Unfriended

Het found footage-genre is momenteel een van de meest uitgemolken genres in Hollywood. Sinds het genre populair werd met de film The Blaire Witch Project, in 1999, zijn er al vele variaties van deze filmmethode uitgebracht. In de tussentijd zijn we alweer aangekomen bij het zoveelste deel uit de Paranormal Activity-franchise en het is niet gek als de meeste mensen het genre een beetje zat beginnen te worden. Nu probeert regisseur Levan Gabriadze het genre een nieuw leven in blazen met zijn film Unfriended. De film is niet zo origineel als dat het lijkt, maar het is toch een frisse kijk op de reguliere found footage films. Iets wat het genre zeker nodig heeft.

Unfriended is een erg ambitieuze film. De film speelt zich geheel af op het computerscherm van onze hoofdpersoon Blaire. Hierop maakt ze gebruik van vele bekende programma’s zoals Skype, Spotify, Facebook en IMessage. Dit maakt de film al meteen een stuk realistischer. Zo zijn er nog meer kleine details die deze film meer realisme geven. Zoals het feit dat Blaire vaak even moet nadenken over wat ze typt voordat ze het stuurt en de grote hoeveelheid tabbladen die ze open heeft staan. Dit zijn allemaal hele herkenbare dingen. De film tackelt verder nog een aantal gevoelige onderwerpen en een daarvan is cyberpesten. Dit is iets dat al redelijk wat tieners het leven heeft gekost. Zo is dat ook gebeurt bij de fictieve Laura Barns. Zij pleegt zelfmoord nadat er een vervelend filmpje van haar op internet is verschenen. Nu, een jaar na haar dood, komen haar vrienden samen voor een Skype chat die dodelijke gevolgen heeft. Er is een gebruiker die ook meedoet aan de chat en ingelogd is op het account van Laura. Wat de film spannend maakt is het onwetende. Wie is de mysterieuze persoon die op Laura’s account zit en wat wil hij of zij van de groep? Al snel komen er van iedereen duistere geheimen naar boven.

Unfriended is een sterke horror-film, maar natuurlijk is deze niet perfect. De personages zijn allemaal erg stereotypisch. Je hebt de grappenmaker, het vervelende arrogante meisje, de sporter enzovoort. Ook zijn alle personages maar weinig sympathiek. Het is moeilijk om te beslissen wie je moet aanmoedigen, want alle personages zijn stuk voor stuk vreselijke mensen. Zelfs de overleden Laura Barns scheen er ook wat van te kunnen.

Het is bijzonder dat een film als Unfriended geen moment verveelt, wat natuurlijk vrij snel zou kunnen gebeuren, omdat de film zich alleen op het scherm afspeelt. Het blijft gedurende de gehele 83 minuten spannend. Vanaf het schokkende begin, waarin we de zelfmoord van Laura te zien krijgen, tot een heel spannend spelletje ‘never have I ever’.

Het is natuurlijk zeker mogelijk dat je een film als Unfriended drie keer niks vindt. Het is een echte ‘you either love it or hate it’ film. Dus weet waar je naar binnen loopt. Houdt je nou niet van found footage-films, dan zul Unfriended waarschijnlijk ook niks vinden. Toch raad ik het aan om het te proberen.

De film heeft onderhand zijn budget zo’n 40 keer terugverdiend, dus we gaan ervan uit dat de onnodige sequels er wel zullen gaan komen.

Unfriended krijgt van ons 3.5 ster.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Frisse kijk op het genre
  • Erg spannend

Wat is NOT

  • Stereotype personages

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren