Review: Action Henk!

De kleine, Nederlandse indiestudio RageSquid werkt al geruime tijd aan een bijzonder project. Sinds vorig jaar zomer was het al mogelijk om de game in het Steam Early Access-programma te spelen, wat voor de nodige bekendheid en indie-roem zorgde. Nu is de game officieel gelanceerd. Dames en heren. Jongens en meisjes. Brabo’s en niet-Brabo’s. Tijd voor actie pur sang. Een ongekende snelheidsduivel. Een rolmodel voor iedereen. Het is Action Henk!

Schijn bedriegt

Ruim anderhalf jaar hebben de heren van RageSquid gewerkt aan Action Henk. Het resultaat is een game die doet denken aan Sonic, maar dan met een kerel met obesitas in de hoofdrol. Het zet direct de toon, want Action Henk is natuurlijk niet het stereotype actieheld. Toch is ons Henkie ongekend snel! En daar draait Action Henk volledig om.

Zo snel mogelijk van A naar B komen, via een vaste route, waarbij je snelheid kunt opbouwen en behouden door te rennen, glijden op je kont en vooral door te springen op het juiste moment. Het lijkt zo simpel, maar schijnt bedriegt. De timing van je sprongen bepaalt in grote mate of je je snelste tijd kunt verbeteren. De eerste paar runs zal je vooral even moeten wennen aan Henk en de manier waarop hij over de baan raast. Daarna begint het echte werk. Het verkennen van de baan, het vinden van de snelste routes en het perfectioneren van je acties. Even simpelweg de pijltjestoetsen gebruiken en af en toe springen om de finish te bereiken is te makkelijk gedacht. Je wilt een steeds betere tijd neerzetten en dat vergt echt wel wat oefening.

Sfeervol en kleurrijk

Dit alles speelt zich af in een prachtige, kleurrijke omgeving. Van slaapkamers die zo uit Toy Story kunnen komen tot zomerse stranden en hippe disco-omgevingen. Action Henk kan overal goed uit de voeten. De omgevingen zijn sfeervol, ogen heel mooi en zijn gevuld met leuke knipogen. Een Brabantse vlag, oud speelgoed, klassieke games uit de jaren ’90… er is volop aandacht voor detail. Een groot compliment voor de ontwikkelaars, want deze setting maakt Action Henk tot een hele vrolijke, sfeervolle game.

Progressie gebeurt door medailles te verdienen, waarmee je nieuwe levels vrij kunt spelen. Een handige optie is om ghosts aan te zetten, zodat je ziet hoe snel je moet rennen om een bronzen, zilveren of gouden medaille te behalen. En ga vooral tegen ghosts van je vrienden racen, dan wil je pas écht die snelste tijd neerzetten.

Helaas mist Action Henk op den duur wat variatie. De nieuwe personages die je vrijspeelt zijn puur cosmetisch en zorgen niet voor een heel andere gameplay om onder de knie te krijgen. Gelukkig kan je wel zelf aan de bak met een toegankelijke level editor en een multiplayer om de speelduur aanzienlijk te verlengen. Hiermee laat RageSquid toch zien wat meer te hebben gemaakt van Action Henk dan een simpele snackgame.

Conclusie

Action Henk is een verrassend leuke en vooral verslavende game. De sfeer en setting zijn geweldig, de besturing is vlot onder de knie te krijgen en het spel ademt humor en charme. Helaas mist het wel wat variatie momenteel om ook echt heel lang voor vermaak te zorgen. Als je competitief bent ingesteld kan je je echter wel stevig vastbijten in deze niet zo alledaagse actieheld. Henk is in elk geval een lomp icoon waar we best een beetje trots op mogen zijn.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Toegankelijke
 • vlotte gameplay
 • Verslavend
 • Kleurrijk en grappig
 • Level editor

Wat is NOT

 • Kan nog meer variatie gebruiken

7.5

 1.   
  Thijs.'s avatar

  ziet er wel leuk uit opzich. Hopelijk komt deze game ook naar de vita… dat soort spelletjes vind ik dan net weer leuk genoeg om een paar eurotjes aan uti te geven ( 15 max ) maar voor pc haal ik hem waarschijnlijk niet. Want ben niet echt de nummer 1 indie fan.

 2.   
  jurian-s's avatar

  Action Henk! Action Henk! nanananananana 😀
  Lijkt me wel een leuk spel, goede review

 3.   
  Tom's avatar

  Fijn artikeltje! Action Henk is toch weer een lekkere indie van Nederlandse bodem. Driewerf hoezee!

 4.   
  N-Sortin's avatar

  Het is misschoien grappig toch leiden veel mensen aan overgewicht. Zij drijven de spot ermee.
  Vind je niet?

  Deze game lijkt meer bestemd Sonic taferelen ZIE>

  http://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_Planet

 5.   
  Fiscus's avatar

  Oranje boven, oranje boven. Leve Action Henk!!