Call of Duty: Black Ops III

Het was één van de grootste verrassingen van de E3: met ingang van Black Ops 3 is Call of Duty verliefd op PlayStation. Waar Xbox de afgelopen jaren het thuisfront voor deze populaire franchise vormde, heeft Sony nu een flinke zak geld op tafel gelegd en krijgen PlayStation-spelers als eerste de nieuwe Black Ops 3 DLC voorgeschoteld. Is dat de grootste vernieuwing die de franchise dit jaar introduceert, of hebben we straks echt een goede reden om naar de winkels te rennen?

Black Warfare

Advanced Warfare plaatste ons in de schoenen van supersoldaten, die dankzij hun Exoskelet razendsnel door de omgeving konden bewegen. Hoewel je soldaat in Black Ops 3 niet beschikt over zo’n fancy pak, draag je wel een jetpack op je rug en dat zorgt voor min of meer dezelfde gameplay. Hoewel je iets minder krachtig bent, heb je nog steeds de mogelijkheid om vliegensvlug naar voren te boosten of torenhoog te springen. Gelukkig verrijkt Treyarch dit met een nieuw technologisch snufje: de DNI.

De DNI is een soort computernetwerk dat geïmplanteerd is in elke soldaat. Hierdoor kun je niet alleen te allen tijde data en communicatie opvragen, je kunt ook eenvoudig computers hacken en zelfs je eigen biologische functies regelen. De DNI brengt tevens enkele handige krachten met zich mee, die cyber cores worden genoemd. Deze staan je bijvoorbeeld toe om drones te hacken of alle explosieven in je nabijheid te laten exploderen. Het zijn grappige en vaak handige krachten, maar ze doen wel erg sterk denken aan de Exoskelet-upgrades die we al kennen uit Advanced Warfare.

Hoe meer zielen…

De grootste vernieuwing in Black Ops 3 is de mogelijkheid om de singleplayer met maximaal drie vrienden te doorploegen. De Call of Duty-franchise, die altijd al heeft gedraaid om de band die je hebt met je medesoldaten, leent zich hier perfect voor en dus is het eigenlijk verwonderlijk dat geen enkele COD-game deze mogelijkheid eerder bood. De coöperatieve gameplay die ik tot nu toe heb gezien ziet er goed uit en vooral de tactische mogelijkheden die de samenwerking met echte spelers biedt, zijn veelbelovend.

Tot slot introduceert Treyarch meer open omgevingen in Black Ops 3. Hierbij heb je meer vrijheid om zelf te kiezen hoe je de situatie aanpakt, wat vooral interessante tactische mogelijkheden oplevert wanneer je Black Ops 3 speelt met drie vrienden. De slimmere AI, die de posities van spelers en vijanden analyseert en op basis daarvan unieke combat-scenario’s creëert, zorgt er bovendien voor dat geen enkele confrontatie hetzelfde is. De replay-waarde lijkt dus hoog!

Voorlopige conclusie

De singleplayer van Call of Duty: Black Ops 3 laat me met gemixte gevoelens achter. Aan de ene kant doet de game weinig nieuws ten opzichte van Advanced Warfare, maar aan de andere kant is het ontzettend vet dat de spectaculaire Call of Duty singleplayer nu eindelijk in co-op te beleven is. Deze coöperatieve gameplay komt helemaal tot zijn recht in de open omgevingen, die je de mogelijkheid bieden om samen met je vrienden tactische plannen op te stellen. Het succes van de game valt of staat straks met de multiplayer. Pakt deze vet uit en voegt Treyarch genoeg vernieuwingen door, dan mogen PlayStation-gamers straks ontzettend blij zijn met Sony’s exclusiviteitsdeal. Zo niet, dan lijkt het erop dat Black Ops 3 snel in de vergetelheid zal raken. De multiplayer gaan we in augustus checken op de Gamescom, dus houd GamersNET tegen die tijd goed in de gaten!

  1.   
    Moodey's avatar

    de grap is dat dat hele filmpje niet representatief voor de echte online gameplay is aangezien die vol zit met achter je spawnende enemies en campers in elke hoek…. niet te vergeten dat het enige nieuwe het lopen op de muur is wat wel heel erg veel in t filmpje voorkomt.

  2.   
    bjorntukkertje's avatar

    Hyped, gelukkig zijn de Campers als weg uit cod (tenminste ik ben ze al heel lang niet meer tegen gekomen)

  3.   
    wesleyspeedcore's avatar

    en de zombies dan!!???????

  4.   
    Fabianb's avatar

    Future = no go. Had er anders wel zin in gehad, nu totaal niet.

  5.   
    nielsiebro's avatar

    ziet er prima jima uit hoor 😆

  6.   
    I Juggy I's avatar

    nou wauw

  7.   
    Kamelot2's avatar

    Saai spel net als de voorgaande delen. Future weapons and gear are a NO go.

  8.   
    GBA43's avatar

    “Aan de ene kant doet de game weinig nieuws ten opzichte van Advanced Warfare.”

    Dit is bij CoD al vanzelfsprekend..

  9.   
    Nitrix31's avatar

    Blijf het jammer vinden dat CoD nog steeds niet terug is gegaan naar de Tweede Wereldoorlog setting.

  10.   
    Brendita31NL's avatar

    mmmmmmm ik twijfel nog

  11.   
    Mr_Cranck's avatar

    als 1 van de weinige waarschijnlijk hier black ops 3 staat al gepreorderd voor de beta in augustus 😀

  12.   
    AllardK's avatar

    Deze game wordt niet heel goed denk ik

  13.   
    AllardK's avatar

    Het voegt niet veel toe

  14.   
    PaNNa's avatar

    De dag dat ik hem kan testen denk ik dat ik ga huilen 😆