Lost River

Nadat Ryan Gosling’s film niet goed werd ontvangen tijdens het Cannes Filmfestival, heeft het zeker nog een jaar geduurd voordat die uiteindelijk uitkwam. Is zijn eerste geregisseerde film ook echt zo erg of valt het mee?

Bones (Iain de Caestecker) wil weg uit Lost River, maar zijn moeder Billy (Christina Hendricks) wil in haar ouderlijk huis blijven, omdat het haar verleden is. Terwijl Bones koper verzamelt uit oude huizen om te verkopen en zo genoeg geld op te sparen om zichzelf en zijn broertje de stad uit te krijgen, begint Billy te werken in een duistere nachtclub. Hier “vermoorden” vrouwen elkaar voor het plezier van rijke mannen. Hoewel het allemaal een act is, is Billy helemaal niet blij met haar nieuwe baan.

Bones daarentegen komt in de problemen als die koper steelt van Bully (Matt Smith), de gevaarlijkste gangster van de stad. Door zijn buurmeisje Rat (Soairse Ronan), komt hij achter de ware geschiedenis van Lost River. Er is namelijk een andere stad onder water en als Bones daar iets uit haalt zijn al hun problemen verdwenen.

Als dit allemaal verwarrend klinkt, dan vergis je je niet. Ik heb zelf nog een aantal keer het verhaal moeten doornemen om het uiteindelijk ook goed te kunnen begrijpen. Lost River is erg ambitieus in het vertellen van zijn verhalen, maar raakt er ook te erg verwikkeld in. Daarnaast zijn de verhalen ook niet bijster bijzonder om je aandacht lang genoeg vast te kunnen houden. Ze raken vervreemd van elkaar en daardoor voelt het ook aan alsof je twee films door elkaar aan het kijken bent.


Daarnaast speelt de film ook met verschillende genres. Op het ene moment is het een horrorfilm en dan opeens weer een fantasie. Daardoor komen de verschillende genre-elementen ook niet goed uit de verf en als er opeens iets vies gebeurt op het scherm klopt het niet bij het verhaal. Zo wordt Billy bekend in de nachtclub door haar eigen gezicht eraf te snijden (wat natuurlijk wel nep is). Het ziet er allemaal dan wel gaaf en vies uit, het voelt vreemd aan in een film waarbij je in eerste instantie geen goorheid verwacht.

De film is enorm ambitieus wat zeker niet goed eindigt, maar dat betekend niet dat alles slecht is. De verschillende shots die worden gebruikt zijn prachtig om te zien. Zo zien we brandende huizen langzaam instorten, maar ook een onderwater stad. Er zit ook veel symbolisme in de verschillende shots die weer terugwijzen op het verhaal en dat alles wanhopig is.

Het acteerwerk is ook zeker niet slecht te noemen. Iain De Caestecker speelt een sterke rol en dat geldt ook voor Christina Hendricks. Jammer genoeg worden ze niet optimaal gebruikt om te laten zien wat ze kunnen. Meestal kijken ze gewoon somber ergens naartoe en zeggen een paar woorden en dan komt er weer een stuk waarbij we alleen beelden zien met wat muziek eronder. Het is jammer dat deze talenten niet optimaal gebruikt worden.

Lost River is een beetje lost met wat de film nu precies wil vertellen. De film heeft een paar prachtige shots en goed acteerwerk, maar raakt zelf verdwaalt in zijn eigen verhaallijnen en genres. Dat is jammer, want Ryan Gosling laat zeker wel potentie zien om een mooie film te kunnen maken met zijn symbolisme in de verschillende shots. Jammer genoeg weet hij dat nog niet optimaal te benutten. Daarom geven wij Lost River helaas maar 2 sterren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Prachtige shots
  • Goed acteerwerk

Wat is NOT

  • Verhaallijnen los van elkaar
  • Genres niet goed gebruikt
  • Acteurs niet optimaal gebruikt

4

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren