Big Game

Big Game, de nieuwe film van de Finse regisseur Jalmari Helander. Mensen kennen deze man mogelijk van zijn eerdere Finse horror komedie Rare Exports. Met Big Game probeert Jalmari ook een naam voor zichzelf te maken buiten Scandinavië. Dit doet hij dan ook door Samuel L. Jackson als de president van de Verenigde Staten te casten. Als dat geen aandacht trekt weet ik het ook niet meer.

Big Game volgt het verhaal van de 13-jarige Oskari (Onni Tommila). Op zijn verjaardag moet hij van zijn vader meedoen aan een dropping om te bewijzen dat hij een echte man is. Alle jongens uit de omstreken, die ooit een jager willen worden, moeten deze dropping doorstaan. Ze mogen pas de volgende dag terugkomen met een prooi die ze hebben gevangen. Tegelijkertijd is de president van de Verenigde Staten (Samuel L. Jackson) onderweg naar een conferentie. De Air Force One wordt beschoten door een stel raketten, waardoor de president gedropt wordt in een reddings-pod. Hij komt terecht in het prachtige Finse berggebied. Hier wordt hij geconfronteerd met verraad van een van zijn secret service agenten. Nu is het de taak aan Oskari om de president te redden. De hulpeloze president en de 13-jarige klunzige jager komen in deze film tegenover een groep terroristen te staan.

Big Game lijkt een homage aan de actie/kinderfilms uit de jaren ’80. Denk maar aan films als The Goonies en Home Alone. Toch heeft Big Game ook wat voor de ouders. Want er zijn hier en daar wat schokkende beelden en harde actie (voor kinderen dan). De film lijkt daarom ook een beetje last te hebben van een identiteitscrisis. Of dit een keiharde actiefilm of avontuurlijk kinderfilm is, is moeilijk te zeggen. Maar de kijkwijzer geeft twaalf jaar aan, dus het zal de tweede keuze wel zijn.

De actie die aanwezig is in Big Game is lekker vlot. De film blijft niet te lang stilstaan bij onnodige gebeurtenissen. Dit zorgt dan ook wel voor een minimaal achtergrondverhaal. De mensen die bij het Pentagon op zoek zijn naar de president voegen ook weinig toe aan het verhaal, behalve op het einde. Hier lijkt de film een open einde te maken voor een mogelijk vervolg. Niet dat een vervolg nodig zou zijn. Samuel L. Jackson is in de film een beetje een klunzige man en dat is ook een van de redenen van zijn beste secret service agent om hem te verraden. Hij zegt dan ook: ’’Waarom zou ik een president verdedigen die nog niet eens een push-up kan doen, laat staan een land leiden’’.

Regisseur Helander is wel lekker creatief geweest. Er zitten een aantal hele leuke scènes in de film. Waaronder eentje die te maken heeft met een vliegende koelkast, waar ik verder niks over ga zeggen. Het leukste in de film is eigenlijk het opgroeien van Oskari. Hij komt de film binnenwandelen als een kneusje, maar halverwege draait er een knop om en wordt Oskari een ware kinderheld. Dit is dan ook zeker een film voor het creëren van een hechtere band tussen vader en zoon.

Big Game is een geslaagd project van de Fin Jalmari Helander en weet hem hopelijk op de internationale kaart te zetten. De film ontvangt 3,5 ster.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • President Jackson
  • Veel actie

Wat is NOT

  • Film heeft identiteitscrisis

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren