FIFA 16 hands-on

FIFA 16, ongelooflijk dat deze game nog komt, niemand verwachtte het na alle commotie rondom Blatter. Nee, gekkigheid, FIFA is routinewerk voor Electronic Arts en natuurlijk ook dit jaar kunnen we aan de slag met het voetbalspel. Er kwamen diverse games voorbij toen ik vorige week tweette dat ik in Parijs zat, maar FIFA 16 zat daar toch niet bij. Wellicht een teleurstelling? Ach, de schare fans zit hier echt wel weer op te wachten en de diverse veranderingen binnen dit deel zorgen hopelijk voor genoeg vernieuwing om te blijven boeien. De grootste verbetering is tieten! Ja, borsten, boezems, ooh man! We kunnen eindelijk met vrouwen ballen. Woordgrappen all the way.

Rol ‘m erin dames

De reis naar Parijs, dat was om vijf uur ’s ochtends het bedje uit, half tien vliegen. Paris Charles de Gaulle was snel bereikt en met een taxi werd de rit vervolgd tot aan ergens in de buurt van de Eiffeltoren. En ja, in de taxi begonnen de heerlijke grappen al rondom de rennende boezems die in FIFA 16 hun weelderige intrede zouden doen. Vrouwenvoetbal! Eindelijk! FIFA 16 start met twaalf landelijke teams met vrouwen erin en ieder jaar zullen vast wel wat teams toegevoegd worden en uiteindelijk verschillende leagues. Eigenlijk begon dit idee drie jaar geleden, toen Electronic Arts een prototype opzette en vrouwen liet aantrekken, of nou ja, toch maar aantrekken, voor de footie. Het heeft dus drie jaar geduurd om de eerste goede physics, animaties en het haar zo te simuleren dat het vrouwelijk lijkt.

Maar het is gelukt, de unieke bewegingen van de dames zitten in FIFA 16. De eigen speelstijl is ontwikkeld, de acties, reacties en zelfs het commentaar is aangepast om het passend te maken. Maar zijn er boob physics? Hmm, we hebben met tien man aandachtig zitten kijken, ook naar de gezichten natuurlijk, maar de twee borsten blijken tot nu toe stijf in het shirtje te zitten. Hopelijk benut EA nog even de tijd om dit te fixen, het lijkt mij een bug. Wat verder niet kan is mannen tegen vrouwen voetballen, omdat ze zo van elkaar verschillen in speelstijl dat het nu nog niet mogelijk is dit te ontwikkelen voor de game. De eigen AI, bewegingen en animaties kunnen nog niet gecombineerd worden. Hopelijk in volgende versies wel.

Totale focus

De focus bij FIFA 16 ligt op het totale beeld van de game. EA wil meer magische momenten creëren over het hele veld en dat is mogelijk, omdat de engine gepolijst en gebalanceerd is. Er zal meer vertrouwen zijn in de verdediging, het middenveld is beter te controleren en daar zal volgens de ontwikkelaar ook de meeste actie plaatsvinden. FIFA 16 speelt immers langzamer dan FIFA 15 en is weer een tikje meer simulatie. Het spel bouwt zich daardoor niet meer zo snel op en de bedoeling is dat je niet meer in één keer door kunt stomen richting voorhoede. De magic moments zijn merkbaar over het hele veld, maar scoren zal natuurlijk het ding zijn waar de mooiste acties mee gemaakt gaan worden. Die beleving wil EA sterker naar voren brengen.

Features die nieuw zijn om dit spel langzamer te maken, is om de verdediging op te voeren. Als defensieve speler kun je vanaf FIFA 16 gemakkelijker het team dat aan de bal is bijbenen. Draaiingen zijn kleiner, omdraaien gaat sneller en spelers blijven dichter op de man. Ook de AI moet hier op reageren door te anticiperen op passes en plotselinge versnellingen richting doel, waardoor verdediging meer een eenheid zal zijn. Het moet je dus moeilijker gemaakt worden om openingen te creëren en dicht bij het doel te komen, aangezien de AI vlugger keuzes maakt en gaten dichtgooit. Je hebt meer ondersteuning en er is minder ruimte voor een tegenaanval. Anderzijds kun je als aanvaller een klein voordeel hebben door de bal verder vooruit te schoppen. Spelers pakken eindelijk de sprintsnelheid op van spelers zonder bal.

Veel rondingen, uh, ronde keuzes

En we gaan gewoon verder met de aanpassingen die FIFA 16 krijgt. Zo voelt tackelen sterker aan, zijn er meer animaties, kun je langer doorglijden, maar je tackle uiteraard ook weer afbreken door de knop een tweede keer in te drukken. Opstaan na een tackle is niet meer zo langzaam waardoor je meer kans hebt te herstellen en de bal terug te pakken. De keeper is daarnaast weer aangepast na video’s en feedback die vanuit de community kwamen. Er zitten meer animaties in om de bal te redden, dus dat ene schot waarmee je gemakkelijk een doelpunt kon krijgen in FIFA 15, zal nu mogelijk niet meer zo soepel gaan. De actie rond de middencirkel is een behoorlijke focus. Er moeten daar gevechten ontstaan, intercepties, je kunt de agressie op de interceptie bepalen en het wordt volgens EA geen heen-en-weer-spelletje meer.

Passen lijkt tevens meer handmatig te worden, want je kunt strakke en harde passes geven om voor meer verrassing te zorgen. Echter, als een speler verkeerd staat, kan die pass finaal falen. Je moet dus beter plannen en goed kijken of een speler goed gepositioneerd staat. Cross passes zijn ook authentieker en er zijn meer dynamische kansen voorin om een goal te maken. Bovendien is het dribbelen nog uitgebreider geworden. Zo kun je zonder de bal dribbelen, dus diverse trucjes doen terwijl je de bal niet aanraakt en manoeuvres maken om de tegenstander af te leiden. Ook het gevoel van de bal op de voet wordt verder ontwikkeld. De zogenoemde clinical finishing bepaalt de richting van de bal waar die op de voet geraakt wordt. Er zijn dan ook nieuwe schietanimaties om een beter en strakker gevoel te creëren.

Daarbij komt kijken dat spelers sneller herstellen na een slecht schot, waar ook de voeten meer gecontroleerd worden gepositioneerd voor het maken van een schot, het aannemen van de bal of tijdens het dribbelen. Het scoren kent natuurlijk ook weer meer animaties, zoals de tien speler celebration en de scheidsrechter gebruikt in FIFA 16 voor het eerst de spray bij vrije trappen. Tot slot zit er een mogelijkheid in om acties en knoppencombinaties op het scherm te tonen om zo je mogelijkheden te bepalen. Is een lage pass handig of kun je beter gaan voor een steekpass? Het is in te stellen voor beginnende spelers, waardoor de acties beperkt en makkelijk worden gehouden. Maar ook gevorderde spelers kunnen de feature aanzetten om bijvoorbeeld trucjes te leren of andere tactieken te gebruiken. Tot slot voegt EA meer weersomstandigheden en tijdstippen van de dag toe. We kunnen in de mist spelen en het beeld verandert dus ook bij weerseffecten. Visueel moet alles weer een stapje hoger worden.

Voorlopige conclusie

Natuurlijk was het spelen met de vrouwen het leukste onderdeel van de trip naar Parijs, want de dames voetballen heel anders. Het tempo is wat lager, de acties en het dribbelen voelen anders, maar zeker niet verkeerd. Jammer dat alleen nog maar landelijke teams richting FIFA 16 komen, al is dit het begin en we hebben natuurlijk ook liever eerst de boob physics. Verder is heel de game toch weer even wennen. Uiteraard, het blijft voetbal, maar de veranderingen zijn merkbaar. Het spel is zeker iets langzamer, de actie is gefocust op het middenveld, al zien we ook veranderingen in de verdediging. Spelers anticiperen weer een stukje beter, je komt lastiger richting doel en je passes falen weer iets vaker. Er is nog werk aan de winkel, want hoewel FIFA 16 na een paar potjes steeds lekkerder werd, is nog lang niet alles af. Rare animaties, spelers die toch slecht reageren op wisselingen in het spel en keepers die in lijken te houden bij een duik naar de bal. Ja, de game voelt prima, maar die paar maanden ontwikkeling moeten de game nog flink gaan polijsten. Ik ben ook bang dat niet alle aangekondigde features uiteindelijk in het spel zullen zitten, zoals ook het geval was bij FIFA 15. We wachten het voor nu af en mijn blik is zowel positief als sceptisch.

En zet bijna alleen maar mannen in een ruimte waar ze met vrouwen kunnen ballen.. De dag zou nog een lange slappe lach bevatten.

 1.   
  mastertje's avatar

  Toch een klein vraagje (als de previewer vaker fifa speelt) vot dat vrouwen voetbal echt daadwerkelijk anders aan? Of is het meer het gevoel dat je met een 2 sterren mannen team voetbalt?

  Niet dat het voor mij uitmaakt. Als doorgewinterde voetbal fan, komt het spel sowieso weet binnen. Kijkenof Ajax weer een goudmijn is 😀

 2.   
  Randy1991's avatar

  En EA heeft totaal geen info verstrekt over niet voetbalcompetities die aanwezig zullen zijn?? Bijvoorbeeld de Jupiler League in Nederland…?!

 3.   
  jody swarts's avatar

  heb er weer zin in!!

 4.   
  ronFCDH's avatar

  Nee het zeer slechte FIFA 15 ga ik niet voor een nieuwe FIFA. Wat een dramatisch resultaat is FIFA 15!!

  Slechte servers, rare acties van keepers, verdedigers die stom weg naar voor lopen, om niks een penalty (tegen) krijgen. De ene keer is iets een overtreding de andere keer weer, lijkt wel of ze de scheidsrechters van de nederlandse competitie hebben bekeken voor het spel al zit daar nog meer lijn in.

  Spelers die te veel over powered zijn. Ik vraag me soms echt af of ze bij ea wel is zelf FIFA 15 spelen.

 5.   
  Brendita31NL's avatar

  ik vind het super gaaf dat de vrouwen er eindelijk inzitten HOPPA