg te selecteren en af te spelen. Het werd mij helemaal wat vreemd toen de ontwikkelaar zei dat spelers de mogelijkheid hebben om een weekendpas te kopen als je een feestje geeft en er dus veel liedjes geselecteerd gaan worden. Laten we eerlijk zijn, dat is enorm irreëel van Activision voor deze partygame bij uitstek.

De jammerlijke terugkeer van de Paywall

Voor mensen die lekker gaan spelen op de televisiezenders van Guitar Hero Live is er van het bovenstaande echter geen sprake. Zij zullen nooit hoeven te betalen, want zij verdienen gemakkelijk Plays. Deze Plays kun je overigens ook uitgeven voor Premium Shows. Dit vond ik dan weer wel heel erg tof. Premium Shows zijn evenementen binnen Guitar Hero Live en kunnen bijvoorbeeld draaien om een bepaalde artiest. Stel je voor dat de Red Hot Chilli Peppers een concertreeks geven, dan is het mogelijk dat Guitar Hero Live een deal met ze sluit en dat een aantal livenummers uit die concerten speelbaar worden in de game. Dat is echt unieke content en een fantastisch antwoord op services als Spotify. Op deze manier krijgt Guitar Hero Live namelijk content die echt exclusief is voor de game en fans over de hele wereld zullen het erg tof vinden om een liveconcert van hun favoriete band na te spelen. Met deze Premium Shows zijn overigens ook exclusieve bonussen te verdienen. Niet om je gitaar te upgraden (pay to win bestaat in de game niet volgens de ontwikkelaar), maar wel om cosmetische veranderingen toe te passen. Je kunt exclusieve Highway-thema’s vrijspelen die ook alleen bij bepaalde Premium Shows te verdienen zijn. Zo kun je laten zien dat jij erbij was en dat is natuurlijk erg tof.


Als laatste wil ik het nog even hebben over de gitaar. Hoewel het wat mij betreft allemaal wat zwaarder had gemogen, ben ik wel te spreken over het nieuwe uiterlijk. Niet langer heb je vijf knoppen op een rij (dus vijf vingers), de gitaar beschikt nu over drie knoppen met ieder twee lagen. Zes knoppen in totaal dus, maar te besturen met drie vingers. Deze lay-out zorgt er overigens ook voor dat je barré-akkoorden (met 1 vinger meerdere snaren, of in dit geval: knoppen) kunt simuleren, wat het net weer realistischer maakt. Hoe het ook zij, bij het spelen met de nieuwe gitaar ben je binnen twee liedjes helemaal gewend. Het voelt als vanouds en als echte terugkeer van de franchise.

Voorlopige conclusie

Ik vind het moeilijk om een product van bijna 100 euro te kopen waar ook nog een paywall achter zit. Toegegeven, Activision belooft ons dat mensen die veel spelen genoeg Plays hebben om alle liedje te kunnen spelen, maar dit gaat nog verder dan het kopen van losse nummers zoals dat bij eerdere delen en Rock Band het geval was. Je gaat liedjes altijd huren voor een Play en als je een feestje geeft thuis, kun je best eens snel door je Plays zijn. De optie om dan een weekendpas te kunnen kopen voelt wat zuur. Aan de andere kant vind ik de televisiezenders een geweldig idee! Het gaat ervoor zorgen dat de hele wereld op hetzelfde moment dezelfde liedjes speelt en geeft je de kans je smaak te verbreden. Ook het feit dat je altijd met je vrienden kunt strijden op deze zenders is erg tof. De nieuwe gitaar is een verbetering op de oude, maar voelt tegelijkertijd direct vertrouwd. Mijn eerste indruk van Guitar Hero Live? De game is supervet, maar over het verdienmodel heb ik mijn bedenkingen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren