Jurassic World

Ik was 12 jaar oud toen Jurassic Park in de bioscoop verscheen en ik was overdonderd door de realiteit van de enorme dino’s op het grote scherm. Ik wist toen al dat ik iets unieks had gezien en heb na de twee iets mindere delen die volgde altijd gehoopt op een film waarin het park een tweede leven zou krijgen. Toen ik las dat Jurassic World eraan kwam was ik uiteraard heel enthousiast, vooral toen ik hoorde dat het verhaal een vervolg zou gaan worden op de eerste film. Heeft deze nieuwe film mij net zo weten te betoveren als de eerste film uit 1993?

Het antwoord daarop is eigenlijk niet zo simpel als dat het misschien lijkt. Als redacteur van MoviesNET heb ik de afgelopen maanden heel veel trailers en andere beelden voorbij zien komen van de film, waar al behoorlijk veel in werd weggegeven. Ik heb als dinosaurusliefhebber tijdens het zien van alle trailers soms bijna gillend van enthousiasme achter mijn laptop gezeten. Hoewel dat leuk lijkt is het eigenlijk een probleem wat ik steeds vaker tegenkom. In de bioscoop kan je natuurlijk alsnog flink verrast worden, maar helaas waren er maar weinig stukken in de film die dat effect bij mijn teweegbrachten, dus ik wil als eerste tegen iedereen zeggen: ”Stop met het kijken van Jurassic World trailers als je van plan bent de film in de bioscoop te gaan zien!”

Het verhaal van deze vierde film is vrij simpel. Het park wat John Hammond voor ogen had op Isla Nublar is eindelijk werkelijkheid geworden en trekt veel bezoekers. Echter, wanneer de aantallen teruglopen wordt er door de nieuwe eigenaar van het park, Masrani (Irrfan Khan), besloten dat er een nieuwe, bijzondere attractie ontwikkeld moet worden. De nieuwe genetisch gemanipuleerde super dino is echter gevaarlijker dan gedacht en breekt zoals verwacht los, waardoor het leven van iedereen op het eiland in gevaar is. Ik ga niet meer over het plot vertellen, want hoe minder je weet, hoe beter.

De nieuwe regisseur Colin Trevorrow weet in samenwerking met Steven Spielberg gelukkig een groot deel van de originele magie te behouden. Niet alleen zien de dinosaurussen er geweldig en nog veel beter uit dan in eerdere films, er komen ook een aantal originele elementen uit de eerste film voorbij, waaronder een oud gediende in de vorm van BD Wong als Henry Wu, en dat wekt een heerlijk nostalgisch gevoel op. Hoewel je net als in de andere films wel redelijk snel door hebt wie het waarschijnlijk wel of niet zullen overleven, zorgen sommige scenes ervoor dat ik soms op het puntje van mij stoel zit.

Hoewel de cast bestaat uit een aantal geweldige acteurs wordt er weinig gebruik gemaakt van hun acteerkwaliteiten en zijn de meeste personages gewoon wandelende clichés. Als voorbeeld neem ik de tiener Zach, die meer in zijn telefoon en in vrouwen geïnteresseerd is dan in de prachtige prehistorische dieren. Zakenvrouw Claire (Bryce Dallas Howard), die de hele film zeer ongeloofwaardig en onnodig op haar hoge hakken doorbrengt, spant de kroon. Hoewel er vooral veel flauwe humor in de film zit heb ik gelukkig wel twee keer echt hardop kunnen lachen om wat onverwachte grappen.

De dialogen zijn helaas soms tenenkrommend slecht en ook lijkt er geen enkele chemie tussen de acteurs te zijn. De karakters hebben tevens geen diepgang en je leert praktisch niks over hun achtergrond. Ik was bijvoorbeeld heel benieuwd naar waarom het karakter van Chris Pratt heeft besloten te gaan werken met raptors. Op deze en een hoop van mijn andere vragen is helaas geen antwoord gekomen. Ik hoop dat een eventueel vervolg dat misschien alsnog gaat doen. Probleem is dat je door het ontbreken van de karakterontwikkeling niet met de personages gaat meeleven en het je eigenlijk om het even is wie er wel of niet opgegeten gaat worden.

Heeft de film mij net zo weten te betoveren als de eerste film uit 1993? Nee, want ik heb na het zien van de film niet het gevoel dat ik iets nieuws of unieks heb gezien. Hoewel de film ook minder diepgang heeft dan ik had verwacht geef ik hem vanwege de prachtige (3D) beelden en special effects, de prachtige soundtrack en natuurlijk het feit dat er super toffe nieuwe dinosaurussen inzitten toch nog 3,5 ster. De grootste reden dat ik minder enthousiast ben dan gedacht is waarschijnlijk toch omdat ik teveel beelden te zien heb gekregen voor het zien van de film. Mocht jij nou nog lekker onwetend zijn en alle beelden hebben gemeden, denk ik dat je een stuk enthousiaster de bios uit zal lopen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Het park is open!
  • De dinosaurussen (in 3D)
  • De verwijzingen naar de eerste film

Wat is NOT

  • Slap verhaal
  • Geen karakterverdieping

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren