Sony op E3 2015: Uncharted 4, Project Morpheus en prijsverlaging voor PS4?

Volgende week barst de E3 los en de verwachtingen zijn hooggespannen. Vooral de jaarlijkse strijd tussen Microsoft en Sony lijkt dit jaar zijn hoogtepunt te bereiken, zeker nu de focus steeds minder op de hardware en steeds meer op de games komt te liggen. Sony is met de PlayStation 4 momenteel marktleider, maar wat gaat het doen om die positie te behouden? In dit artikel zetten we vijf verwachtingen op een rijtje.

First party-festijn: Uncharted 4, God of War 4 en Guerrilla?

We weten dat Naughty Dog momenteel druk bezig is met Uncharted 4 en Polyphony Digital werkt waarschijnlijk aan Gran Turismo 7, maar verder is het een raadsel wat Sony’s andere first party-studio’s in de pijplijn hebben. De E3 is natuurlijk het perfecte moment om dat te onthullen en wij verwachten dan ook de nodige nieuwe first-party-games. Zo is de kans erg groot dat God of War 4 eindelijk officieel onthuld zal worden en met het oog op de aankomende film is een centrale rol voor de nieuwe Ratchet & Clank zeker niet ondenkbaar. Verder heeft zowel Media Molecule als Quantic Dream in het verleden al tech demo’s getoond voor de PlayStation 4, maar van beide ontwikkelaars hebben we nog geen volwaardige PlayStation 4-titel mogen aanschouwen (de semi-remaster Tearaway Unfolded niet meegerekend). Je kunt er dus donder op zeggen dat ten minste één van deze twee ontwikkelaars zijn nieuwste creatie zal onthullen tijdens Sony’s E3-persconferentie.

Dan is daar natuurlijk nog Hollands trots: Guerrilla Games! Het is allang geen geheim meer dat deze Amsterdamse ontwikkelaar al jaren werkt aan een nieuwe game en het is inmiddels de hoogste tijd om daar de eerste details van te onthullen. Verder weten we vrij zeker dat Santa Monica Studio en Sucker Punch werken aan een nieuwe game, maar daarvoor lijkt een onthulling op de aankomende E3 nog iets te vroeg. Hetzelfde geldt voor The Last of Us 2: de kans is groot dat Nauhgty Dog daar momenteel al druk aan werkt, maar Sony wil de focus deze E3 leggen op Uncharted 4 en dus is het nog te vroeg voor een vervolg op deze fantastische survivalgame.

Opvulling van het najaar: The Last Guardian?

Met het uitstel van Uncharted 4 is het najaar plotseling erg leeg geworden voor PlayStation 4-bezitters. Wanneer je digital-only games als No Man’s Sky en Until Dawn niet meerekent, is Persona 5 de enige noemenswaardige PlayStation exclusive die in het vierde kwartaal zal verschijnen en dat is wel erg karig. Om de pijn rond het Uncharted 4-uitstel wat te verzachten, onthulde Sony onlangs de Uncharted HD Collection, maar er gaan geruchten dat het daar niet bij blijft. Eerder deze week bereikte ons namelijk het bericht dat The Last Guardian mogelijk dit jaar wordt getoond op de E3! Mocht dit kloppen en vertelt Sony op zijn persconferentie bovendien dat de game dit jaar nog verschijnt, dan domineert het in één klap zowel de E3 als dit najaar. Die kans lijkt vooralsnog klein, maar zeiden we dat een jaar geleden niet ook toen ons werd gevraagd of Nintendo ooit mobiele games zou ontwikkelen?

PlayStation Vita: Dood en begraven

Voorgaande jaren riepen we nog hoopvol: “als Sony op deze E3 met een paar vette Vita exclusives komt, valt de handheld nog te redden!” Helaas liet het bedrijf Vita-bezitters keer op keer in de kou staan, waardoor de gamers ook weinig liefde voor de Vita toonden. Vervolgens zag Sony dit weer als excuus om amper toffe games voor het apparaat uit te brengen en zo belandden we in een vicieuze cirkel, waarbij het resultaat duidelijk is: de Vita is dood. Enkel in Japan weet het apparaat nog wat potjes te breken, maar de E3 is vooral gericht op de westerse markt. Reken er dus maar op dat de Vita amper vertegenwoordigd zal zijn op Sony’s E3-persconferentie. Jammer, maar dat laat gelukkig meer tijd over voor vette PS4-games!

Prijsverlaging: De PlayStation 4 wordt goedkoper?

Toegegeven: de kans dat Sony géén prijsverlaging onthult voor de PlayStation 4, is aanzienlijk groter dan de kans dat het bedrijf zijn console wel goedkoper maakt. Sony is immers nog steeds heer en meester op de consolemarkt en heeft geen prijsverlaging nodig om dat te blijven. Toch valt niet te ontkennen dat de line-up voor dit najaar erg schaars is en de als consument aankomende kerst kan kiezen tussen een Xbox One met Halo 5: Guardians, Rise of the Tomb Raider en Quantum Break, of een PlayStation 4 met Tearaway Unfolded, lijkt de keuze snel gemaakt. Zeker aangezien Microsoft in de Verenigde Staten al flink aan het stunten is met Xbox One-prijsverlagingen (een strategie die zijn vruchten afwerpt), lijkt een prijsverlaging voor Sony een simpele zet om ook tijdens de kerstdagen zijn marktpositie te behouden. Echter, Sony zal een prijsverlaging nooit maanden van tevoren aankondigen (om te voorkomen dat consumenten de aanschaf van hun console gaan uitstellen), dus mocht het de prijsverlaging puur willen inzetten voor de feestdagen, dan lijkt een onthulling op de persconferentie in oktober waarschijnlijker.

Virtual reality: Project Morpheus steelt de show

De E3 zal dit jaar hoogstwaarschijnlijk volledig in het teken staan van virtual reality. Vrijwel alle VR-brillen verschijnen begin 2016 en dat geldt ook voor Sony’s Project Morpheus. Als alles volgens planning verloopt ligt die bril over een klein jaar in de winkels, dus het is nu de hoogste tijd om af te stappen van die halfzachte tech demo’s en te tonen wat de gamers straks écht kunnen verwachten. Wij verwachten op z’n minst een officiële productnaam en enkele launch-games, waarbij Sony hoogstwaarschijnlijk zowel met games komt die exclusief ontworpen zijn voor Project Morpheus, als met bestaande games die de bril zullen ondersteunen. Uncharted 4 en Gran Turismo 7 in VR, anyone?

Benieuwd wat Sony echt gaat onthullen?

Kom dan op

dinsdag 16 juni

om

3:00 uur ’s ochtends

naar GamersNET, want dan kun je de

livestream

van Sony’s persconferentie volgen. Chat gezellig met andere bezoekers en maak dit historische evenement live mee! Check onze E3 FAQ voor meer informatie.

 1.   
  fdennis's avatar

  Heb toch het idee dat er minimaal 1 a 2 exclusives dit najaar komen van Sony. Echter lijkt mij niet dat the last guardian komt. Na al die jaren uitstel geloof ik niet dat de game binnen 6 maanden komt.

 2.   
  Ryan2000's avatar

  Ach ik kom wel ff om 3 uur snacht’s 😆 😆

 3.   
  Basman01's avatar

  woensdag 16 juni

  Dinsdag 16 juni, de woensdag heeft nu meerdere datums(zie : Microsoft reactie) 😉

 4.   
  Leon's avatar

  ”Basman01″ schreef, "

  woensdag 16 juni"

  Dinsdag 16 juni, de woensdag heeft nu meerdere datums(zie : Microsoft reactie) 😉

  Wij gaan meteen een nieuwe agenda kopen, deze heeft duidelijk nog enkele bugs 😉 Thanks voor je oplettendheid!

 5.   
  Danielle.k's avatar

  Sony op E3 2015:
  Dit jaar staat in het teken van de remasters/remakes dus helaas dit jaar geen nieuwe AAA games meer van ons, we zien jullie graag terug e3 2016 voor wat jullie aan nieuwe meuk volgend jaar kunnen verwachten.

 6.   
  Tom's avatar

  Ik ben vooral benieuwd naar Sony’s traditionele powernap-pauze die vaak ergens in het midden van de show een half uurtje in beslag neemt. Dan komt Petyr Baelish langs met cijfers over PlayStation Plus, praten ze over stripboeken of proberen ze gewoon verbaal klaar te komen over hun eigen prestaties tegenover de concurrentie. Zin an. 😛

 7.   
  Bram_M99's avatar

  Om heel eerlijk te zijn ben ik best teleurgesteld, het aanbod games die momenteel beschikbaar zijn voor de PS4 is gewoonweg slecht naar mijn mening, dus ik verwacht zeker wat tijdens de E3. Wel kijk ik erg uit naar Project Morpheus, en hoe dat precies werkt.

 8.   
  Leukste's avatar

  Ik hoop dat er een onthulling van Guerrilla Games komt. Maar dat wordt afwachten.

 9.   
  Sjouke Hoogland's avatar

  Ik kom zeker even kijken 😀

 10.   
  Papachico's avatar

  Lekker boeiend dat gelul over the last guardian. Mensen worden helemaal leip over een game waar amper iets bekend van is. Er is serieus maar 1 trailer van 1.50 waarin te zien is dat de graphics ook niet alles zijn. Denk dat ze de ps4 sowieso ook niet goedkoper gaan maken. Begin volgend jaar komt de ps4 slim (waar ik dus op wacht), dus ze gaan dat ding nog niet goedkoper maken.

 11.   
  gamepower's avatar

  ben heel benieuwd wat sony van antwoord geeft tegen de line-up van MS.
  ik ga zeker NIET om 03u00 opstaan voor de loze beloftes van sony te horen

 12.   
  Rijstekorrel's avatar

  gamepower schreef, "ben heel benieuwd wat sony van antwoord geeft tegen de line-up van MS.
  ik ga zeker NIET om 03u00 opstaan voor de loze beloftes van sony te horen"

  Ik sta sowieso niet op voor zulke dingen ook niet voor nieuwe iphone of nieuwe samsung, vind ik z’n onzin allemaal geklets meeste heb je niks aan(Nacht rust is belangrijker).
  Gewoon de volgende dag de stukken lezen die op de websites staan, daar staan ook vaak filmpjes bij.

 13.   
  Caroldus_Maximus's avatar

  Wat is er met The Witness gebeurd? Die had er inmiddels toch wel een keer mogen zijn. Werd nota bene nog getoond bij de onthulling van de PS4 en min of meer aangekondigd als semi-launch game….